dr Karolina Pyziak-Kowalska

dr Karolina Pyziak-Kowalska

Specjalistka chorób zakaźnych z Warszawy. Ukończyła I Wydział Lekarski Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie również obroniła doktorat. Od ponad 20 lat pracuje w Wojewódzkim Szpitalu Zakaźnym. Zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób wątroby, boreliozy oraz infekcji u kobiet w ciąży. Posiada certyfikat Centrum Medycyny Podróży i doświadczenie w profilaktyce oraz leczeniu chorób tropikalnych. Prowadzi prywatną praktykę „Dbam o Ciebie” w Warszawie, oferując konsultacje i szczepienia. Jest wykładowcą akademickim i autorką publikacji naukowych, m.in. o wirusowym zapaleniu wątroby typu C. W 2020 roku otrzymała Nagrodę za Osiągnięcia Naukowe Fundacji Rozwoju Nauki. Jej praca koncentruje się na leczeniu pacjentów z chorobami zakaźnymi i chorobami wątroby oraz edukacji w zakresie profilaktyki

Materiały Ekspertki

  • Adobe Stock/Prostock-studio

    Zaszczep się! To naprawdę ma sens.

    Szczepienia naprawdę mają sens. Nie zawsze pozwalają uniknąć zachorowania, ale gwarantują lżejsze przechorowanie, zapobiegają odległym, czasem bardzo poważnym powikłaniom. To ważne zarówno w kontekście tworzenia odporności populacyjnej, dzięki której wyeliminowaliśmy niektóre choroby, a także indywidualnej, gdy podróżujemy w egzotyczne miejsca - przekonuje dr n. med. Karolina Pyziak-Kowalska, specjalista chorób zakaźnych.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Czatboty mogą zaszkodzić – szczególnie młodym

    Czaty oparte na sztucznej inteligencji nierzadko zastępują kontakty z ludźmi – są stworzone tak, że naśladują empatię, człowieczeństwo i silnie angażują w rozmowę. Ta iluzja bywa jednak niebezpieczną pułapką.

  • Marzenie o lataniu

  • Antybiotyk to nie lek na przeziębienie

  • Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy

  • Tej zimy grypa ma być groźniejsza niż w poprzednich sezonach

  • Adobe Stock

    Ryby – ile i które jeść?

    Ryby to nieocenione źródło makroskładników, szczególnie kwasów omega-3 i pełnowartościowego białka. Ich spożycie buduje, uodparnia, usprawnia nie tylko ciało, ale też umysł. Jakie są zalecane porcje i dlaczego trzeba uważać, by nie zjadać ich w nadmiarze, szczególnie będąc w ciąży.

  • Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał

  • Bunt nastolatka może przykrywać jego problemy

Serwisy ogólnodostępne PAP