Zakrzepica: co należy o niej wiedzieć (nowy termin webcastu!)

Zakrzepica to choroba cywilizacyjna, uwarunkowana genetycznie czy choroba zawodowa? Dlaczego dochodzi do powstawania skrzeplin? Czemu także u młodych ludzi? Na takie pytania odpowiadać będzie specjalista chorób wewnętrznych i hematologii prof. Jerzy Windyga, kierownik Kliniki Zaburzeń Hemostazy i Chorób Metabolicznych w Instytucie Hematologii i Transfuzjologii podczas trzeciego spotkania on-line w cyklu poświęconego diagnostyce i leczeniu zakrzepowo-zatorowemu, które odbędzie się 9 sierpnia w poniedziałek o 11.00.

Fot. PAP/M. Kmieciński
Fot. PAP/M. Kmieciński

Termin rozmowy musiał zostać przesunięty, za co serdecznie przepraszamy. 9 sierpnia rozmowa będzie transmitowana live na: zdrowie.pap.pl, a jej zapis zostanie opublikowany wkrótce po wydarzeniu. Zarejestrowani uczestnicy webcastu będą mogli zadawać w jej trakcie pytania za pomocą opcji Q&A.

Zakrzepica to skomplikowany problem medyczny, a z uwagi na wysokie ryzyko zgonu w razie powstania skrzepliny i jednocześnie dużą częstość występowania problemów zakrzepowych w ogólnej populacji stanowi olbrzymie wyzwanie dla lekarzy i ich pacjentów. Prof. Windyga wyjaśni, dlaczego głównym celem leczenia zakrzepicy żył głębokich jest ograniczenie powstawania i rozpuszczenie skrzepliny i dlaczego pacjent w swoim najlepiej pojętym interesie powinien współpracować z lekarzem i sporo wiedzieć o swojej chorobie.

Spotkanie poprowadzi Justyna Wojteczek, redaktor prowadząca Serwis Zdrowie PAP. Postaw na Wiedzę! w Polskiej Agencji Prasowej.

Zarejestrowane na spotkanie osoby będą mogły zadawać pytania w formie pisemnej. Pytania można również nadal przesyłać na adres zdrowie@pap.pl.

Cykl spotkań jest realizowany we współpracy w partnerem merytorycznym, firmą Pfizer.

jw

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Śmiertelnie niebezpieczne powikłania chorób wieku dziecięcego

  • Prędkość chodzenia a ryzyko zachorowania na raka

  • Zakrzepica zabija po cichu

  • Lekarze uzależniają się tak samo jak każdy inny człowiek

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

  • Płat czołowy mózgu – tam mieszka nasze "ja"

  • Ortotropia – obietnice bez pokrycia

Serwisy ogólnodostępne PAP