-
Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce
Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę. Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego.
-
Olszówka - toksyczna ruletka
W 1944 roku niemiecki mykolog Julius Schäffer zmarł po spożyciu kilku ugotowanych krowiaków podwiniętych (Paxillus involutus), znanych w Polsce jako olszówki. Chciał udowodnić, że są jadalne, choć w środowisku naukowym trwała już dyskusja nad ich bezpieczeństwem. Jego śmierć była jednym z pierwszych dobrze udokumentowanych przypadków ciężkiego zatrucia olszówką i przyczyniła się do dalszych badań nad tym gatunkiem.
-
Rośliny niebezpieczne dla człowieka w polskiej florze
Kontakt z wieloma roślinami może być dla nas niebezpieczny. Może się skończyć oparzeniami lub trudno gojącymi się ranami. Wiele roślin jest też śmiertelnie trujących dla człowieka. Dlatego nie wolno ich nawet dotykać.
NAJNOWSZE
-
Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy
Liszaj nie jest jedną chorobą. Pod tą nazwą kryją się różne schorzenia skóry i błon śluzowych, od autoimmunologicznych po wynikające z przewlekłego świądu. Nauka coraz lepiej rozumie ich mechanizmy.
-
Trąd powraca?
-
Przeciwko pneumokokom mamy broń nowej generacji, której nie używamy
-
Nowe badania na temat alkoholu – groźne nawet małe ilości
-
Zawał serca – stan nagły, na który możemy pracować latami