Tag:
  • PAP

    Budynki podświetlone na czerwono na znak sprzeciwu wobec krzywdzenia dzieci

    „Wspieraj dzieciństwo mocy bez przemocy” to jedno z haseł tegorocznej kampanii, która ma m.in. uwrażliwić społeczeństwo na problem krzywdzenia dzieci, wesprzeć w reagowaniu. Za nami ponad 1,5 tys. działań edukacyjnych. Można jeszcze wziąć udział w webinarze lub lekcji online. 19 listopada finał. Budynki w całej Polsce podświetlone będą na czerwono.

    1 minuta czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Szpital powinien również mieć otwarte oczy na krzywdę dziecka

    „W jaki sposób chcesz, by się do ciebie zwracać?”,  „To ukłucie może zaboleć” – tych zwrotów nie powinno zabraknąć w rozmowie z małym pacjentem. Zaczerpnięto je z zasad bezpiecznych relacji, które są częścią pewnych standardów. Powinny być one przyjęte wszędzie tam, gdzie przebywają dzieci, również w przychodniach i szpitalach. Wszystko po to, by mieć szanse wyłapać, że mogą być one ofiarami przemocy i natychmiast interweniować, by nie powtórzyła się tragedia taka, jak ta z Częstochowy.

    6 minut czytania
  • Rys. um

    Bajkoterapia może pomóc krzywdzonym dzieciom

    Specjalnie skonstruowane bajki mogą być delikatną i jednocześnie skuteczną metodą profilaktyki, a także terapii problemów psychicznych dzieci, które doznają krzywdy – ze strony dorosłych lub rówieśników.

    6 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP