Słownik pojęć medycznych
Inaczej retinol. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach, o działaniu antyoksydacyjnym. Utrzymuje prawidłowy stan skóry, posiada działanie przeciwzapalne, wspomaga procesy widzenia, zapobiega nowotworom jelita grubego, piersi, płuc oraz stercza. Występowanie - m.in.: olej rybi, masło, mleko, żółtka jaj.
mzu
Źródło:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Czyli inaczej kobalamina. Pełni w organizmie człowieka bardzo ważną i wszechstronną rolę. Bierze udział m.in. w wytwarzaniu czerwonych krwinek, przez co zapobiega niedokrwistości. Jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, rdzenia kręgowego i nerwów. Co więcej, witamina B12 pomaga obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto, bierze udział w wytwarzaniu tzw. „hormonów szczęścia” (serotoniny, noradrenaliny), zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia depresji, obniżonego nastroju oraz zaburzeń snu.
Niedobór witaminy B12 jest szczególnie niebezpieczny w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Jeśli brakuje tej witaminy w diecie kobiety ciężarnej to m.in. zwiększa się ryzyko wystąpienia zespołu Downa i innych zaburzeń rozwoju u jej dziecka.
Warto wiedzieć, że naturalnym źródłem witaminy B12 w diecie człowieka są produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, podroby, jaja, owoce morza, ryby, nabiał). Ponadto, kobalamina jest też w niewielkich ilościach syntetyzowana przez drobnoustroje w przewodzie pokarmowym człowieka. W niektórych produktach roślinnych co prawda występują śladowe ilości witaminy B12, ale w nieaktywnej formie, która dla człowieka jest nieprzyswajalna.
W praktyce, z uwagi na fakt występowania przyswajalnej formy tej witaminy tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego na jej niedobory narażeni są w szczególności weganie, a więc osoby stosujące dietę w 100 proc. roślinną. Takie osoby muszą więc uzupełniać niedobory witaminy B12 poprzez zażywanie odpowiednich suplementów, jedzenie produktów spożywczych specjalnie w nią wzbogacanych albo stosowanie leków. Stosując dietę wegańską warto więc robić regularne, profilaktyczne badania kontrolne i konsultować się z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem.
Vik
Źródło:
NCEŻ
Rozpuszczalna w wodzie. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego. Występuje w takich produktach spożywczych jak, m.in.: mleko, przetwory mleczne oraz jaja.
mzu
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Rozpuszczalna w wodzie. Wpływa na pracę mięśni, serca, ciśnienie krwi oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje w takich produktach spożywczych jak, np.: szpinak, kapusta, nabiał, mięso drobiowe, jaja, ryby, banany. Niedobór może objawiać się stanem zapalnym skóry, potliwością, podatność na infekcję, kamicę nerkową czy zmiany w układzie nerwowym. Jednak niedobór tej witaminy występuje niezwykle rzadko, ponieważ wytwarzana jest także w organizmie.
mzu
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Inaczej kwas askorbinowy. Witamina rozpuszczalna w wodzie. Pomaga eliminować wolne rodniki z organizmu, a jej niedobór wpływa m.in. na wystąpienie szkorbutu, może prowadzić do niedokrwistości czy zmian w kościach. Pomaga w regulacji ciśnienia, procesie gojenia się ran i oparzeń, utrzymaniu zdrowych dziąseł, wchłanianiu wapnia i żelaza. Występowanie - m.in.: owoce cytrusowe, pomidory, ziemniaki, natka pietruszki, sok z dzikiej róży.
mzu
źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Wbrew powszechnej opinii, nie jest to wcale jednorodna substancja. Występuje pod różnymi postaciami chemicznymi, z których największe znaczenie mają:
- ergokalcyferol (znany jako witamina D2)
- i cholekalcyferol (czyli witamina D3).
Wskutek przemian biochemicznych zachodzących w naszym organizmie, na bazie cholekalcyferolu, powstaje najważniejsza z punktu widzenia zdrowia, aktywna postać witaminy D3 - czyli kalcytriol.
Warto wiedzieć, że naturalnym, bogatym źródłem cholekalcyferolu są m.in. tłuste ryby morskie (np. śledzie, sardynki, makrele), a także masło, mleko i żółtka jaj. Z kolei ergokalcyferol występuje m.in. w grzybach kapeluszowych i drożdżach.
Witamina D3 często nazywana jest „witaminą słońca” lub też pro-hormonem, a to dlatego, że organizm człowieka potrafi wytwarzać ją samodzielnie, niejako „od zera” - pod wpływem oddziaływania promieni słonecznych na skórę. W polskich warunkach jednak, z uwagi na stosunkowo małą liczbę dni słonecznych w roku i małą ekspozycję ludzi na światło słoneczne, duża część populacji cierpi (stale lub okresowo) na mniejszy lub większy niedobór witaminy D3.
W związku z tym lekarze często zalecają suplementację tej witaminy, co jest szczególnie istotne u osób w wieku podeszłym, u osób z upośledzonym wchłanianiem, np. w zaburzeniach wątroby lub nerek, u kobiet w okresie menopauzalnym, a także u niemowląt i dzieci. Najczęściej zaleca się jej suplementację w okresie od września do kwietnia, a więc w miesiącach jesienno-zimowych.
Witamina D pełni w organizmie człowieka bardzo ważną i wszechstronną rolę. Jest niezbędna m.in. dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu kostnego, stąd jej niedobór u dzieci może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteoporozy. Ponadto, witamina D zapobiega stanom zapalnym skóry, a także wpływa na wiele procesów fizjologicznych, takich jak np. wydzielanie insuliny czy skurcze mięśni.
Warto wiedzieć, że u osoby dorosłej, objawami niedoboru witaminy D mogą być m.in. bóle mięśniowe, bóle stawowe, ogólne złe samopoczucie i częste infekcje.
Vik
Źródła:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Rozpuszczalna w tłuszczach. Odpowiada za krzepnięcie krwi oraz utrzymanie prawidłowej ilości białek w tkance kostnej, zmniejszając kruchość kości oraz naczyń krwionośnych. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, m.in. jajnika, piersi, pęcherzyka żółciowego, wątroby czy okrężnicy. Występowanie m.in.: orzechy, szpinak, sałata, brukselce, brokułach.
mzu
źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Złożona grupa związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niezbędne m.in.: do wytwarzania składników budulcowych, pracy mięśni i nerwów oraz produkcji energii. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (B, C, PP).
mzu
źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ
Składnik organizmu człowieka stanowiący około 60 proc. całkowitej masy ciała. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym trawienia, transportu składników odżywczych i produktów przemiany materii, bierze udział w regulacji temperatury. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia, a nadmiar może skutkować m.in. pojawieniem się obrzęków na skórze. Przeciętne zapotrzebowanie zdrowej dorosłej osoby na wodę wynosi 2-2,5 l / dobę.
mzu
źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Są to cząsteczki, grupy atomów lub pojedyncze atomy, zdolne do samodzielnego istnienia, które charakteryzują się bardzo dużą aktywnością chemiczną (łatwo wchodzą w reakcje). Przyczyną tego jest fakt, że brakuje im jednego lub więcej elektronów. Próbują więc pozyskać je w najbliższym otoczeniu (odbierając elektrony innym atomom lub cząsteczkom). Przez swoje „agresywne zachowanie” wolne rodniki przyczyniają się do utleniania (oksydacji) innych substancji.
Wolne rodniki powstają zarówno w środowisku zewnętrznym (np. pod wpływem promieniowania UV, promieniowania jonizującego, zanieczyszczenia), jak i w organizmie człowieka (w wyniku różnych przemian metabolicznych, a także wskutek infekcji czy stresu). Źródłem wolnych rodników może być również palenie papierosów czy niewłaściwa dieta (zwłaszcza konsumpcja produktów wędzonych, smażonych, niewłaściwie przechowywanych).
Nadmiar wolnych rodników w organizmie człowieka przyczynia się do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego, który jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób (m.in. nowotworów, miażdżycy), a także istotnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu (np. osłabienia odporności). Stres oksydacyjny przyspiesza również procesy starzenia.
Organizm człowieka dysponuje mechanizmami zwalczania wolnych rodników. Stosuje w tym celu enzymy: dysmutazę ponadtlenkową, katalazę i peroksydazę glutationową. Ponadto, walkę z wolnymi rodnikami wspiera także spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze (antyoksydanty), którymi są np. selen, niektóre witaminy (C,E), a także flawonoidy. Największą ilość naturalnych antyoksydantów zawierają: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, nasiona roślin oleistych, herbaty oraz zioła i przyprawy – a więc żywność pochodzenia roślinnego.
Problemy zdrowotne powodowane przez wolne rodniki pojawiają się zatem wtedy, gdy nasz organizm jest narażony na większą ich ilość niż jest w stanie zneutralizować. Warto mieć to na uwadze i wspierać swój organizm w walce z wolnymi rodnikami, np. przez częste sięganie po warzywa i owoce. Jeśli zaś chodzi o ewentualne suplementowanie konkretnych witamin czy mikroelementów, najlepiej robić to w porozumieniu z lekarzem, zwłaszcza jeśli chcemy przyjmować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. A i E). Ich nadmiar może bowiem poważnie zaszkodzić.
Vik
Źródła:
„Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny”, aut. Henryk Gertig, Jan Gawęcki.
Fachowy artykuł o wolnych rodnikach i antyoksydantach na portalu Medycyna Praktyczna
Wskaźnik masy ciała. Służy do oceny stanu żywienia oraz stopnia nadwagi czy niedowagi. Oblicza się go dzieląc masę ciała podaną w kilogramach, przez wysokość ciała (wzrost) podniesioną do kwadratu. Znajduje zastosowanie tylko w przypadku osób dorosłych. W obliczeniach wskaźnika BMI nie uwzględnia się wieku, płci oraz masy mięśniowej, dlatego np. nie jest to odpowiednia miara otyłości wśród sportowców. Do pomiaru otyłości u dzieci stosuje się siatkę centylową, która uwzględnia wiek, płeć, wysokość oraz wagę.
BMI = masa ciała (kg)/[wzrost (m)]2
Granice normy to 18,5 – 25
(Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW, nhs.uk)
Choroba układu nerwowego oraz mózgu. Do zakażenia dochodzi w wyniku ugryzienia przez zarażone zwierzę. Wirus przenika do układu nerwowego w wyniku ugryzienia lub ukąszenia przez zakażone zwierzę i dociera do mózgu. Czas dotarcia zależy od odległości między ugryzieniem a mózgiem. Może to trwać od 10 dni do 3-4 miesięcy.
Objawy, m.in.:
- Wysoka gorączka,
- Ból głowy,
- Niepokój,
- Sztywność karku,
- Trudności w przełykaniu,
Aby zapobiec rozwojowi czy zachorowaniu na wściekliznę należy zaszczepić się profilaktycznie. W przypadku ugryzienia prze zarażone zwierzę, należy jak najszybciej oczyścić ranę, podać surowicę, a także zaszczepić.
Jest to choroba śmiertelna.
(źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; nhs.uk).
NAJNOWSZE
-
Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit spychają pacjentów na drugi tor
Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit to choroby, które często uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia zawodowego, ale też utrudniają nawiązywanie bliskich relacji. By ułatwić diagnozę, skutecznie leczyć, wystarczy powiązać kilka osobno funkcjonujących elementów pod szyldem opieki kompleksowej. Na czym miałaby ona polegać, wyjaśnia prof. Grażyna Rydzewska, wiceprezeska Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.
-
Operacja bariatryczna to nie koniec choroby otyłościowej
-
Polscy naukowcy na tropie nowych leków w SM i chorobie Crohna
-
Deepfake medyczny to poważne zagrożenie dla zdrowia
-
Zaszczep się! To naprawdę ma sens.