Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Do góry
19.04.2017 , 17:17 Aktualizacja: 04.10.2019, 09:51

Zagłodzić raka – to szkodliwy mit!

Recepta sprzedawana przez znachorów wydaje się genialna w swojej prostocie – jak rak nie będzie miał co jeść, to umrze. Prawda jest taka, że wcześniej rak wykończy chorego, niż chory głodówką raka.

Fot. PAP Fot. PAP

Co więcej – niedożywienie u osób chorych na raka to poważny problem, który pogarsza rokowania pacjentów.

- Objawy niedożywienia lub wyniszczenia w momencie przyjęcia do szpitala występują u 30 do 85 proc. chorych. W terminalnym (ostatnim) okresie choroby u 5 do 20 proc. chorych wyniszczenie jest bezpośrednią przyczyną zgonu – mówił podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego dr hab. Stanisław Kłęk ze szpitala im. Stanleya Dudricka w Skawinie.

Sok z buraka leczy raka? 

Głodówka szkodzi, nawet zdrowym

Tymczasem nie brakuje porad, by głodówką wykończyć raka.

W internecie można przeczytać na przykład o kobiecie, która zrezygnowała praktycznie ze wszelkich pokarmów za wyjątkiem surowych warzyw i owoców, a także zastosowała 10-dniową głodówkę, podczas której miała pić wyłącznie źródlaną wodę. Rak ponoć zniknął niczym po operacji.

Lekarze wątpią w podobny cud i domniemują, że wiadomość jest po prostu fałszywa.

- Głodówka nie hamuje rozwoju nowotworu, ale istotnie pogarsza stan chorego i w rezultacie – śmierć z powodu niedożywienia może nastąpić szybciej niż z powodu samej choroby – podkreśla docent Kłęk.

Swoje przekonanie opiera nie na niesprawdzonej historii jednej nieznanej kobiety, ale szeregu badań naukowych z udziałem wielu chorych w różnym wieku i różnych miejscach (przy czym raczej trudno sobie wyobrazić z przyczyn etycznych badanie kliniczne pacjentów z rakiem z grupą kontrolną pozostającą na głodówce).

Co więcej, jego przekonanie ma fundament także w klinicznej praktyce – niedożywieni z różnych przyczyn chorzy na raka pacjenci to codzienność oddziałów onkologicznych.

To rak wyniszcza organizm

Wskutek postępu choroby nowotworowej może dochodzić u wielu chorych do tzw. wyniszczenia nowotworowego (kacheksji), które charakteryzuje się spadkiem tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała, zanikaniem mięśni, jadłowstrętem, niedokrwistością oraz nasilonym metabolizmem. Paradoks polega na tym, że to rak stara się zagłodzić chory organizm.

Dlatego chory na nowotwór, nawet jeśli nie ma stwierdzonych objawów kacheksji, musi być regularnie oceniany przez lekarza i dietetyka pod względem stanu odżywienia.

Dieta – z pewnością urozmaicona i zapewniająca wszelkie potrzebne składniki – powinna być jednak ustalana indywidualnie dla każdego chorego i weryfikowana systematycznie w trakcie choroby.

Justyna Wojteczek

Źródło: „Praktyczny podręcznik dietetyki” pod red. prof. Mirosława Jarosza, wyd. IŻŻ 

Copyright

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w portalu "Serwis Zdrowie" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

Id materiału: 230

Najnowsze

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.