Słownik pojęć medycznych

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się rodzaj bakterii, którego dwa konkretne szczepy (Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis) wywołują chorobę zwaną jersiniozą. Można się nimi zarazić przede wszystkim od zwierząt - zarówno domowych, jak i dzikich. Yersinie bytują u świń, gryzoni, królików, owiec, koni, bydła, kóz, lisów, zwierzyny płowej, a także ptactwa, takiego jak indyki, kaczki czy nawet kanarki. W praktyce, do zakażenia tymi patogenami dochodzi najczęściej poprzez konsumpcję skażonej bakteriami żywności (np. niedogotowanej wieprzowiny czy niepasteryzowanego mleka).  

Jakie są objawy jersiniozy

Niestety, dość trudno jest zdiagnozować jersiniozę na podstawie najczęstszych jej objawów, ponieważ w podobny sposób manifestuje się wiele innych chorób. Jersinioza często przybiera postać biegunkową, z wysoką temperaturą, bólem brzucha czy też wymiotami. Zakażenie tymi bakteriami może doprowadzić m.in. do zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy. Nierzadko zdarza się, że objawy jersiniozy przypominają zapalenie wyrostka robaczkowego - mowa wówczas o postaci rzekomowyrostkowej tej choroby. Yersinie, poza zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, mogą też doprowadzić do wystąpienia rumienia guzowatego i zapalenia stawów. Czasem bakterie przedostają się do układu krwionośnego i wywołują groźną w skutkach sepsę. 

Eksperci oceniają, że zakażenie tym patogenami stanowi coraz większy problem medyczny na świecie, „a ze względu na duże podobieństwo do chorób zapalnych jelit, szczególnie do choroby Leśniowskiego-Crohna, infekcja bywa często mylnie diagnozowana”. Dlatego, do postawienia trafnej diagnozy potrzebne jest wykonanie szeregu badań mikrobiologicznych oraz często także ocena tkanek błony śluzowej jelita cienkiego.

Jak ustrzec się przed jersiniozą

Kluczem do uniknięcia tej choroby jest przestrzeganie zasad higieny, nie tylko w kuchni (w lodówce, przy stole), ale także w kontaktach ze zwierzętami (należy myć ręce po bliskim kontakcie z nimi, zwłaszcza po sprzątaniu ich odchodów). 

jw

Źródła: 

M. Jagielski, W. Rastawicki, S. Kałużewski, R. Gierczyński: Jersinioza – niedoceniana choroba zakaźna, w: PRZEGL EPIDEMIOL 2002;56:57-64

M. Janowska , B. Jędrzejewska, J.Janowska: Jersinioza – nowe wyzwanie współczesnej medycyny, w:  Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 3, 257-260
 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Niebieskie Igrzyska przekraczają Atlantyk

    Co najmniej 475 300 dzieci i 2 121 placówek oświatowych z Polski oraz 9 polonijnych weźmie udział w Niebieskich Igrzyskach, by integrować i szerzyć wiedzę o spektrum autyzmu. Jest jeszcze czas, by dołączyć.

  • Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit spychają pacjentów na drugi tor

  • Operacja bariatryczna to nie koniec choroby otyłościowej

  • Polscy naukowcy na tropie nowych leków w SM i chorobie Crohna

  • Wizyta adaptacyjna u stomatologa

  • AdobeStock/Felix/peopleimages.com

    Brak apetytu to wina nowotworu

    „Pacjenci chorzy onkologicznie często mają problem z jedzeniem. Ważne jest, aby zrozumieć, że to nie ich wina. Guz nowotworowy produkuje związki, które informują nasz mózg: „jesteś najedzony”. Do tego dochodzą dolegliwości bólowe, wymioty, zaparcia albo biegunki. Trudno myśleć wtedy o jedzeniu” - tłumaczy dr n. med. Aleksandra Kapała Kierownik Działu Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

  • Problem z węchem może oznaczać chorobę

  • 8 powodów, by porządnie się wyspać