Słownik pojęć

j

Jod

Mikroelement niezbędny m.in. do produkcji hormonów tarczycy. Z kolei od poziomu tych hormonów we krwi zależy prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, metabolizmu, mięśni, serca, nerek.

Jod znajdziesz:

  • w produktach pochodzenia morskiego (rybach morskich, skorupiakach, mięczakach; szczególnie dużo mają go dorsze, halibuty i śledzie bałtyckie);
  • polskiej soli kuchennej (jest nim obowiązkowo wzbogacana).

Niedobór jodu skutkuje niedoczynnością tarczycy, u kobiet w ciąży - do uszkodzenia mózgu u rozwijającego się płodu, u dzieci - niedorozwojem fizycznym i psychicznym.

U osób dorosłych dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi 150–300 μg.

Większość ludzi toleruje wysokie spożycie jodu, jest wydalany przede wszystkim z moczem.

jw

Źródło: NCEŻ