Słownik pojęć medycznych

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się rodzaj bakterii, którego dwa konkretne szczepy (Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis) wywołują chorobę zwaną jersiniozą. Można się nimi zarazić przede wszystkim od zwierząt - zarówno domowych, jak i dzikich. Yersinie bytują u świń, gryzoni, królików, owiec, koni, bydła, kóz, lisów, zwierzyny płowej, a także ptactwa, takiego jak indyki, kaczki czy nawet kanarki. W praktyce, do zakażenia tymi patogenami dochodzi najczęściej poprzez konsumpcję skażonej bakteriami żywności (np. niedogotowanej wieprzowiny czy niepasteryzowanego mleka).  

Jakie są objawy jersiniozy

Niestety, dość trudno jest zdiagnozować jersiniozę na podstawie najczęstszych jej objawów, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza często przybiera postać biegunkową, z wysoką temperaturą, bólem brzucha czy też wymiotami. Zakażenie tymi bakteriami może doprowadzić m.in. do zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy. Nierzadko zdarza się, że objawy jersiniozy przypominają zapalenie wyrostka robaczkowego - mowa wówczas o postaci rzekomowyrostkowej tej choroby. Yersinie, poza zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, mogą też doprowadzić do wystąpienia rumienia guzowatego i zapalenia stawów. Czasem bakterie przedostają się do układu krwionośnego i wywołują groźną w skutkach sepsę. 

Eksperci oceniają, że zakażenie tym patogenami stanowi coraz większy problem medyczny na świecie, „a ze względu na duże podobieństwo do chorób zapalnych jelit, szczególnie do choroby Leśniowskiego-Crohna, infekcja bywa często mylnie diagnozowana”. Dlatego, do postawienia trafnej diagnozy potrzebne jest wykonanie szeregu badań mikrobiologicznych oraz często także ocena tkanek błony śluzowej jelita cienkiego.

Jak ustrzec się przed jersiniozą

Kluczem do uniknięcia tej choroby jest przestrzeganie zasad higieny, nie tylko w kuchni (w lodówce, przy stole), ale także w kontaktach ze zwierzętami (należy myć ręce po bliskim kontakcie z nimi, zwłaszcza po sprzątaniu ich odchodów). 

jw

Źródła: 

M. Jagielski, W. Rastawicki, S. Kałużewski, R. Gierczyński: Jersinioza – niedoceniana choroba zakaźna, w: PRZEGL EPIDEMIOL 2002;56:57-64

M. Janowska , B. Jędrzejewska, J.Janowska: Jersinioza – nowe wyzwanie współczesnej medycyny, w:  Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 3, 257-260
 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP