-
Czy mikroplastik uszkadza mózg?
Wstępne badania wskazują, że mikroskopijne cząstki plastiku mogą przenikać do mózgu, a nawet gromadzić się w nim bardziej niż w innych organach. Istnieje przy tym niepokojąca możliwość, że mogą uszkadzać komórki nerwowe i odbijać się na ich pracy. Zagrożony może być też rozwój płodowy.
4 minuty czytania -
Niedotlenie okołoporodowe – hipotermia lecznicza na sygnale
Niedotlenienie okołoporodowe dotyka jednego do dwóch noworodków na 1000. By nie dopuścić do poważnych zmian w mózgu, trzeba jak najszybciej rozpocząć hipotermię leczniczą. Kluczowe jest pierwszych sześć godzin. Nie zawsze jednak szpital dysponuje odpowiednim sprzętem. Na szczęście wyścig z czasem można podjąć już w karetce. W Polsce jest pięć pojazdów z niezbędną aparaturą. Od 2019 roku przetransportowały 28 noworodków.
3 minuty czytania -
Stop FAS. Ani kropli alkoholu w ciąży
Alkoholowy Zespół Płodowy (FAS) i Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) to nieuleczalne zaburzenia rozwojowe występujące u dzieci, których matki spożywały w ciąży alkohol. Nawet przysłowiowa kropla alkoholu stanowi zagrożenie dla płodu. Zabić może dziecięcy potencjał. To ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, zaburzeń rozwoju. W późniejszym życiu u dziecka wystąpić mogą problemy z pamięcią, koncentracją. Osiągać może też słabsze wyniki w nauce, gorzej funkcjonować w grupie – ostrzega dr n. med. Marzanna Reśko-Zachara, pediatra i neonatolog ze Szpitala Karowa.
5 minut czytania -
Dziecko w brzuchu widzi, słyszy i czuje
Być może nie bez powodu przyszłe mamy lubią śpiewać lub nucić przyjemne melodie do swojego brzucha. Rozwijający się płód odbiera dźwięki i na nie reaguje. To nie wszystko – m.in. odbiera też zapachy i smaki, dociera do niego światło, które może mieć kluczowe znaczenie dla rozwoju.
4 minuty czytania -
Przykazanie nowe: przyszłą mamę od stresu uwolnisz!
Zestresowane kobiety częściej rodzą dzieci obciążone ryzykiem różnych chorób. Naukowcy odkryli, że przyczyną tego stanu rzeczy może być pewien hormon wydzielany przez łożysko.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Chrzan – świąteczny superfood
Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców.
-
Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy
-
Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne
-
Równowaga energetyczna klucz do zdrowia
-
Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka