Syty i rozsądny jak po zjedzeniu orzechów włoskich

Sezon na orzechy włoskie się zaczął. Wiesz, że mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów? Nie tylko dlatego, że jedzenie orzechów włoskich zapewnia na długo poczucie sytości - po ich spożyciu uaktywnia
się w ludzkim mózgu obszar odpowiedzialny za kontrolę wyborów.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Garść orzechów, czyli bardzo zdrowa przekąska między większymi posiłkami lub też dodatek do sałatki, to mądry wybór, jeśli dbasz o zdrowie. Prowadzone do tej pory obserwacje dowodziły, że po jej zjedzeniu ludzie czują się syci - taka przekąska, zapewne dzięki zawartości błonnika i tłuszczów skutecznie zaspokaja głód i tłumi łaknienie. Nie brakuje też badań, które wykazały, że orzechy w diecie zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.

Czy orzechy wpływają na mózg?

Wygląda na to, że tak - naukowcy pod kierunkiem prof. Christosa Mantzorosa z Harvard Medical School odkryli ciekawy mechanizm aktywujący się w mózgu po zjedzeniu orzechów.

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Dieta paleo pomoże nam schudnąć?

Dowiedz się więcej

Do eksperymentu zrekrutowali 10 ochotników z otyłością, którzy zgodzili się spędzić dwa razy po pięć dni w ośrodku Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). Dzięki takiemu odosobnieniu badacze mogli kontrolować to, co jedzą uczestnicy eksperymentu. Słabością prowadzonych do tej pory wielu badań było bowiem poleganie na kwestionariuszach, w których ochotnicy relacjonowali, co i w jakiej ilości jedzą, a takie ankiety nie są wiarygodne.

Przez pięć kolejnych dni osoby biorące udział w eksperymencie dostawały smoothie zawierające 48 gramów włoskich orzechów – porcję zalecaną do zjadania codziennie przez Amerykańskie Stowarzyszenie Cukrzycy. W drugim pięciodniowym "turnusie” - identycznie smakujący napój, posiadający taką samą ilość kalorii, tylko bez orzechów.

Co ważne, badania były prowadzone przy wykorzystaniu metody zwanej podwójnie ślepą próbą. To oznacza, że ani naukowcy podający napoje, ani uczestnicy, którzy je wypijali, nie wiedzieli, który ze napojów otrzymują.

Orzechy stymulują ośrodek odpowiadający za podejmowanie decyzji

Uczestników pytano o poczucie sytości; nie było zaskoczenia po odkodowaniu wyników, kiedy okazało się, że pięciodniowy „turnus” ze smoothie z orzechami powodował zwiększenie poczucia sytości w porównaniu z turnusem, kiedy uczestnicy otrzymywali napój o tej samej ilości kalorii, ale bez orzechów.

Fot. PAP/Jacek Turczyk

Młoda krew dobra dla starzejącego się mózgu

Odpowiednie przeciwciała mogą ochronić mózg przed szkodliwym białkiem - VCAM1, które z wiekiem pojawia się we krwi. Na razie jednak udowodniły to badania na zwierzętach, zatem odkrycie należy przyjąć z ostrożnym optymizmem.

Dowiedz się więcej

Ostatniego, piątego dnia każdego „turnusu”, przeprowadzano jednak dodatkowy eksperyment, który pokazał pracę mózgu po spożyciu orzechów i posiłku ich pozbawionego. Ochotnikom pokazywano zdjęcia smakowitego jedzenia (np. hamburgerów czy słodyczy), mniej działające na apetyt obrazy jedzenia – w tym przypadku warzywa, oraz obiekty neutralne (kwiaty i skały). W tym samym czasie aktywność ich mózgu była rejestrowana przy pomocy funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI).

Okazało się, że u osób, które przez ostatnie pięć dni piły smoothie zawierające orzechy, na widok hamburgerów i słodyczy rosła aktywność neuronów w prawej wyspie (korze wyspie) - części mózgu aktywującej się przy podejmowaniu decyzji. Naukowcy uważają, że oznacza to, iż „orzechożercy” starali się przewidzieć konsekwencje wyboru żywieniowego, w związku z czym mogli w efekcie preferować zdrowsze opcje, a nie te tłuste, słodkie i tuczące. Takiego efektu nie zaobserwowano natomiast po „turnusie” z napojem bez orzechów.

To, co jemy, wpływa na nasz mózg

- Nie myślimy zbyt często o tym, że to, co jemy, wpływa na aktywność naszego mózgu. Wiemy, że ludzie czują się pełniejsi po zjedzeniu orzechów, ale było zaskakujące zobaczyć, w jaki sposób aktywność mózgu zmienia się w związku z sygnałami dostarczanymi przez jedzenie– mówi współautorka badań, dr Olivia M. Farr z Beth Israel Deaconess Medical Center.

Adobe Stock

Ruch a mózg: chcesz mieć dobrą pamięć? Ćwicz jak najwięcej!

Przybywa dowodów, że aktywność fizyczna to doskonały sposób na zachowanie i polepszenie funkcji poznawczych. Przynajmniej u osób, które są w grupie ryzyka rozwinięcia zaburzeń funkcji poznawczych z racji wieku – mają 50 lat i więcej.

Dowiedz się więcej

Teraz dr Farr i prof. Mantzoros chcą sprawdzić, na ile na aktywność prawej kory wpływają różne dawki włoskich orzechów. Chcieliby ustalić czy większa ich dawka prowadzi do wzmożonej aktywności i czy istnieje ilość orzechów, powyżej której ta aktywność utrzymuje się na stałym poziomie.

Naukowcy mają nadzieję, że podobne badania pomogą pokazać, w jaki sposób pożywienie i zawarte w nich substancje, np. hormony pochodzenia naturalnego, wpływają na ośrodki kontroli apetytu w mózgu. Odkrycie takich mechanizmów i produktów dałoby szansę na nowe sposoby zmniejszenia plagi otyłości i nadwagi.

- Mamy dobre narzędzie pozwalające przyjrzeć się pracy ludzkiego mózgu i mamy biologiczne odczyty. Za ich pomocą chcielibyśmy zrozumieć, dlaczego ludzie różnie reagują na pożywienie i w konsekwencji opracować nowe leki tak, by było im łatwiej utrzymać prawidłową wagę – mówi prof. Mantzoros.

Korzyści płynące z orzechów

Orzechy, choć kaloryczne, są zdrowe. Codzienne zjadanie garści tych produktów jest zalecane przez towarzystwa naukowo-lekarskie. Wystarczy garść dziennie, dorzucona do płatków śniadaniowych, sałatki czy zjadana jako przekąska między większymi posiłkami.

Orzechy zawierają białko, błonnik i niezbędne dla naszego zdrowia tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe nienasycone. Ponadto w ich skład wchodzą: kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz wapń, magnez i potas. Dzięki tym składnikom:

  • wykazują działanie przeciwzapalne,
  • obniżają stężenie chole,sterolu,
  • obniżają ciśnienie krwi

co powoduje zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy.

Anna Piotrowska (zdrowie.pap.pl)

Źródło: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dom.13060/abstract

http://ncez.pl/choroby-dietozalezne/choroby-ukladu-krazenia/orzechy-zmniejszaja-ryzyko-chorob-ukladu-krazenia

https://www.researchgate.net/profile/Martin_Paulus2/publication/10588342_Increased_Activation_in_the_Right_Insula_During_Risk-Taking_Decision_Making_Is_Related_to_Harm_Avoidance_and_Neuroticism/links/548b3c490cf2d1800d7db4d2.pdf

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • AdobeStock/airborne77

    Omega-3 - co warto wiedzieć?

    O kwasach omega-3 napisano już nie mało. To zasługa głównie ich dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Jednak kolejne badania wskazują na możliwe, różnorodne korzyści z dbania o odpowiedni poziom tych składników. Substancje te działają bowiem na organizm na różne sposoby, a przy tym wcale nie trzeba sięgać po suplementy.

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Paradontoza - zabójca zębów

    Paradontoza to przewlekłe zapalenie tkanek przyzębia — dziąsła, więzadła przyzębia, kości wokół zęba. To nie to samo co zwykłe zapalenie dziąseł (gingivitis), które bywa odwracalne — parodontoza to moment, w którym bakterie i stan zapalny zaczynają uszkadzać struktury podporowe zębów. 

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

  • Dermatoskop w aplikacji i u lekarza POZ?

  • Jak radzić sobie z niepokojem wywołanym działaniami wojennymi

  • Ostra białaczka szpikowa – przeszczep szpiku dał mi drugie życie

  • AdobeStock

    Kremy nie wystarczą - AZS wymaga kompleksowego podejścia

    Na AZS najczęściej patrzymy przez pryzmat zmian, które wymagają intensywnej pielęgnacji skóry. Tymczasem leczenie atopowego zapalenia skóry wymaga kompleksowego podejścia, które łączy terapię miejscową, ogólnoustrojową, pielęgnację skóry oraz modyfikację stylu życia, a nie tylko sięgania po różnego rodzaju kosmetyki. O tym jak dziś leczy się AZS mówi dr n. med. Piotr Sobolewski, dermatolog i wenerolog, starszy asystent i Kierownik Centrum Dermatochirurgii i Nowotworów Skóry w Klinice Dermatologii PIM MSWiA w Warszawie.

  • Zakażenie paciorkowcem może być groźne dla dzieci

  • Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

Serwisy ogólnodostępne PAP