dr Agnieszka Bzikowska-Jura

Archiwum prywatne

Dr hab. n. med. i n. o zdr.; dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, adiunkt naukowo-dydaktyczny Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, działającej przy Zakładzie Biologii Medycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Swoje działania kliniczne koncentruje przede wszystkim na poradnictwie żywieniowym dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz dzieci. Naukowo jest związana z badaniami, których celem jest identyfikacja i analiza czynników wpływających na skład mleka kobiecego, ze szczególnym uwzględnieniem sposobu żywienia i stanu odżywienia matki. Ukończyła międzynarodowe szkolenie z IYCF-E i jest współredaktorką pierwszej dostępnej na polskim rynku monografii dotyczącej żywienia niemowląt i małych dzieci w sytuacjach kryzysowych.

Materiały Ekspertki

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Bierzesz leki? Sprawdź, czy nie reagują na słońce

    Ibuprofen, naproksen, tetracyklina – to tylko wybrane przykłady z licznej grupy leków, które oddziałują z promieniami słonecznymi. Mogą wytwarzać wolne rodniki, powodując uszkodzenia skóry, albo prowokować reakcje alergiczne.

  • Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

  • Technologia cyfrowa w rekonstrukcji żuchwy to już nie science fiction

  • Talerz dziecka, gdy żar z nieba

  • Jak radzić sobie z upałem w ciąży

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • Czasami warto się spocić

  • Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

Serwisy ogólnodostępne PAP