Lato to czas borówki - dowiedz się, dlaczego

Borówka to przepysznie słodki owoc, który możemy jeść bezkarnie, bo ma niewiele kalorii, a przy tym jest niezwykle odżywczy i stanowi najbogatsze źródło antyoksydantów spośród wszystkich owoców i warzyw. Sezon na polskie borówki trwa przez całe wakacje, więc wykorzystajmy go dobrze.

Fot. polskiesuperowoce.pl
Fot. polskiesuperowoce.pl

Sierpniowy urodzaj plantatorzy nazywają czasem "bluecropową" górką. To właśnie w tym miesiącu mamy ich w Polsce najwięcej i są najsmaczniejsze. Borówki pomogą nam zadbać o zdrowie, wygląd i urodę. A że sezon na polskie borówki w pełni (trwa od lipca do października) wykorzystajmy ten czas.

Borówka - specjalistka od urody

Dzięki ogromnej zawartości wody codzienne spożywanie tego owocu wspomaga działanie naszego układu wydalniczego. A jego sprawne działanie pomaga urodzie! A na dodatek ciemnogranatowa skórka borówki jest pełna przeciwstarzeniowych składników, które zwiększają elastyczność skóry. 

Neutralizując skutki stresu oksydacyjnego przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia, a tym samym poprawiają samopoczucie. Ich regularne jedzenia sprawi, że skóra stanie się gładsza. Zwłaszcza, że borówki bogate są w resweratrol, wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym z uwagi na jego działanie przeciwstarzeniowe i hamujące powstawanie przebarwień. Dzięki zawartości dużej ilości garbników mają działanie ściągające i przeciwzapalne oraz wzmacniają naczynka krwionośne. Organiczne kwasy owocowe obecne w borówce zmniejszają poziom wysuszenia, wygładzają i zmiękczają skórę.

Dużo słodyczy, a mało kalorii

Borówki nie dość, że bogate w składniki odżywcze, są to także niskokaloryczne dlatego doskonale sprawdzają przy odchudzaniu. Potwierdza to, trwające 24 lata opublikowane w 2015 roku badanie, z którego wynika, że zwiększenie spożycia owoców – zwłaszcza jagodowych (a także jabłek i gruszek) – poprawia skuteczność redukcji masy ciała.

Dodatkowo borówki pomagają w regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku - często stosowanym przy odchudzaniu.

Infografika partnera materiału

Borówki mają niewiele kalorii zaś obecne w ich antocyjany korzystnie wpływają na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy, co powoduje obniżenie ryzyka powstania zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.

Dobre dla oczu

Borówki wspomagają ochronę struktury oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym, co bardzo korzystnie wpływa na wzrok. Dostawali je do jedzenia piloci RAF-u podczas II wojny światowej, by lepiej widzieć po zmroku, zawarte w borówkach substancje wpływają bowiem korzystnie na działanie fotoreceptorów, a także usprawniają mikrokrążenie w obrębie całej gałki ocznej. Ponadto zdrowa dieta bogata w borówki może zapobiegać lub opóźniać wiele problemów oczu związanych z wiekiem ze względu na właściwości przeciwutleniające. Warto więc jeść je regularnie przy: zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmie, krótkowzroczności i hipermetropii, suchości, a także infekcjach związanych z siatkówką.

Borówki zawierają też karotenoidy: przeciwutleniacze (luteina, zeaksantyna itp.), flawonoidy (rutyna, resweratrol, kwercetyna itp.) i inne związki przeciwutleniające, które są bardzo korzystne dla zdrowia oczu. Również witaminy C, A i E, w które obfituje borówka, wpływają niezwykle korzystnie na zdrowie naszych oczu.

Ważny element diety zapobiegającej nowotworom

Według danych z USDA Human Nutrition Research Center on Aging owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich innych owoców. Badania oparte na testach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) wykazały, że owoce borówki zapewniają znacznie większe działanie antyoksydacyjne niż inne owoce i warzywa. Dzięki temu pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym.

