Ile NOP-ów po szczepionkach w Polsce?

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia w Polsce podano ponad 46 milionów dawek szczepionek przeciwko COVID-19. Liczba zgłoszonych niepożądanych odczynów poszczepiennych (NOP) wynosi – do 15 grudnia br. - 16 667 – wynika z raportu szczepień przeciwko COVID-19 zamieszczonego na stronach rządowych i na bieżąco aktualizowanego.

Rys. Sever Salamon
Rys. Sever Salamon

Niepożądany odczyn poszczepienny to o występujące w określonym czasie po podaniu szczepionki pogorszenie stanu zdrowia. Istotne jest to, że NOP nie jest stwierdzeniem związku przyczynowo-skutkowego, a związku czasowego. Odczyny mogą mieć łagodną (np. ból w miejscu wstrzyknięcia, niewielka gorączka), poważną (np. utrzymująca się długo wysoka gorączka, drgawki) lub ciężką postać (np. wstrząs anafilaktyczny). W przypadku tych dwóch ostatnich badana jest przyczyna wystąpienia odczynu, tj. czy pojawił się wskutek podania szczepionki.

W raporcie na temat NOP-ów Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH) informuje, że zgłoszone do sanepidów NOP-y stanowią ok. 0,05 proc. W zgłoszonej do tej pory liczbie wszystkich odczynów 85 proc. to NOP-y łagodne, poważne – 11,5 proc., ciężkie – 3,5 proc.
Niepożądane odczyny poszczepienne lekarze powinni zgłaszać do inspekcji sanitarnej. Pacjent może sam zgłosić swój NOP do Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych.

Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

Źródła: Raport NIZP-PZH na temat NOP-ów
Strona z informacjami na temat szczepień przeciwko COVID-19

Autorka

Justyna Wojteczek

Justyna Wojteczek - Pracę dziennikarską rozpoczęła w Polskiej Agencji Prasowej w latach 90-tych. Związana z redakcją społeczną i zagraniczną. Zajmowała się szeroko rozumianą tematyką społeczną m.in. zdrowiem, a także polityką międzynarodową, również w Brukseli. Była też m.in. redaktor naczelną Medical Tribune, a później także redaktor prowadzącą Serwis Zdrowie. Obecnie pełni funkcję zastępczyni redaktora naczelnego PAP. Jest autorką książki o znanym hematologu prof. Wiesławie Jędrzejczaku.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock

    Polio: to ta choroba okaleczyła Fridę Kahlo… Czy może wrócić?

    Wizerunek znanej malarki kojarzy się z długimi spódnicami. Pod nimi skrywała defekt ciała, który pojawił się po przebyciu w dzieciństwie zakaźnej choroby – poliomyelitis. Wywołuje ją podstępny wirus. W Europie praktycznie już nie występuje; jednak w listopadzie w próbce ścieków komunalnych pobranej w Warszawie wykryto zmutowanego wirusa. Główny Inspektor Sanitarny określił, że to "sytuacja alertowa", choć niegroźna dla osób zaszczepionych.

  • PAP/M. Kmieciński

    Ruszają szczepienia przeciw COVID-19

    Jesień to czas infekcji układu oddechowego. Szczepienia przeciw grypie już trwają, teraz ruszają przeciw COVID-19. Warto to zrobić w czasie jednej wizyty w punkcie szczepień - w przychodni lub aptece. Eksperci zapewniają, że to zupełnie bezpieczne.

  • AdobeStock

    Jesteś w ciąży? Zaszczep się przeciw krztuścowi

    Szczepienie przeciw krztuścowi chroni kobietę zarówno w ciąży, jak i po porodzie oraz noworodka przed zachorowaniem i hospitalizacją w pierwszych miesiącach życia. Od dziś (15 października 2024 r.) ciężarne mogą bezpłatnie zaszczepić się w przychodniach podstawowej opieki zdrowotnej (POZ).

  • Fot.Kmieciński/PAP

    Skuteczna broń w walce z pneumokokami

    Pneumokoki są odpowiedzialne za najwyższą śmiertelność w grupie zakażeń bakteryjnych, a co gorsza - stają się oporne na antybiotyki. To właśnie te drobnoustroje doprowadzają m.in. do zapalenia płuc. A można się zaszczepić i zyskać dobrą ochronę.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP