Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Zespół amerykańskiego uczonego dr Li Zhou z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizował zapisy medyczne dotyczące zdrowia ponad 2,7 miliona osób. Wśród nich zidentyfikowano 97,482 alergików. Stanowili oni zaledwie 3,6 proc. całej badanej populacji.

Wśród nich najczęściej spotykana była alergia na skorupiaki i małże, potem na warzywa i owoce, zaś orzechy ziemne znalazły się na czwartym miejscu, zaraz po przetworach mlecznych.

Wśród badanych najczęściej alergikami byli Azjaci, a biorąc pod uwagę płeć analizowanych przypadków – kobiety.

apio

Źródło: www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30672-3/pdf

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Antyprzemocowa Linia Pomocy – gdzie kończy się żart, a zaczyna przemoc seksualna

    Antyprzemocowa Linia Pomocy (720 720 020) to anonimowe i bezpłatne wsparcie psychologiczne dla młodzieży i dorosłych, którzy m.in. doświadczyli przemocy w intymnej relacji, ale również dla jej sprawców. Stworzona m.in. po to, by uświadamiać, gdzie kończy się niewybredny żart, a zaczyna przemoc seksualna. Właśnie rusza kampania z udziałem dwóch aktorów.

  • Jak przygotować się do planowego pobytu w szpitalu

    Patronat Serwisu Zdrowie
  • Kiedy elektroniczna karta DiLO?

  • Muzeum na receptę

  • Nieprzewidywalne enterowirusy

  • Adobe

    Skłonność do rwy kulszowej zapisana w genach

    Rwa kulszowa to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego. Według najnowszych badań skłonność do niej warunkowana jest genetycznie. Lekarze i fizjoterapeuci podkreślają jednak, że kluczowe znaczenie ma tryb życia i odpowiednio wczesne wdrożenie nieskomplikowanego leczenia zachowawczego. Większość przypadków ma przebieg lekki lub umiarkowany i ustępuje w ciągu kilku tygodni.

  • Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną

  • Czy witamina D chroni przed zawałem?

Serwisy ogólnodostępne PAP