Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.
Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl
Zbożowe kulki o smaku czekoladowym z tym samym oznaczeniem, co nieprzetworzone płatki owsiane, nieprzetworzony, wędzony łosoś z oznaczeniem D, a jogurt o smaku biszkoptowym z oznaczeniem A, pizza Pepperoni na grubym cieście z oznaczeniem B – to przykłady kuriozów francuskiego systemu znakowania żywności, który jest już wykorzystywany w niektórych krajach Unii Europejskiej – Nutri-Score. Miał pomagać w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. Tymczasem specjaliści od żywności i żywienia twierdzą, że wprowadza konsumentów w błąd i promuje głównie żywność wysoko przetworzoną, zawierającą sztuczne dodatki.
W ostatnim czasie popularnym sposobem na zrzucenie wagi stały się tzw. posty przerywane, które polegają na ograniczeniu okna żywieniowego poprzez wydłużenie nocnego postu. Jej ekstremalną wersją jest tzw. dieta OMAD (One Meal A Day) czyli jeden posiłek dziennie. Lekarze ostrzegają, że łatwo w ten sposób sobie zaszkodzić.
Fasolka szparagowa to tradycyjny składnik wielu polskich potraw letnich. Nie tylko jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, ale również doskonale smakuje. Pomimo tych walorów, nie zawsze jest doceniana. Czas to zmienić! Przedstawiamy zaskakujące sposoby na przyrządzenie zielonej i żółtej fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa na ciepło – nowoczesne interpretacje klasycznego dania.
Choć skóra to najbardziej zewnętrzna warstwa ludzkiego ciała, silnie reaguje na to, co wprowadza się do jego środka. Dzięki odpowiednim składnikom żywieniowym można pomóc zachować jej zdrowie i atrakcyjny wygląd. Co więcej, to często nie wyrzeczenie, a dopieszczanie smakowych kubków.
Zbilansowana dieta, odpowiednia dawka ruchu, skuteczna regeneracja – sposobów na polepszenie zdrowia jest dużo, jednak jak skutecznie wdrożyć je w życie? Temu zagadnieniu poświęcona jest wiosenna akcja edukacyjna #ZdrowaKariera, którą PZU Zdrowie prowadzi w swoich mediach społecznościowych.
Burgery, mielone kotlety, nawet kurczaki czy krewetki - te i inne przysmaki robi się już dzisiaj z roślin i na świecie stają się one coraz popularniejsze. Jak pokazują badania, takie frykasy mają wiele zalet i to nie tylko smakowych, choć warto sprawdzać ich skład.
Czasy, gdy pacjentom w trakcie leczenia onkologicznego zalecano leżenie w łóżku dawno minęły – mówią zgodnie lekarze zajmujący się terapią nowotworów. Jednocześnie jak na razie zalecenia co do diety i ćwiczeń w czasie, gdy stosowana jest chemioterapia czy radioterapia, są bardzo ogólne. Każdy pacjent powinien te kwestie rozstrzygać wspólnie ze swoim lekarzem.
To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego. Niezdrowa dieta, obfitująca w cukry proste, spowalnia metabolizm, zaburza rytm wypróżnień i obciąża żołądek. W efekcie czujemy się ociężali i mamy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czego unikać w diecie, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego.
Tworzą własne biologiczne królestwo - obok roślin, zwierząt, bakterii i tzw. protistów. Niektóre z nich nadają się do jedzenia. Przez wielu niedoceniane, traktowane jako smakowy dodatek, grzyby mają znacznie więcej do zaoferowania niż tylko smakowe walory. Wskazują na to kolejne odkrycia.
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest zdrowa dieta. Nie oczekujemy od niej tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowego ciała i ducha. Wierzymy, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ także na nasze samopoczucie psychiczne. Nowy raport odsłania całą prawdę o tym, co Polacy myślą na temat zdrowego odżywiania.
Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.