dr Marek Krochmalski

Grzegorz Michałowski

chirurg ortopeda-traumatolog z wieloletnim doświadczeniem w leczeniu urazów sportowych. Założyciel i prezes Polskiego Towarzystwa Mięśni, Ścięgien i Więzadeł. Współzałożyciel (2014) oraz prezes Zarządu Fundacji Zdrowia Ziemi Łódzkiej. Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej,Polskiego Towarzystwa Ortopedycznego i Traumatologicznego, Komisji Medycznej PKOl. Wieloletni konsultant ortopedyczny w Polskich Związkach Sportowych: Siatkówki, Podnoszenia Ciężarów, Piłki Ręcznej, Zapasów, Piłki Nożnej, a obecnie Lekkiej Atletyki. Pełnił funkcję członka Komisji Medycznej Europejskiej Federacji Podnoszenia Ciężarów, przewodniczącego Komisji Medycznej PZPN, kierownika Poradni Sportowo-Lekarskiej ŁKS. Uczestniczył w Misji Medycznych PKOl na Igrzyska Olimpijskie: w Pekinie (2008), Londynie (2012), Soczi (2014), Rio de Janeiro (2016), PyeongChang (2018), Tokyo 2020 r. (w 2021 r.) oraz Paryżu (2024). Prelegent i uczestnik licznych konferencji i szkoleń naukowych w Polsce i na świecie. Organizator Międzynarodowych Kongresów Polskiego Towarzystwa Mięśni, Ścięgien i Więzadeł. IV edycja odbywa się 12-14 grudnia br. pod hasłem: "Stay in the game - praktyczne zastosowania medycyny w sporcie".

Materiały Eksperta

  • Adobe Stock

    Mięśnie, ścięgna i więzadła w sporcie

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Ciało człowieka to skomplikowana architektura, szczególnie w sporcie narażona na ekstremalne siły. Jak odnajdują się w tym mięśnie, więzadła i ścięgna? Co to za struktury i dlaczego powinno zmienić się filozofię sportu? – wyjaśnia dr Marek Krochmalski, specjalista ortopedii, traumatolog, prezes Polskiego Towarzystwa Mięśni, Ścięgien i Więzadeł.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP