-
Dać sobie odpocząć od opieki nad bliskim
Wbili łopatę w lutym 2022, a 1 września 2023 r. przyjęli pierwszego podopiecznego. W tak krótkim czasie powstały trzy budynki Centrum Opieki Wytchnieniowej w Gdańsku. To inicjatywa Fundacji Hospicyjnej. Podopieczni nie chcą wyjeżdżać, ich opiekunowie mają bodaj pierwsze od lat wakacje i nie mogą się nadziwić zmianom zachowania podopiecznych po powrocie do domu. Nad tym sukcesem wisi znak zapytania: jak będzie z ciągłością finansowania?
-
Najgorsza jest śmierć za parawanem
- Wcześnie wdrożona opieka paliatywna, równolegle z leczeniem przyczynowym, poprawia jakość życia i wydłuża je. Są regiony, w których kolejka jest bardzo długa, wielu pacjentów umiera w oczekiwaniu na hospicjum domowe. Średnia przeżycia w warunkach domowych w opiece paliatywnej to trzy miesiące – mówi dr hab. n. med. Tomasz Dzierżanowski, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej, dyrektor medyczny Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, lekarz specjalista chorób wewnętrznych i medycyny paliatywnej.
-
Jak opiekować się seniorem i nie zwariować
Opieka nad osobami starszymi to ciężka praca, obciążająca fizycznie, jak i psychicznie. Dlatego często prowadzi u ich opiekunów do wypalenia i depresji. Dowiedz się, czy można tego uniknąć i dlaczego opiekun musi działać jak detektyw.
NAJNOWSZE
-
Dieta dziecka z chorobą onkologiczną
Dieta w chorobie onkologicznej jest szczególnie ważna, by układ immunologiczny miał siłę przejść terapię, która potrafi trwać miesiącami. Mali pacjenci nie dość, że mają swoje upodobania kulinarne, to pobyt w szpitalu najczęściej odbiera apetyt i trzeba przestrzegać pewnych zasad. Jak sprawić, by dziecko z ochotą zjadało wartościowe posiłki – radzi Katarzyna Stankow, dietetyczka kliniczna, której doświadczenie z chorobą onkologiczną córki podpowiedziało wiele przepisów, które znalazły się w dwóch częściach książeczki pt. „JedzONKO”.
-
Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał
-
Antybiotyk to nie lek na przeziębienie
-
Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy
-
Tej zimy grypa ma być groźniejsza niż w poprzednich sezonach