Borówki korzystne dla serca i układu krążenia

W ośmiotygodniowym badaniu z udziałem osób otyłych, u których stwierdzono wysokie ryzyko chorób serca wykazano, że codzienne jedzenie 50 g borówek pomogło w obniżeniu ciśnienia tętniczego wśród uczestników. Efektu takiego nie zaobserwowano w grupie kontrolnej pozbawionej codziennej porcji borówek. Podobne efekty, szczególnie u kobiet po menopauzie, zaobserwowano też w innych badaniach. 

Z kolei badanie przeprowadzone w grupie 93 600 pielęgniarek wykazało, że u pań z najwyższym spożyciem antocyjanów (bogate w nie są borówki) ryzyko zawału serca było o jedną trzecią niższe niż u osób z najniższym ich spożyciem.

Infografika partnera materiału

Jest wiele badań wykazujących szczególnie korzystny wpływ codziennego jedzenia szklanki borówek na nasz metabolizm. Zdaniem badaczy możemy w ten sposób nawet w pewien sposób zmniejszyć szkodliwe działanie kardiometaboliczne posiłków o dużej zawartości energii. 

Dzięki fitoestrogenom, które uszczelnianiają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz poprawiają przepuszczalność naczyń włosowatych, owoce te są istotnym elementem wspomagania dietetycznego w leczeniu i zapobieganiu miażdżycy. Ponadto przeciwutleniacze obecne w owocach borówki przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu LDL cholesterolu.

Dobre dla układu wydalniczego

Fot. Materiały partnera artykułu

Owocny dzień zacznij od śniadania

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. A trwa przecież sezon na polskie superowoce – borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, niebawem zbiory rokitnika, aronii i minikiwi.

Zawarte w tym owocu substancje przeciwdziałają przyleganiu mikrobów (takich jak E. coli) do ścian pęcherza moczowego oraz cewki moczowej. Ponieważ borówki są blisko spokrewnione z żurawiną, zawierają wiele takich samych substancji aktywnych jak sok żurawinowy stosowany przy infekcjach dróg moczowych.

Nic dziwnego, że borówka i jest postrzegana jako superfood. Jej walory są promowane przez specjalistów ds. żywienia i zdrowia z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), a także przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Te dobroczynne cechy to bogactwo różnorodnych składników borówek:

  • witamin: (C, K1, E, B6, A)
  • składników mineralnych (żelazo, miedź, mangan)
  • przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, w tym: antocyjanów, kwercetyny, mirycetyny (najwięcej jest ich w skórce tego owocu) oraz karotenoidów.

Cudze chwalicie, swego nie znacie

W ostatnich latach Polska wyrasta na potentata w produkcji borówki – nasz udział w unijnych zbiorach wynosi 30 proc. To odpowiedź na coraz większe zainteresowanie ze strony konsumentów krajowych oraz rosnącego popytu eksportowego.

W Polsce borówka uprawiana jest od kilkudziesięciu lat, jednak dynamiczny rozwój produkcji owoców tego gatunku nastąpił dopiero po sprowadzeniu ciekawych odmian z USA w końcu lat 60. ubiegłego wieku i wdrożeniu ich do uprawy w naszym kraju. W ostatnich 20 latach uprawa borówki wysokiej jest najszybciej rozwijającym się kierunkiem produkcji sadowniczej w Polsce. Według danych GUS (z 2021) krajowa produkcja owoców borówki wysokiej szacowana jest na około 54 tys. ton. Nie wszyscy wiedzą, że borówka stała się prawdziwą eksportową wizytówką naszego kraju - Polska zajmuje drugie miejsce w Europie (po Hiszpanii) oraz ósme miejsce w rankingu światowym. Polskie borówki eksportuje się głównie do Wielkiej Brytanii, ale także Niemiec, Holandii, Skandynawii oraz wielu innych krajów.

