Na Facebooku jesteśmy samotni?

To FAKT! Osoby poświęcające dużo czasu na korzystanie z portali społecznościowych mają większe poczucie osamotnienia – wynika z badania uczonych Uniwersytetu w Pittsburghu zamieszczonego w „American Journal of Preventive Medicine”

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

W badaniu brało udział prawie 1,8 tys. ochotników w wieku od 19 do 32 lat, którzy wypełniali kwestionariusze dotyczące częstotliwości korzystania z portali społecznościowych (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Google Plus, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn) oraz natężenia poczucia izolacji społecznej.

Osoby spędzające na portalach społecznościowych ponad dwie godziny dziennie, miały dwa razy większe poczucie izolacji społecznej niż te, które poświęcały na tego typu aktywność tylko pół godziny dziennie.

Według naukowców, portale społecznościowe zabierają czas potrzebny na budowanie wartościowych relacji w realnym życiu. Poza tym wyidealizowane profile znajomych mogą budzić uczucie zazdrości i sprawiać wrażenie, że inni prowadzą lepsze i szczęśliwsze życie. Z mediów społecznościowych możemy też dowiedzieć się o wydarzeniach (spotkaniach, imprezach), na które nie byliśmy zaproszeni. To wszystko wzmaga uczucie odrzucenia.

Źródło: Brian A. Primack et al., “Social Media Use and Perceived Social Isolation Among Young Adults in the U.S.”, American Journal of Preventive Medicine” 2017

ap

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP