Materiał promocyjny

Eksperci żywienia: długowieczność i dobre samopoczucie - kwasy omega-3 mogą w tym pomóc

Według ekspertów kwasy DHA i EPA pomagają zachować prawidłowe ciśnienie i poziom lipidów we krwi, dbając o serce. Sprawnie działający układ krążenia jest kluczowy dla długowieczności, dlatego składniki te odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia na przestrzeni lat.

Natural Pharmaceuticals
Natural Pharmaceuticals

 „Kwasy omega-3 są niezbędne w każdej komórce, wspierając zarówno procesy życiowe, jak i ogólną witalność” – podkreślała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna, panelistka debaty eksperckiej zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Kwasów Omega-3.

Kwasy omega-3 to istotne dla zdrowia tłuszcze, wśród których najważniejsze to: EPA (kwas eikozapentaenowy) i kluczowy dla funkcjonowania neuronów DHA (kwas dokozaheksaenowy). EPA i DHA pozyskiwane są ze źródeł morskich, takich jak tłuste ryby i mikroalgi. Niezbędny jest też pochodzący ze źródeł roślinnych kwas ALA (kwas alfa-linolenowy).

„Kwasy omega 3 to ważny element w procesie zdrowego życia, wspierają układ sercowo-naczyniowy. Wpływają na neurony, na utrzymanie funkcji poznawczych” – mówiła dr inż. Katarzyna Wolnicka, specjalistka dietetyki, Instytut Zrównoważonego Żywienia.

Dr Wanda Baltaza, dietetyczka kliniczna, poinformowała, że najlepiej przebadane, a zarazem najbardziej kojarzone z korzyściami dla serca, mózgu i oczu, są kwasy EPA i DHA pochodzenia morskiego. 

„Ich dobroczynny wpływ zaczyna się już w okresie prenatalnym – DHA jest kluczowe dla rozwoju mózgu i wzroku zarówno w czasie ciąży, jak i we wczesnym dzieciństwie. Ponieważ omega-3 są obecne w każdej komórce organizmu, są istotne dla osób w każdym wieku” – przekonywała dietetyczka kliniczna.

Według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jedną porcję tłustej ryby morskiej. Jednak w polskich domach ryba pojawia się na stole zazwyczaj tylko raz w tygodniu, często w postaci smażonej ryby słodkowodnej (zawierającej niewielkie ilości kwasu DHA), co nie jest wystarczające. Obróbka termiczna (w tym smażenie) może prowadzić do degradacji kwasów omega-3. W takich sytuacjach warto rozważyć suplementację.
„Polski rynek suplementów diety jest wart 8 mld złotych, to ledwie 2 proc. wydatków Polaków na żywność i napoje. Jednocześnie 77 proc. z nas deklaruje, że sięga po suplementy. Polacy mają świadomość, że warto w ten sposób uzupełniać dietę” – zauważył Bartosz Demianiuk, prezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.

Monika Sidorczuk, ekspertka Natural Pharmaceuticals, członka GOED (Globalna Organizacja ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA), zauważyła, że obserwujemy dynamiczne zmiany na rynku suplementów. 

„Rosnąca świadomość konsumentów napędza potrzebę transparentności i jakości, co z kolei wymusza większą odpowiedzialność na producentach i dystrybutorach. Branża ewoluuje, a odpowiedzialna suplementacja, oparta na wiedzy i zaufaniu, staje się priorytetem" – wskazuje Monika Sidorczuk. 

Jakość suplementu z kwasami omega-3 zależy przede wszystkim od źródła i jakości surowca. Kluczowa w tym dla konsumenta jest transparentność informacji podawanych przez producenta czy dystrybutora. Dostawcy dobrowolnie poddający się audytom mogą poszczycić się certyfikacjami niezależnych organizacji. W przypadku konkretnie kwasów omega-3 najlepszym przykładem wiarygodności jest weryfikacja ORIVO. ORIVO to niezależna, norweska jednostka badawcza, która potwierdza skład suplementu i pochodzenie tworzących go składników. W Polsce od ponad 9 lat takiej weryfikacji poddawany jest np. OmegaMarine™ Premium. Warto zwrócić uwagę na zawartość kwasów omega-3, a zwłaszcza DHA i EPA, w zalecanej dziennej porcji danego suplementu. Istotnym wskaźnikiem jest również TOTOX, określający poziom utlenienia tłuszczów, który wpływa na stabilność i bezpieczeństwo spożycia – im niższy wskaźnik, tym lepsza jakość oleju. 

„Polska to trzeci co do wielkości rynek suplementów diety w Europie. Znacząca większość polskich producentów i dystrybutorów to firmy oferujące produkty o najwyższym poziomie bezpieczeństwa i najwyższej jakości, które powstają w nowoczesnych zakładach. Rynek suplementów w Polsce i Europie jest dobrze uregulowany, a rzetelni producenci spełniają najwyższe branżowe standardy i normy, które potwierdzają w ciągłych procesach kontroli i certyfikacji” – wskazał Bartosz Demianiuk.

Według ekspertów żywienia suplementacja kwasami omega-3 to inwestycja w zdrowie. 
„Mamy wpływ na długość swojego życia” – podsumowała Katarzyna Wolnicka.

Światowy Dzień Kwasów Omega-3, przypadający 3 marca, to inicjatywa zapoczątkowana przez GOED, aby zwiększać świadomość na temat korzyści płynących z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA. Jego twórcy chcą, aby cały świat zrozumiał, jak ważne jest dostarczanie tych składników odżywczych przez jedzenie odpowiedniej ilości tłustych ryb czy za pośrednictwem odpowiednich suplementów diety.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Jeżyny – samo zdrowie

    Jeżyny są równie bogate w związki bioaktywne co borówki czy truskawki. Ich charakterystyczna, głęboka barwa zdradza wysoką zawartość antocyjanów, a cierpki posmak kryje w sobie elagotanniny i inne polifenole, które mogą wpływać na metabolizm człowieka, układ sercowo-naczyniowy i mikrobiotę jelitową.

  • Adobe Stock

    Złoty standard w karmieniu piersią

    W karmieniu piersią zalecany jest złoty standard. Czym jest, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy niemowlęciu, jak kosztowna energetycznie jest laktacja oraz jak zmieniła się filozofia karmienia opowiada dr hab. n. med. Agnieszka Bzikowska-Jura, dietetyczka i psychodietetyczka z Pracowni Badań nad Mlekiem Kobiecym i Laktacją, Zakładu Biologii Medycznej, Wydziału Nauk o Zdrowiu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

  • AdobeStock

    Kurkuma, cynamon, imbir – ryzykowne suplementy

    Niektóre przyprawy kuchenne mogą wchodzić w interakcje z konwencjonalnymi lekarstwami – osłabiać ich działanie, nasilać skutki uboczne, a nawet powodować niepożądane reakcje. Szczególnie niebezpieczne mogą być: kurkuma, cynamon i imbir.

  • Adobe Stock

    Ziemniaki i cukrzyca typu 2. Nauka zabiera głos

    Forma podania ziemniaków może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typy 2 – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez naukowców Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jak je przygotowywać, by ograniczać ryzyko wystąpienia tej choroby?

NAJNOWSZE

  • AdobeStock, doucefleur

    Skóra może dawać nam sygnały o poważnej chorobie narządowej

    Problemy ze skórą, włosami i paznokciami mogą być objawami wielu schorzeń – od ogólnego zmęczenia aż po chorobę Parkinsona. Lekarze ostrzegają, by nie lekceważyć pojawiających się na skórze zmian, szczególnie gdy nie poddają się klasycznej terapii. Warto pomyśleć o dodatkowych badaniach pod kątem chorób narządowych. Nawet jeśli będą na wyrost.

  • Fitness w wodzie

  • Cytologia i test HPV – wymaz do zdrowia

  • Bóle łokci i nadgarstków to choroby cywilizacyjne

  • Jak wesprzeć dziecko w pierwszych dniach szkoły

  • Adobe Stock

    Badanie: niektóre komórki odpornościowe mogą sprzyjać nowotworowi

    W trakcie rozwoju nowotworu nie wszystkie komórki odpornościowe zwalczają go. Niektóre mogą mu sprzyjać. To odkrycie może odtworzyć drogę do opracowania jeszcze skuteczniejszych immunoterapii. O mechanizmach działania limfocytów T CD4, do tej pory niedocenianych oraz polsko-amerykańskim badaniu opowiada prof. Elżbieta Sarnowska, kierowniczka Pracowni Immunoterapii Eksperymentalnej Narodowego Instytutu Onkologii – PIB.

  • Europejska sieć przeciw nowotworom

  • Te techniki zmniejszają poziom stresu u chorych na raka

Serwisy ogólnodostępne PAP