dr Karolina Pyziak-Kowalska

dr Karolina Pyziak-Kowalska

Specjalistka chorób zakaźnych z Warszawy. Ukończyła I Wydział Lekarski Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie również obroniła doktorat. Od ponad 20 lat pracuje w Wojewódzkim Szpitalu Zakaźnym. Zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób wątroby, boreliozy oraz infekcji u kobiet w ciąży. Posiada certyfikat Centrum Medycyny Podróży i doświadczenie w profilaktyce oraz leczeniu chorób tropikalnych. Prowadzi prywatną praktykę „Dbam o Ciebie” w Warszawie, oferując konsultacje i szczepienia. Jest wykładowcą akademickim i autorką publikacji naukowych, m.in. o wirusowym zapaleniu wątroby typu C. W 2020 roku otrzymała Nagrodę za Osiągnięcia Naukowe Fundacji Rozwoju Nauki. Jej praca koncentruje się na leczeniu pacjentów z chorobami zakaźnymi i chorobami wątroby oraz edukacji w zakresie profilaktyki

Materiały Ekspertki

  • Adobe Stock/Prostock-studio

    Zaszczep się! To naprawdę ma sens.

    Szczepienia naprawdę mają sens. Nie zawsze pozwalają uniknąć zachorowania, ale gwarantują lżejsze przechorowanie, zapobiegają odległym, czasem bardzo poważnym powikłaniom. To ważne zarówno w kontekście tworzenia odporności populacyjnej, dzięki której wyeliminowaliśmy niektóre choroby, a także indywidualnej, gdy podróżujemy w egzotyczne miejsca - przekonuje dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska, specjalista chorób zakaźnych.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP