Materiał promocyjny

Eksperci żywienia: długowieczność i dobre samopoczucie - kwasy omega-3 mogą w tym pomóc

Według ekspertów kwasy DHA i EPA pomagają zachować prawidłowe ciśnienie i poziom lipidów we krwi, dbając o serce. Sprawnie działający układ krążenia jest kluczowy dla długowieczności, dlatego składniki te odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia na przestrzeni lat.

Natural Pharmaceuticals
Natural Pharmaceuticals

 „Kwasy omega-3 są niezbędne w każdej komórce, wspierając zarówno procesy życiowe, jak i ogólną witalność” – podkreślała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna, panelistka debaty eksperckiej zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Kwasów Omega-3.

Kwasy omega-3 to istotne dla zdrowia tłuszcze, wśród których najważniejsze to: EPA (kwas eikozapentaenowy) i kluczowy dla funkcjonowania neuronów DHA (kwas dokozaheksaenowy). EPA i DHA pozyskiwane są ze źródeł morskich, takich jak tłuste ryby i mikroalgi. Niezbędny jest też pochodzący ze źródeł roślinnych kwas ALA (kwas alfa-linolenowy).

„Kwasy omega 3 to ważny element w procesie zdrowego życia, wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wpływają na neurony, na utrzymanie funkcji poznawczych” – mówiła dr inż. Katarzyna Wolnicka, specjalistka dietetyki, Instytut Zrównoważonego Żywienia.

Dr Wanda Baltaza, dietetyczka kliniczna, poinformowała, że najlepiej przebadane, a zarazem najbardziej kojarzone z korzyściami dla serca, mózgu i oczu, są kwasy EPA i DHA pochodzenia morskiego. 

„Ich dobroczynny wpływ zaczyna się już w okresie prenatalnym – DHA jest kluczowe dla rozwoju mózgu i wzroku zarówno w czasie ciąży, jak i we wczesnym dzieciństwie. Ponieważ omega-3 są obecne w każdej komórce organizmu, są istotne dla osób w każdym wieku” – przekonywała dietetyczka kliniczna.

Według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jedną porcję tłustej ryby morskiej. Jednak w polskich domach ryba pojawia się na stole zazwyczaj tylko raz w tygodniu, często w postaci smażonej ryby słodkowodnej (zawierającej niewielkie ilości kwasu DHA), co nie jest wystarczające. Obróbka termiczna (w tym smażenie) może prowadzić do degradacji kwasów omega-3. W takich sytuacjach warto rozważyć suplementację.
„Polski rynek suplementów diety jest wart 8 mld złotych, to ledwie 2 proc. wydatków Polaków na żywność i napoje. Jednocześnie 77 proc. z nas deklaruje, że sięga po suplementy. Polacy mają świadomość, że warto w ten sposób uzupełniać dietę” – zauważył Bartosz Demianiuk, prezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.

Monika Sidorczuk, ekspertka Natural Pharmaceuticals, członka GOED (Globalna Organizacja ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA), zauważyła, że obserwujemy dynamiczne zmiany na rynku suplementów. 

„Rosnąca świadomość konsumentów napędza potrzebę transparentności i jakości, co z kolei wymusza większą odpowiedzialność na producentach i dystrybutorach. Branża ewoluuje, a odpowiedzialna suplementacja, oparta na wiedzy i zaufaniu, staje się priorytetem" – wskazuje Monika Sidorczuk. 

Jakość suplementu z kwasami omega-3 zależy przede wszystkim od źródła i jakości surowca. Kluczowa w tym dla konsumenta jest transparentność informacji podawanych przez producenta czy dystrybutora. Dostawcy dobrowolnie poddający się audytom mogą poszczycić się certyfikacjami niezależnych organizacji. W przypadku konkretnie kwasów omega-3 najlepszym przykładem wiarygodności jest weryfikacja ORIVO. ORIVO to niezależna, norweska jednostka badawcza, która potwierdza skład suplementu i pochodzenie tworzących go składników. W Polsce od ponad 9 lat takiej weryfikacji poddawany jest np. OmegaMarine™ Premium. Warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów omega-3, a zwłaszcza DHA i EPA, w zalecanej dziennej porcji danego suplementu. Istotnym wskaźnikiem jest również TOTOX, określający poziom utlenienia tłuszczów, który wpływa na stabilność i bezpieczeństwo spożycia – im niższy wskaźnik, tym lepsza jakość oleju. 

„Polska to trzeci co do wielkości rynek suplementów diety w Europie. Znacząca większość polskich producentów i dystrybutorów to firmy oferujące produkty o najwyższym poziomie bezpieczeństwa i najwyższej jakości, które powstają w nowoczesnych zakładach. Rynek suplementów w Polsce i Europie jest dobrze uregulowany, a rzetelni producenci spełniają najwyższe branżowe standardy i normy, które potwierdzają w ciągłych procesach kontroli i certyfikacji” – wskazał Bartosz Demianiuk.

Według ekspertów żywienia suplementacja kwasami omega-3 to inwestycja w zdrowie. 
„Mamy wpływ na długość swojego życia” – podsumowała Katarzyna Wolnicka.

Światowy Dzień Kwasów Omega-3, przypadający 3 marca, to inicjatywa zapoczątkowana przez GOED, aby zwiększać świadomość na temat korzyści płynących z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA. Jego twórcy chcą, aby cały świat zrozumiał, jak ważne jest dostarczanie tych składników odżywczych przez jedzenie odpowiedniej ilości tłustych ryb czy za pośrednictwem odpowiednich suplementów diety.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe Stock/Ivan

    Grill wege

    Wegetariańskie grillowanie może z powodzeniem zastąpić to tradycyjne, z kiełbasą i karkówką. Dobrze zbilansowane dostarczy nie tylko podstawowych składników odżywczych w lżejszej i zdrowszej wersji, ale także mniej związków rakotwórczych, które wydzielają się przy przygotowywaniu mięsa w wysokiej temperaturze.

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock/Philip

    Niepoczytalność - czyn z kodeksu karnego, a winy nie ma

    Popełnił odrażający czyn i zamiast w więzieniu ląduje w szpitalu, a bywa, że wkrótce z niego wychodzi. Choć kłóci się to z popularnym poczuciem sprawiedliwości, są ludzie, którzy nie są winni, choć popełnili czyn zabroniony. Czym jest niepoczytalność i o tym, że czyny w tym stanie to niewielki odsetek złamania reguł prawa opowiada krajowy konsultant ds. psychiatrii prof. Piotr Gałecki*.

  • Test na HIV w gabinecie lekarza POZ

  • Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

  • Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

  • Trzy „P” dla zdrowia psychicznego

  • Adobe Stock

    Mleko matki pamięta emocje

    Zdrowie psychiczne kobiety wpływa na skład jej pokarmu, od hormonów po mikrobiom. To może mieć znaczenie dla rozwoju dziecka. Oddziaływać na jego odporność, a nawet osobowość – wynika z przeglądu badań, przygotowanego przez studentów i naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  • Zespół cieśni nadgarstka niedocenianą cechą RZS

  • Fizjoterapia w opiece długoterminowej