Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Zapisz się na newsletter
Do góry
30.05.2017 , 17:38 Aktualizacja: 31.05.2017, 11:23

Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby?

To FAKT! Mała czarna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".

Brytyjczycy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób. Spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka tego raka o 20 proc. Picie dwóch - o 35 proc. W przypadku pięciu - ryzyko spadało o połowę (50 proc.). Kawa bezkofeinowa działała słabiej niż ta z normalną zawartością kofeiny.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w napoju przeciwutleniaczami oraz jego właściwościami przeciwzapalnymi.

Apio

Źródło: http://bmjopen.bmj.com/content/7/5/e013739

Id materiału: 292

Najnowsze

 

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.