Tag:
  • Adobe Stock

    Świat nie siedzi w cieniu – a powinien

    Co trzeci diagnozowany nowotwór na świecie to rak skóry. Można jednak minimalizować ryzyko wystąpienia choroby, stosując kremy z filtrem czy ograniczając ekspozycję na słońce, szczególnie w porze, gdy promieniowanie jest najmocniejsze. Jak wygląda przestrzeganie tych zasad na pięciu kontynentach, opisuje badanie opublikowane w „Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology”.

    5 minut czytania
  • Adobe Stock/youstinka

    Czerniak – 5 liter, które ratują życie

    Czerniak ma kilka charakterystycznych cech, które zawierają się w pierwszych pięciu literach alfabetu. Wykrycie ukrytych pod nimi nieprawidłowości pozwala wygrać zdrowie, a czasem nawet życie. I choć wystarczy do tego uważność, obserwacja znamion i raz do roku kontrola u dermatologa, to wciąż zapomina się o profilaktyce, a czerniak pozostaje na pierwszym miejscu wśród nowotworów złośliwych skóry, jako ten najbardziej śmiertelny.

    5 minut czytania
  • Adobe Stock/Patryk Michalski

    Dawka wiedzy o słońcu, promieniowaniu ultrafioletowym i nowotworach

    Sezon w pełni, urlopy albo trwają, albo są już zaplanowane. A jak wiadomo, nie ma urlopu bez słońca. Warto a nawet powinno się jednak pamiętać, że przyjemne, rozgrzewające promienie, jeśli nie korzysta się z nich z rozsądkiem, mogą stać się przyczyną kłopotów. Promieniowanie ultrafioletowe przyczynia się do powstania nie tylko czerniaka, ale także innych nowotworów.

    6 minut czytania
  • Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Olej z pestek malin daje wysoką ochronę przeciwsłoneczną?

    Olej z pestek malin ma pewne właściwości przeciwsłoneczne, jednak nie ma dowodów naukowych na to, że samodzielnie stosowany może skutecznie ochronić naszą skórę przed promieniowaniem UV. Warto też pamiętać, że kremy z filtrem należy stosować przez cały rok, a nie tylko w upalne lato. Jesienią i zimą można natomiast wybierać te z niższym poziomem ochrony niż latem.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP/P. Werewka/Zdjęcie ilustracyjne

    Nie tylko czerniak jest zagrożeniem dla skóry

    Niegroźnie wyglądające strupki, szczególnie pojawiające się w dojrzałym wieku nie wzbudzają niepokoju. Tymczasem tak właśnie wygląda w początkowym stadium rak kolczystokomórkowy - jeden z najczęstszych, oprócz czerniaka, raków skóry.

    3 minuty czytania
  • Fot. Jacek Turczyk/PAP

    Słoneczne BHP – sprawdź czy je znasz?

    Wreszcie słońce! Jest dobroczynne, bo np. podnosi nastrój i dzięki niemu w skórze dochodzi do syntezy witaminy D3. Jest i ciemna strona słońca; stąd trzeba stosować krem z filtrem. Wiesz, jaką ilość?

    4 minuty czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Wiemy, dlaczego tyjemy na zimę

    Komórki tłuszczowe kurczą się pod wpływem promieni słonecznych, co tłumaczy dlaczego chudniemy latem, a tyjemy zimą.

    2 minuty czytania
  • PAP/Jacek Turczyk

    Recepta na zdrową opaleniznę

    Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne, bo zwiększają ryzyko raka skóry. Wielu z nich dałoby się pewnie uniknąć, gdybyśmy… jedli we właściwym czasie.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Pomidory chronią przed rakiem skóry

    Lato w pełni i słońce. Badania wskazują, że dobrą ochroną przed rakiem skóry jest nie tylko krem z wysokim filtrem, ale i dużo pomidorów w diecie. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka skóry u myszy, być może - także u człowieka.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP