Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Zespół amerykańskiego uczonego dr Li Zhou z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizował zapisy medyczne dotyczące zdrowia ponad 2,7 miliona osób. Wśród nich zidentyfikowano 97,482 alergików. Stanowili oni zaledwie 3,6 proc. całej badanej populacji.

Wśród nich najczęściej spotykana była alergia na skorupiaki i małże, potem na warzywa i owoce, zaś orzechy ziemne znalazły się na czwartym miejscu, zaraz po przetworach mlecznych.

Wśród badanych najczęściej alergikami byli Azjaci, a biorąc pod uwagę płeć analizowanych przypadków – kobiety.

apio

Źródło: www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30672-3/pdf

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Pozbądź się presji, ruszaj się dla przyjemności

    Jest dobra wiadomość - nie musimy codziennie robić 10 tys. kroków i „zaliczać” kilka treningów w tygodniu, aby być zdrowym. Specjaliści obalają ten popularny mit i przekonują, że każda forma aktywności fizycznej ma pozytywny wpływ na zdrowie, niezależnie od wieku i aktualnej kondycji.

  • Opieka długoterminowa pod jednym parasolem

  • Trzeba śledziony, by wyleczyć serce

  • Badanie: większość Polaków za zakazem reklam alkoholu

  • Ćwicz dla siebie i dziecka

  • Adobe

    Gen inteligencji nie istnieje

    Domniemanie dziedziczności inteligencji od dawna rozpala wyobraźnię, jednak nie istnieje jeden „gen IQ”. Współczesna nauka pokazuje zupełnie inny obraz: inteligencja wynika z działania tysięcy genów w skomplikowanej interakcji z wpływem środowiska. Kolejne odkrycia genetyki nie upraszczają, lecz komplikują odpowiedź na pytanie o naturę naszych zdolności poznawczych. 

  • Życie duchowe sprzyja zdrowiu

  • VR - nowe narzędzie do leczenia fobii

Serwisy ogólnodostępne PAP