Słownik pojęć

o

Ortoreksja

To zaburzenia odżywiania polegające na patologicznym skupianiu się na prawidłowym odżywianiu.

Z jej powodu może cierpieć ok. 1-2 proc. populacji. Osoba z tym problemem poświęca coraz więcej czasu na dobraniu najkorzystniejszych dla zdrowia produktów spożywczych. Dochodzi do tego, że staje się to jej najważniejszym życiowym zadaniem, a w związku z tym zaczyna cierpieć z powodu zaniedbania w innych sfer życia niezwiązanych z odżywianiem.

Większość dnia mija jej na liczeniu kalorii, planowaniu i robieniu zakupów oraz studiowaniu tabel z wartościami odżywczymi i indeksami glikemicznymi. Jedzenie staje się obowiązkiem, a nie przyjemnością.

Po raz pierwszy została opisana w 1997 r. przez amerykańskiego lekarza Stevena Bratmana w książce "W szponach zdrowej żywności". Bratman sam cierpiał na tę chorobę. 

Ortoreksję należy leczyć. Warto zwrócić się do psychiatry.

gap

Otyłość

Nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, prowadzące do zagrożenia dla zdrowia i życia. Zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, choroby zwyrodnieniowe stawów, nowotwory czy depresję.

Najczęściej bezpośrednią przyczyną otyłości jest zła dieta i brak aktywności fizycznej. Mogą być nimi także problemy zdrowotne, np. hormonalne.

Otyłości sprzyja też bezdech (objawiający się m.in. chrapaniem) oraz nieregularny sen.

Wiele rodzajów otyłości można wyleczyć specjalnie dobraną dietą, jednak należy to robić wyłącznie pod okiem specjalistów - najlepiej całego zespołu: lekarza, psychologa, dietetyka i fizjoterapeuty. 

Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