Słownik pojęć medycznych

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się rodzaj bakterii, którego dwa konkretne szczepy (Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis) wywołują chorobę zwaną jersiniozą. Można się nimi zarazić przede wszystkim od zwierząt - zarówno domowych, jak i dzikich. Yersinie bytują u świń, gryzoni, królików, owiec, koni, bydła, kóz, lisów, zwierzyny płowej, a także ptactwa, takiego jak indyki, kaczki czy nawet kanarki. W praktyce, do zakażenia tymi patogenami dochodzi najczęściej poprzez konsumpcję skażonej bakteriami żywności (np. niedogotowanej wieprzowiny czy niepasteryzowanego mleka).  

Jakie są objawy jersiniozy

Niestety, dość trudno jest zdiagnozować jersiniozę na podstawie najczęstszych jej objawów, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza często przybiera postać biegunkową, z wysoką temperaturą, bólem brzucha czy też wymiotami. Zakażenie tymi bakteriami może doprowadzić m.in. do zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy. Nierzadko zdarza się, że objawy jersiniozy przypominają zapalenie wyrostka robaczkowego - mowa wówczas o postaci rzekomowyrostkowej tej choroby. Yersinie, poza zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, mogą też doprowadzić do wystąpienia rumienia guzowatego i zapalenia stawów. Czasem bakterie przedostają się do układu krwionośnego i wywołują groźną w skutkach sepsę. 

Eksperci oceniają, że zakażenie tym patogenami stanowi coraz większy problem medyczny na świecie, „a ze względu na duże podobieństwo do chorób zapalnych jelit, szczególnie do choroby Leśniowskiego-Crohna, infekcja bywa często mylnie diagnozowana”. Dlatego, do postawienia trafnej diagnozy potrzebne jest wykonanie szeregu badań mikrobiologicznych oraz często także ocena tkanek błony śluzowej jelita cienkiego.

Jak ustrzec się przed jersiniozą

Kluczem do uniknięcia tej choroby jest przestrzeganie zasad higieny, nie tylko w kuchni (w lodówce, przy stole), ale także w kontaktach ze zwierzętami (należy myć ręce po bliskim kontakcie z nimi, zwłaszcza po sprzątaniu ich odchodów). 

jw

Źródła: 

M. Jagielski, W. Rastawicki, S. Kałużewski, R. Gierczyński: Jersinioza – niedoceniana choroba zakaźna, w: PRZEGL EPIDEMIOL 2002;56:57-64

M. Janowska , B. Jędrzejewska, J.Janowska: Jersinioza – nowe wyzwanie współczesnej medycyny, w:  Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 3, 257-260
 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał

    Już w pierwszych tygodniach życia dziecka w ciele pojawia się fizjologiczna asymetria, która niekontrolowana może się utrwalić, a niewychwycona prowadzić do powstania wad postawy, zmiany wzorców ruchowych, a nawet wpływać na jakość wymowy. Dlatego profilaktyka powinna zaczynać się od narodzin. Fizjoterapeuci posiadają unikalną wiedzę w zakresie profilaktyki, ale wciąż czują się pomijani. Można zacząć od włączenia ich w wizyty domowe u kobiety po porodzie, w bilans zdrowotny lub coroczną ocenę postawy ciała w szkołach – przekonuje dr hab. Agnieszka Stępień, prezeska Krajowej Rady Fizjoterapeutów.

  • Antybiotyk to nie lek na przeziębienie

  • Bunt nastolatka może przykrywać jego problemy

  • Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy

  • Tej zimy grypa ma być groźniejsza niż w poprzednich sezonach

  • Od opiatów do makowca

    Wigilijny makowiec to symbol świąt i nieodłączny element rodzinnych spotkań, ale makowa masa skrywa tajemnicę, która może zaskoczyć – spożycie większej porcji nasion maku bywa przyczyną fałszywie dodatnich wyników testów na opioidy. Mak jest bowiem niezwykłą rośliną. To z jego soku wyizolowano jedne z najważniejszych leków przeciwbólowych, a jednocześnie to on odpowiada za jeden z najpoważniejszych problemów zdrowia publicznego - epidemię uzależnień.

  • Od czego zależy, kto doznaje stresu pourazowego?

  • Odżywianie a indeks studencki

Serwisy ogólnodostępne PAP