Przygotuj zdrowe święta

Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Główny Inspektor Sanitarny przypomina o kilku ważnych zasadach podczas zakupów, które pomogą zadbać o nasze zdrowie.


AdobeStock, marcinmaslowski
AdobeStock, marcinmaslowski

Przed zakupem żywności:
•    Sprawdzaj datę ważności -  upewnij się, że nie jest przekroczona.
•    Oceniaj stan opakowania -  unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
•    Zwracaj uwagę na wygląd i zapach -  jeśli coś wydaje się  podejrzane, nie kupuj.
•    Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
•    Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
•    Unikaj sprzedaży pokątnej,  kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
•    Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.

Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

Utrzymuj czystość
•    Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
•    Myj ręce po wyjściu z toalety.
•    Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
•    Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
•    Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
•    Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
•    Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.

Gotuj dokładnie
•    Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
•    Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
•    Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
•    Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
•    Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
•    Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
•    Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).

Używaj bezpiecznej wody i żywności
•    Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
•    Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
•    Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
•    Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
•    Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)
•    surowe mięso
•    ryby
•    owoce morza

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
•    mleko
•    przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
•    wędliny
•    masło
•    i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Jak mrozić

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

Źródła

GIS

ZOBACZ PODOBNE

  • Europa potrzebuje strategii konkurencyjności dla life science - Kraków stolicą debaty o zdrowiu, innowacjach i technologii

    Materiał promocyjny

    Europa, w której innowacje medyczne błyskawicznie trafiają do pacjentów, sztuczna inteligencja wspiera lekarzy, a współpraca między naukowcami, firmami i decydentami to codzienność, jest możliwa - mówili w Krakowie eksperci life science: nauk i technologii związanych ze zdrowiem i jakością życia.

  • Adobe

    Powiększone węzły chłonne – czy jest się czego bać?

    Spuchnięty węzeł chłonny potrafi napędzić niezłego stracha – zazwyczaj bez powodu. Drobny guzek pod żuchwą na ogół oznacza, że nasz układ odpornościowy właśnie wygrał bitwę z wirusem. Czasami jednak taka zmiana jest tym, czego się obawiamy – objawem nowotworu. 

  • Grupa PTWP

    Nowe horyzonty w opiece nad mamami, córkami, siostrami, przyjaciółkami - rusza Forum Zdrowia Kobiet

    Materiał promocyjny

    Już 9-10 czerwca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędzie się pierwsza edycja Forum Zdrowia Kobiet. Nowe horyzonty, organizowana przez rynek zdrowia.pl (portal Grupy PTWP). Konferencja ma na celu zainicjowanie szerokiej dyskusji na temat skuteczniejszej, spersonalizowanej opieki zdrowotnej, która uwzględnia różnice biologiczne i społeczne między płciami. Wydarzenie zgromadzi lekarzy wielu specjalizacji, ekspertów ochrony zdrowia i przedstawicieli środowisk naukowych, by wspólnie wypracowywać nowe standardy diagnostyki, terapii i profilaktyki, dostosowane do potrzeb kobiet na różnych etapach życia.

  • Co się dzieje z ciałem zanurzonym w wodzie

    Wodolecznictwo przeżywa renesans i jest stosowane w różnych dolegliwościach – od schorzeń skóry po depresję. Zanurzeniu w wodzie towarzyszyć może zarówno ukojenie, jak i szok czy euforia. Duże znaczenie dla zdrowia mają przy tym zawarte w wodzie sole i drobnoustroje. Warto o tym pamiętać, nim zdecydujemy się na kąpiel w morzu czy strumieniu.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Pierwsza szczepionka na rzeżączkę od sierpnia w Anglii

    W Europie rośnie liczba zakażeń przenoszonych drogą płciową. W Anglii w 2023 roku odnotowano ponad 85 tys. zachorowań na rzeżączkę – najwięcej od 1918 roku. W obliczu tak gwałtownego wzrostu liczby zakażeń kraj jako pierwszy na świecie zdecydował się wprowadzić szczepionkę przeciwko tej chorobie wenerycznej.

  • Polacy wierzą w związki na całe życie, choć jest i drugie dno

  • Choroby są demokratyczne - na raka może zachorować nawet prezydent

  • Świadomość śmierci dana człowiekowi

  • Gen inteligencji nie istnieje

  • AdobeStock

    Kryzys wieku średniego – prawda czy mit?

    Choć tzw. kryzys wieku średniego nie jest jeszcze do końca zbadany, dla niektórych może być realnym doświadczeniem – sugerują amerykańskie badania. Nawet jeśli w zjawisku tym więcej mitu niż prawdy, eksperci radzą, aby zwracać uwagę na niepokojące odczucia czy objawy, by móc skorzystać z odpowiedniego wsparcia – a z czasem poziom szczęścia często rośnie.

  • Powiększone węzły chłonne – czy jest się czego bać?

  • Co się dzieje z ciałem zanurzonym w wodzie

Serwisy ogólnodostępne PAP