Udało się to dzięki wysokim standardom uprawy i zbioru, bardziej wymagającym niż normy międzynarodowe, dzięki czemu owoce są dłużej świeże.

Monika Wysocka, zdrowie.pap.pl

Źródła: 
http://polskiesuperowoce.pl/62625-borowki-dla-zdrowia
http://polskiesuperowoce.pl/62627-borowka-najbardziej-odmladzajacy-polski-superowoc-wita-lato-filmy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Główny Inspektorat Sanitarny

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock

    Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

    O higienę jamy ustnej dziecka należy dbać jeszcze przed wyrznięciem się pierwszego zęba, a ze szczoteczką do zębów i pastą zaznajamiać, zanim wyrośnie ono z pieluch. Samodzielność w myciu zębów owszem, ale pod czujnym okiem dorosłego i to dość długo.

  • Adobe Stock

    Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

    Rzadko się nad tym zastanawiamy, ale posiłek to nie tylko smak, ale cała gama doznań sensorycznych wynikających z kolorów, zapachów, konsystencji, kompozycji na talerzu. Dzieci z nadwrażliwością zmysłów mogą czuć się przytłoczone tą kakofonią i w rezultacie jeść bardzo mało i bez urozmaicenia.

  • Adobe Stock

    Dysleksja rozwojowa: jej objawy pojawiają się już w przedszkolu!

    U dziecka z trudnościami w czytaniu i pisaniu, które nie otrzyma odpowiedniego wsparcia, nieuchronnie pojawiają się niepowodzenia szkolne, które z czasem mogą doprowadzić do rozwoju wtórnych zaburzeń emocjonalnych. Lepiej więc nie lekceważyć pierwszych objawów dysleksji rozwojowej u dzieci. Dobrze też pamiętać, że dysleksja nie uniemożliwia uzyskiwania wielkich nawet osiągnięć. W gronie dyslektyków znajdziemy I. Newtona, J.Ch. Andersena i Agatę Christie.

  • Rys. PAP/j. Turczyk

    Jak się lepiej uczyć? Jest kilka trików

    Ręka do góry - kto lubił, albo lubi chodzić do szkoły! Kto lubi spędzać całe godziny w ławkach, wkuwać nazwy rzek, daty bitew albo zapamiętywać, co ma płucotchawki, a co nibynóżki? Czy pojawi się las rąk, czy może niezręczna cisza? Można chyba postawić orzechy przeciwko kamykom, że przynajmniej wiele osób będzie trzymało ręce w dole. Tylko dlaczego?

NAJNOWSZE

  • Kongres Zdrowie Polaków

    6. edycja Kongresu „Zdrowie Polaków” już w najbliższy poniedziałek

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Tegoroczna edycja Kongresu „Zdrowie Polaków odbędzie się pod hasłem „Nauka dla zdrowia społeczeństwa”. Serwis Zdrowie jest patronem medialnym wydarzenia. Wśród zaproszonych gości przedstawiciele świata medycyny, nauki, polityki.

  • Cukrzyca typu 1 – przyczyny i objawy

  • Uzależnienia u dzieci i młodzieży – na co należy zwrócić uwagę?

  • Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

  • Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

  • Adobe Stock

    Operacja bariatryczna to coś więcej niż zmiana budowy przewodu pokarmowego

    W operacji bariatrycznej chodzi naprawdę o coś więcej niż zmniejszenie rozmiaru ciała, do którego pacjent przez lata potrafi się przyzwyczaić. Otyłość to choroba, którą bezwzględnie należy leczyć wszystkimi dostępnymi metodami, bo szerzy spustoszenie w organizmie. To nie jest wybór chorego – zaznacza prof. Wojciech Lisik chirurg bariatra, transplantolog. Wyjaśnia, na czym polega zabieg i jakiej recepty osobie z otyłością absolutnie wystawić nie można.

  • CRM – zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny. Nowe spojrzenie na szereg schorzeń

  • HIV: kiedyś drżeliśmy, dziś ignorujemy