Dwa proste triki na kontrolę cukrzycy, które nabierają mocy w pandemii

Jeśli masz stan przedcukrzycowy lub już masz cukrzycę, dwa nawyki pozwolą na zwiększenie komfortu życia i skuteczną walkę z chorobą. Są proste i bez większych problemów można je wprowadzić do rutyny codziennego życia. Co ważne, nabierają mocy w czasie pandemii COVID-19 – choroby, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z niekontrolowaną cukrzycą.

Fot. PAP
Fot. PAP

Cukrzyca to taka choroba, w której same leki nie wystarczą, by nie dopuścić do jej rozwoju, a w razie jej wystąpienia – by trzymać ją w bezpiecznych karbach. Konieczne jest przemodelowanie całego stylu życia – a zatem zadbanie o dietę i aktywność fizyczną. I lekarze, i pacjenci są świadomi, że wymaga to olbrzymiego wysiłku i motywacji. Można jednak zacząć od dwóch bardzo prostych działań, która w większości przypadków szybko pozwolą zauważyć poprawę, a być może zmotywują do kolejnych zmian.

  • Obfite śniadanie ZAWSZE o tej samej porze

Jeśli jednego dnia zjadasz śniadanie o 7-ej, a następnego blisko południa, zagrożony cukrzycą metabolizm wariuje. W portalu „Termedia” przeznaczonym dla profesjonalistów medycznych  dr hab. Marianna Bąk z Katedry i Kliniki Medycyny Rodzinnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnia, że „takie postępowanie całkowicie zmienia metabolizm tkanek, które są odpowiedzialne za hiperglikemię”. W efekcie prowadzi do jej podwyższenia. 

Fot. Jacek Turczyk/PAP

Nie masz cukrzycy? Lepiej sprawdź!

Na początku nie daje wyraźnych objawów. Dlatego aż 26 proc. osób chorych na cukrzycę w Polsce nie wie o tym, że choruje. To niemal milion osób! Cukier we krwi warto regularnie sprawdzać.

Druga zasada dotycząca śniadania to to, że musi być obfite w białko. Lżejszy posiłek lepiej zostawić na późne popołudnie lub wczesny wieczór.

Lekarka tak to wyjaśnia: „Wysokoenergetyczne śniadanie to o 20 proc. niższe glikemie w ciągu dnia. Pierwszy posiłek powinien być zjedzony przed godz. 8. Jeżeli jest późny, wątroba wspomaga organizm, produkując glukozę. Chory ma wtedy na czczo wyższą glikemię. Każdego dnia śniadanie powinno być o tej samej porze. Udowodniono, że jeżeli tylko w weekendy jest ono zjadane zbyt późno, to przez kolejne trzy dni glikemie są znacznie wyższe. Jest jeszcze jedna konsekwencja nieregularnych posiłków. Osoby, które nie mają w zwyczaju jeść śniadanie o tej samej porze, zwiększają masę ciała”.

  • Po każdym posiłku zarezerwuj dodatkowe 10 minut

Drugi prosty nawyk to aktywność fizyczna. Nie trzeba w tym celu wymyślać jakiegoś sportu. Jak wyjaśnia specjalistka, wystarczy zarezerwować 10 minut na spacer po każdym posiłku. Warto pamiętać, że nawet niewielki wysiłek obniża glikemię, a w przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym oddala rozwój tej choroby, a nawet powstrzymuje jej wystąpienie.

Istotna jest regularność, a zatem wyrobienie sobie nawyku. Jak podaje dr hab. Bąk, 10 minut spaceru dziarskim krokiem po każdym posiłku obniża niemal o 30 proc. dobową glikemię.

jw, zdrowie.pap.pl

Źródło: Artykuł : I. Kazimierska: Intensyfikacja leczenia cukrzycy typu 2 – wytyczne a codzienna praktyka na portalu Termedia

Autorka

Justyna Wojteczek

Justyna Wojteczek - Pracę dziennikarską rozpoczęła w Polskiej Agencji Prasowej w latach 90-tych. Związana z redakcją społeczną i zagraniczną. Zajmowała się szeroko rozumianą tematyką społeczną m.in. zdrowiem, a także polityką międzynarodową, również w Brukseli. Była też m.in. redaktor naczelną Medical Tribune, a później także redaktor prowadzącą Serwis Zdrowie. Obecnie pełni funkcję zastępczyni redaktora naczelnego PAP. Jest autorką książki o znanym hematologu prof. Wiesławie Jędrzejczaku.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja – klucz do zdrowego serca

    W kardiologii nie potrzebujemy rewolucji, ale poprawy istniejących rozwiązań. Kluczem do zdrowego serca jest profilaktyka i edukacja zdrowotna. Tymczasem w szkołach nie będzie obowiązkowa, co oznacza, że za chwilę może zniknąć. Jako środowisko lekarskie jesteśmy tym faktem zaniepokojeni – zaznacza prof. Maciej Banach, kardiolog, prezydent Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.

  • Stawianie baniek – metoda stara jak świat

  • Zakochanie – hormonalny doping

  • Złamane i szczęśliwe serca – również w medycynie

  • Chandra się zdarza, ale można jej zaradzić

  • AdobeStock/chayakorn

    Nie tyle grypa, co powikłania są obecnie problemem

    W Polsce wciąż trwa epidemia grypy, mimo że sezon infekcyjny zbliża się ku końcowi. Jednak to nie tyle ona sama jest niebezpieczna, co jej powikłania, których w tym roku jest wyjątkowo dużo.

  • Czy roślinny burger jest zdrowy?

  • Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura