Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Zapisz się na newsletter Pobierz powiadomienia
Do góry

Serwis zdrowie.pap.pl

w

Witamina A

Inaczej retinol. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, o działaniu antyoksydacyjnym. Utrzymuje prawidłowy stan skóry, posiada działanie przeciwzapalne, wspomaga procesy widzenia, zapobiega nowotworom jelita grubego, piersi, płuc oraz stercza. Występowanie - m.in.: olej rybi, masło, mleko, żółtka jaj. 

mzu

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Witamina B2

Rozpuszczalna w wodzie. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego. Występuje w takich produktach spożywczych jak, m.in.: mleko, przetwory mleczne oraz jaja. 

mzu

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Witamina B6

Rozpuszczalna w wodzie. Wpływa na pracę mięśni, serca, ciśnienie krwi oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje w takich produktach spożywczych jak, np.: szpinak, kapusta, nabiał, mięso drobiowe, jaja, ryby, banany. Niedobór  może objawiać się stanem zapalnym skóry, potliwością, podatność na infekcję, kamicę nerkową czy zmiany w układzie nerwowym. Jednak niedobór tej witaminy występuje niezwykle rzadko, ponieważ wytwarzana jest także w organizmie. 

mzu

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Witamina C

Inaczej kwas askorbinowy. Witamina rozpuszczalna w wodzie. Pomaga eliminować wolne rodniki z organizmu, a jej niedobór wpływa m.in. na wystąpienie szkorbutu, może prowadzić do niedokrwistości czy zmian w kościach. Pomaga w regulacji  ciśnienia, procesie gojenia się ran i oparzeń, utrzymaniu zdrowych dziąseł, wchłanianiu wapnia i żelaza. Występowanie - m.in.: owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki, sok z dzikiej róży.

mzu

źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Witamina K

Rozpuszczalna w tłuszczach. Odpowiada za krzepnięcie krwi oraz utrzymanie prawidłowej ilości białek w tkance kostnej, zmniejszając kruchość kości oraz naczyń krwionośnych. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, m.in. jajnika, piersi, pęcherzyka żółciowego, wątroby czy okrężnicy.  Występowanie m.in.: orzechy, szpinak, sałata, brukselce, brokułach. 

mzu

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Witaminy

Złożona grupa związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niezbędne m.in.: do wytwarzania składników budulcowych, pracy mięśni i nerwów oraz produkcji energii. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (B, C, PP). 

mzu

źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Woda

Składnik organizmu człowieka stanowiący około 60 proc. całkowitej masy ciała. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym trawienia, transportu składników odżywczych i produktów przemiany materii, bierze udział w regulacji temperatury. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia, a nadmiar może skutkować m.in. pojawieniem się obrzęków na skórze. 

mzu

źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

Wskaźnik BMI (Body Mass Index)

Wskaźnik masy ciała. Służy do oceny stanu żywienia oraz stopnia nadwagi czy niedowagi. Oblicza się go dzieląc masę ciała podaną w kilogramach, przez wysokość ciała (wzrost) podniesioną do kwadratu. Znajduje zastosowanie tylko w przypadku osób dorosłych. W obliczeniach wskaźnika BMI nie uwzględnia się wieku, płci oraz masy mięśniowej, dlatego np. nie jest to odpowiednia miara otyłości wśród sportowców. Do pomiaru otyłości u dzieci stosuje się siatkę centylową, która uwzględnia wiek, płeć, wysokość oraz wagę.

BMI = masa ciała (kg)/[wzrost (m)]2

Granice normy to 18,5 – 25

(Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW, nhs.uk)

Wścieklizna

Choroba układu nerwowego oraz mózgu. Do zakażenia dochodzi w wyniku ugryzienia przez zarażone zwierzę. Wirus przenika do układu nerwowego w wyniku ugryzienia lub ukąszenia przez zakażone zwierzę i dociera do mózgu. Czas dotarcia zależy od odległości między  ugryzieniem a mózgiem. Może to trwać od 10 dni do 3-4 miesięcy.

Objawy, m.in.:

  • Wysoka gorączka,
  • Ból głowy,
  • Niepokój,
  • Sztywność karku,
  • Trudności w przełykaniu,

Aby zapobiec rozwojowi czy zachorowaniu na wściekliznę należy zaszczepić się profilaktycznie.  W przypadku ugryzienia prze zarażone zwierzę, należy jak najszybciej oczyścić ranę, podać surowicę, a także zaszczepić.

Jest to choroba śmiertelna.

(źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; nhs.uk).

Najnowsze

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.