Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Do góry
10.03.2017 , 16:13 Aktualizacja: 10.03.2017, 16:15

Dieta odpowiada za prawie połowę zgonów z powodu chorób cywilizacyjnych?

To FAKT! Przynajmniej w USA. Zdaniem naukowców z National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) spośród blisko 702,5 tys. zgonów osób dorosłych spowodowanych chorobami kardiometabolicznymi (choroby układu krążenia, serca i cukrzycy) aż 318,6 tys. (czyli ok. 45 proc.) wiązało się z niedostatecznym spożyciem niektórych pokarmów i substancji odżywczych, o pozytywnym wpływie na zdrowie, oraz nadmierną konsumpcją innych produktów, uznawanych za niekorzystne.

Największy winowajca to sól, ale także spożywane w nadmiarze przetworzone posiłki, napoje słodzone cukrem oraz nieprzetworzone czerwone mięso.

Jednocześnie Amerykanie nie spożywają wystarczającej ilości niektórych prozdrowotnych produktów, takich jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, owoce morza oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Naukowcy przeprowadzili badanie na podstawie danych z 2012 roku, a opublikowali je 7 marca w periodyku JAMA.

jw 

Id materiału: 174

Najnowsze

 

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.