Tag:
  • Adobe

    Ciężka błonica u niezaszczepionego dziecka

    Wiadomo już, że chory na błonicę sześciolatek nie był szczepiony, choć szczepienia te są w naszym kraju obowiązkowe. Główny Inspektorat Sanitarny rozpoczął dochodzenie epidemiologiczne – chodzi o ustalenie, kto miał styczność z zakażonym. Sprawa jest traktowana bardzo poważnie. Wiadomo, że dziecko wróciło właśnie z wakacji w Afryce. 

    3 minuty czytania
  • Fot.Canva

    Kogo NIE ochronimy przed RSV w tym sezonie zakażeń?

    Materiał promocyjny

    Wirus RS to główna przyczyna infekcji i hospitalizacji u dzieci poniżej pierwszego roku życia. Atakuje drogi oddechowe i może doprowadzić do ciężkiej infekcji, wymagającej leczenia w szpitalu, często na oddziale intensywnej terapii i zastosowania wentylacji mechanicznej. Czy da się ochronić wszystkie dzieci przed RSV i konsekwencjami wynikającymi z zakażenia?

    8 minut czytania
  • Fot.P.Werewka/PAP

    Gdy szczepienie samo przychodzi do dziecka

    Wraz z pierwszym dzwonkiem do szkół zawitała możliwość bezpłatnego zaszczepienia dzieci w wieku 9-14 lat przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV) wywołującego nowotwory m.in. głowy, gardła i szyjki macicy. Wystarczy pisemna zgoda rodzica. Z tym szczepieniem jesteśmy w tyle, choć szczepionka jest zarejestrowana od osiemnastu lat, a niektóre europejskie kraje m.in. Szwecja i Portugalia uodporniły już blisko 90 proc. swoich nastolatków.

    3 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Terapia do nosa zamiast strzykawek i tabletek

    Dobra wiadomość dla tych, którzy boją się igieł i nie lubią tabletek. Nowe szczepionki i terapie mogą być wkrótce podawane w postaci sprayu czy żelu do nosa. Jednak komfort to nie wszystko - takie preparaty mogą też przynosić lepsze efekty.

    6 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP