prof. Agnieszka Kapłon-Cieślicka

Fot.Archiwum prywatne

specjalistka kardiologii, profesorka w I Katedrze i Klinice Kardiologii na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Na co dzień zajmuje się przede wszystkim pacjentami z niewydolnością serca, jak również echokardiografią, w tym echonawigacją w trakcie przezskórnych zabiegów strukturalnych serca. Autorka licznych publikacji naukowych w prestiżowych czasopismach międzynarodowych. Laureatka licznych nagród naukowych, w tym nagród Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK), m.in. Nagrody Naukowej PTK Roku 2020, Nagród PTK za Publikacje Naukowe 2022 i 2023 oraz Nagrody Prezesów PTK Roku 2024. Laureatka pierwszego miejsca w konkursie Supertalenty w Medycynie w 2022 roku.Aktywnie działa w Polskim Towarzystwie Kardiologicznym (PTK): w kadencji 2021-2023 była przewodniczącą "Klubu 30" PTK, zrzeszającego młodych kardiologów o znaczącym dorobku naukowym. W obecnej kadencji jest członkinią m.in. Zarządu Asocjacji Niewydolności Serca PTK, przewodniczącą Elektką Sekcji Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej PTK oraz przewodniczącą Komisji ds. Badań i Analiz Naukowych Zarządu Głównego PTK.

Materiały Ekspertki

  • Fot. Photo Sesaon/Adobe Stock

    Nadciśnienie tętnicze – silny nurt wewnętrznej rzeki

    Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale prowadzi do wielu groźnych powikłań. Jakich? – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Agnieszka Kapłon-Cieślicka, specjalistka kardiologii, profesorka w I Katedrze i Klinice Kardiologii na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Nie ma szczepionki na samobójstwo

    W Polsce spada liczba samobójstw, ale – jak przestrzegają eksperci – wśród nastolatków narasta zjawisko, którego dorośli nie kontrolują: algorytmy podsuwają im treści o śmierci szybciej, niż ktokolwiek zdąży zareagować. 

  • Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki

  • Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób transpłciowych

  • Nowe spojrzenie na nadciśnienie

  • Czy medycyna poradzi sobie bez alkoholu?

  • Adobe Stock

    Odżywianie a indeks studencki

    Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?

  • Zakażenie HIV to nie moja sprawa?

  • Jak się przygotować do lotu w kosmos

Serwisy ogólnodostępne PAP