Abstynencja zapobiega nowotworom?

To FAKT! Picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na liczne nowotwory: jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby, jelita grubego i piersi. Warto też pamiętać, że spożywanie alkoholu jest przyczyną innych chorób, np. marskości wątroby, zapalenia trzustki. Im więcej się go pije, tym ryzyko jest większe.

Dlatego zalecane jest ograniczenie wypijanych porcji alkoholu. W przypadku kobiet do jednej, a mężczyzn dwóch dziennie. Standardowa porcja to 10-12 gramów czystego alkoholu, 100-120 ml czerwonego wina, 280-330 ml piwa, 30-40 ml wódki.

Warto jednak pamiętać, że alkohol w każdej postaci jest szkodliwy, niezależnie od tego czy pijemy piwo, wino czy wódkę. Pod względem zachorowania na raka okazjonalne upijanie się ( nie mniej niż 5-6 porcji alkoholu dla mężczyzn, 4-5 dla kobiet) może być nawet bardziej niebezpieczne niż codzienna umiarkowana dawka alkoholu.

Ryzyko zachorowania na raka gardła i przełyku jest tym większe, jeśli łączymy picie alkoholu z paleniem tytoniu. Alkohol niszczy błonę śluzową jamy ustnej i gardła, co ułatwia wchłanianie szkodliwych związków chemicznych znajdujących się w dymie papierosowym.

Apio

Źródło: „12 sposobów na zdrowie. Europejski kodeks walki z rakiem.” Publikacja Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie. www.12sposobownazdrowie.pl

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów

    Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny. 

  • Adobe Stock

    Kotlet sojowy kontra schabowy

    Choć czerwone mięso dostarcza wartościowych składników, to warto ograniczyć je w diecie.
    Czym można je zastąpić i ile czerwonego mięsa i wędlin można jeść tygodniowo – wyjaśnia dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

  • Indeks sytości i gęstość odżywcza – klucze do zdrowego i smacznego odżywiania

    Jeśli kolejne podejście do zmiany modelu odżywiania na zdrowszy i mniej kaloryczny zakończyło się niepowodzeniem, może nie uwzględniliśmy dwóch ważnych czynników: indeksu sytości i gęstości odżywczej produktów. 

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów

    Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny. 

  • Halitoza – oddech, który nie pachnie miętą

  • Gdy mleko kobiece staje się darem

  • Kotlet sojowy kontra schabowy

  • Dlaczego pamięć płata nam figle

  • AdobeStock/motortion

    Atak paniki to jak utrata zmysłów

    Atak paniki to reakcja organizmu na przeciążenie stresem, nadmiarem bodźców lub traumatycznych przeżyć sprzed lat. Może być też objawem choroby somatycznej. Jeżeli takie intensywne napady lęku nawracają, lepiej zgłosić się po pomoc do specjalisty. Mamy dziś wiele możliwości, by pomóc w takiej sytuacji - mówi psychiatra dr n. med. Ewa Drozdowicz-Jastrzębska, Kierownik Poradni Nerwic i Lęku w Poradni Dialog.

  • Lek na potencję – okazjonalnie, nie regularnie

  • Melatonina nie tylko na sen. To hormon regeneracji