Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Zespół amerykańskiego uczonego dr Li Zhou z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizował zapisy medyczne dotyczące zdrowia ponad 2,7 miliona osób. Wśród nich zidentyfikowano 97,482 alergików. Stanowili oni zaledwie 3,6 proc. całej badanej populacji.

Wśród nich najczęściej spotykana była alergia na skorupiaki i małże, potem na warzywa i owoce, zaś orzechy ziemne znalazły się na czwartym miejscu, zaraz po przetworach mlecznych.

Wśród badanych najczęściej alergikami byli Azjaci, a biorąc pod uwagę płeć analizowanych przypadków – kobiety.

apio

Źródło: www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30672-3/pdf

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Światło w nocy szkodzi sercu

    Ekspozycja na światło w ciągu nocy zwiększa ryzyko różnych problemów z sercem i układem krążenia – w tym zawałów czy niewydolności – wskazują badania. Niekorzystnie działa również brak światła w ciągu dnia.

  • Spacer w stylu retro

  • Leczenie SMA w Polsce: walka o każdy motoneuron

  • Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

  • Grzybice układowe – niedoceniane zagrożenie

  • Adobe Stock

    Morze hartuje ciało i psychikę

    Uprawianie ekstremalnego żeglarstwa pozwoliło podejść do raka piersi zadaniowo. Po roku od wycięcia guza Hanna Leniec-Koper opłynęła Antarktydę; w następnych latach przerwała, za zgodą onkologów, hormonoterapię, by urodzić dziecko. Teoretycznie nie miała też szansy przeżyć wypadnięcia w nocy za burtę na Atlantyku. Morze ocaliło ją i wciąż daje siłę – opowiada żeglarka, która wraz z załogą Katharsis II zapisała się w Księdze Rekordów Guinnessa.

  • Eksperci: wciąż za mało pacjentów z chorobami jelit objętych nowoczesnym leczeniem

  • Co się dzieje z naszymi genami po śmierci?

Serwisy ogólnodostępne PAP