Każdy człowiek jest uczulony na jakiś pokarm?

To MIT! Alergie pokarmowe dotyczą niewielkiego ułamka naszego społeczeństwa. I na dodatek uczulenie na orzechy ziemne nie jest najbardziej rozpowszechnioną alergią pokarmową na świecie.

Zespół amerykańskiego uczonego dr Li Zhou z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie przeanalizował zapisy medyczne dotyczące zdrowia ponad 2,7 miliona osób. Wśród nich zidentyfikowano 97,482 alergików. Stanowili oni zaledwie 3,6 proc. całej badanej populacji.

Wśród nich najczęściej spotykana była alergia na skorupiaki i małże, potem na warzywa i owoce, zaś orzechy ziemne znalazły się na czwartym miejscu, zaraz po przetworach mlecznych.

Wśród badanych najczęściej alergikami byli Azjaci, a biorąc pod uwagę płeć analizowanych przypadków – kobiety.

apio

Źródło: www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30672-3/pdf

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Pod powierzchnią: nurkowanie a zdrowie

    Wyobraź sobie świat ciszy i barwnych raf – nurkowanie rekreacyjne pozwala doświadczać nieważkości i odkrywać nieznane. Jednak zanim zanurzymy się w błękit, warto zadać pytanie: czy nasze zdrowie jest gotowe na takie wyzwanie? 

  • Cukrzyca to maraton

  • Szybka reakcja może uratować życie

  • Triada w chorobach zakaźnych

  • Zwiastuny choroby nowotworowej – pewna złota zasada

  • AdobeStock

    Czasem in vitro to jedyna droga do dziecka

    Kobiety, które poddają się procedurze in vitro, są świadome trudności, z jakimi to się wiąże, ale też zmotywowane. Jeśli odstąpimy od leczenia, ciąży nie będzie; in vitro jest najskuteczniejszą metodą. Właściwie na pewnym etapie jedyną – mówi ginekolog Piotr Lachowski z Kliniki Leczenia Niepłodności Invimed.

  • Anafilaksja – gdy życie zależy od adrenaliny

  • Taniec jest dobry dla mózgu

Serwisy ogólnodostępne PAP