prof. Agnieszka Kapłon-Cieślicka

Fot.Archiwum prywatne

specjalistka kardiologii, profesorka w I Katedrze i Klinice Kardiologii na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Na co dzień zajmuje się przede wszystkim pacjentami z niewydolnością serca, jak również echokardiografią, w tym echonawigacją w trakcie przezskórnych zabiegów strukturalnych serca. Autorka licznych publikacji naukowych w prestiżowych czasopismach międzynarodowych. Laureatka licznych nagród naukowych, w tym nagród Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK), m.in. Nagrody Naukowej PTK Roku 2020, Nagród PTK za Publikacje Naukowe 2022 i 2023 oraz Nagrody Prezesów PTK Roku 2024. Laureatka pierwszego miejsca w konkursie Supertalenty w Medycynie w 2022 roku.Aktywnie działa w Polskim Towarzystwie Kardiologicznym (PTK): w kadencji 2021-2023 była przewodniczącą "Klubu 30" PTK, zrzeszającego młodych kardiologów o znaczącym dorobku naukowym. W obecnej kadencji jest członkinią m.in. Zarządu Asocjacji Niewydolności Serca PTK, przewodniczącą Elektką Sekcji Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej PTK oraz przewodniczącą Komisji ds. Badań i Analiz Naukowych Zarządu Głównego PTK.

Materiały Ekspertki

  • Fot. Photo Sesaon/Adobe Stock

    Nadciśnienie tętnicze – silny nurt wewnętrznej rzeki

    Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale prowadzi do wielu groźnych powikłań. Jakich? – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Agnieszka Kapłon-Cieślicka, specjalistka kardiologii, profesorka w I Katedrze i Klinice Kardiologii na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP