Kogiel-mogiel pomaga w walce z rakiem?
TO FAKT! Analiza chemiczna jaj kur karmionych zbożem ujawniła, że ich żółtka zawierają dużo tryptofanu i tyrozyny – dwóch aminokwasów o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Aminokwasy te doskonale przeciwdziałają chorobom serca oraz nowotworom. Badania zespołu Chamili Nimalaratn z University of Alberta, dowodzą, że dwa żółtka zawierają dwa razy więcej tych substancji niż jabłko. Jest tu jednak pewien haczyk - aby skorzystać z ich superwłaściwości należy je zjeść na surowo. Gotowanie redukuje ich przeciwutleniające właściwości o połowę. Kogiel-mogiel jest więc najbardziej wskazaną postacią spożywania jajek, jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tryptofanu i tyrozyny.
Należałoby jednak dodawać nie cukier, a inną substancję słodzącą, ponieważ cukier nie ma pozytywnego wpływu na zdrowie.
Jaja mają też inne doskonałe właściwości, np. wysoka zawartość substancji przeciwutleniających – zapobiegających nowotworzeniu - utrzymuje się w nich aż sześć tygodni.
apio
Źródło: Chamila Nimalaratne, Andreas Schieber, Jianping Wu, “Effects of storage and cooking on the antioxidant capacity of laying hen eggs”, Food Chemistry 2016