Marta Szarejko

zdj. Archiwum prywatne

Dziennikarka, reportażystka. Autorka książki o bezdomnych "Nie ma o czym mówić", za którą została nominowana do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus i zbioru reportaży "Zaduch" o kompleksach osób z małych miejscowości mieszkających w dużych miastach. Za bestsellerową książkę "Seksuolożki. Sekrety gabinetów" otrzymała studencką nagrodę Mediatory 2019, w kategorii ProwokaTOR. W 2020 roku ukazała się druga część wywiadów "Seksuolożki. Nowe rozmowy", a w 2021 zbiór wywiadów z psychiatrami dzieci i młodzieży "Stany ostre". Publikowała w "Dużym Formacie", "Wysokich Obcasach", "Dwutygodniku", "Nowych Książkach", "Bluszczu", "Chimerze", "Elle", "Pani", "Zwierciadle". Laureatka Konkursu Stypendialnego Fundacji im. Ryszarda Kapuścińskiego - Herodot.

Materiały Ekspertki

  • zdj. Prostock-studio, AdobeStock

    Terapia pary bywa trudna. Ale warto.

    Na terapii par odkrywamy najbardziej intymne rzeczy: pokazujemy w jaki sposób kochamy, w jaki sposób chcemy być kochani, ale też to, czego się boimy. I to bywa trudne. Ale jeśli jest choć cień szansy by uratować związek, warto to zrobić - przekonuje Marta Szarejko, autorka książki „Terapeuci par. Historie z gabinetów”.

    9 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Nie przedawkuj fluoru w herbacie

    Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Jest źródłem fluoru, który odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości i zębów. W nadmiernej ilości bywa jednak toksyczny. Jego stężenie zależy od kilku niuansów, które przeanalizowali naukowcy z Wrocławia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Jak grillować zdrowiej

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP