Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby?

30.05.2017 aktualizacja 31.05.2017

To FAKT! Mała czarna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".

Brytyjczycy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób. Spożywanie jednej filiżanki kawy dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka tego raka o 20 proc. Picie dwóch - o 35 proc. W przypadku pięciu - ryzyko spadało o połowę (50 proc.). Kawa bezkofeinowa działała słabiej niż ta z normalną zawartością kofeiny.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w napoju przeciwutleniaczami oraz jego właściwościami przeciwzapalnymi.

Apio

Źródło: http://bmjopen.bmj.com/content/7/5/e013739

UWAGA REDAKCJE!

PAP S.A. zezwala na bezpłatną publikację artykułów z Serwisu Zdrowie w Polsce pod warunkiem zarejestrowania się w Serwisie Zdrowie i akceptacji regulaminu.

Zaloguj się   lub   Zarejestruj