Zasady zdrowia intymnego

Wydalanie to intymne sprawy, o których nie myślimy, nie mówimy. Biegamy do toalety za często, wypróżniamy się w pośpiechu albo siedzimy za długo. Utrwalamy w dzieciach nieprawidłowe nawyki, które potem odbijają się na zdrowiu – opowiada mgr Katarzyna Grodzica, fizjoterapeutka uroginekologiczna.

Adobe Stock
Adobe Stock

Jak prawidłowo wydalać?

Jeśli chodzi o mikcję, czyli sikanie, nie powinniśmy chodzić do toalety za często, czyli co 15-20 minut; przed każdym wyjściem z domu; po dotarciu na miejsce i gdy tylko nadarzy się okazja. W ten sposób budujemy nieprawidłowe nawyki. Powinniśmy chodzić do toalety 6-8 razy w ciągu dnia i ewentualnie raz w nocy. W nocy regenerujemy się, a nie urządzamy wycieczki do toalety. Im rzadziej wstajemy, tym lepiej. Zdrowe osoby powinny oddawać mocz co 2-3 godziny. Taka jest norma. W czasie sikania nie przerywamy strumienia moczu. 
Wiele kobiet niepotrzebnie unika też siadania na sedesie, które powinno być normą nawet w toaletach publicznych. Możemy zdezynfekować muszlę, przetrzeć papierem deskę i usiąść ze stopami postawionymi płasko. Uniesienie pięt powoduje napięcie mięśni. W każdym przypadku pozycja siedząca z wyprostowanymi plecami. Nie przemy w czasie oddawania moczu, nie przyspieszamy strumienia moczu ani na początku, ani w trakcie, ani na koniec mikcji.

Niezdrowo jest też wstrzymywać mocz?

Tutaj jest pewna rozbieżność zdań. Pacjenci, którym mówię o częstości oddawania moczu, twierdzą, że lekarz nie pozwolił im go wstrzymywać. Oczywiście nie można wstrzymywać go 5–7 godzin. Trzeba z toalety korzystać jednak rozsądnie. Nie biegać do niej co 15–20 minut, gdy tylko poczujemy delikatny ucisk. To przyzwyczajenie częstego odwiedzania toalety to nawyk. 

Adobe Stock/Photographee.eu

Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

Zanim wyszliśmy do szkoły, biegliśmy na zapas do toalety…

Nawet książki dla dzieci uczą nieprawidłowych nawyków. Różne zwierzątka radzą, by skorzystać z toalety przed wyjściem. Dlatego można powiedzieć, że od pieluchy jesteśmy nieprawidłowych nawyków uczeni. Dzieci nie wolno ponaglać, mówić, by sikały w pośpiechu albo na zapas. Ta edukacja zaczyna się od małego i to absolutnie od podstaw. To od rodziców czerpiemy taki nawyki zachowania. Warto być dobrym przykładem dla swoich dzieci.

Dlaczego parcie nie jest zdrowe?

Aktywacja mięśni dna miednicy to zaciśnięcie i podciągnięcie cewki moczowej pochwy i odbytu a parcie to działanie mięśni w przeciwną stronę czyli wypchnięcie. Często powtarzany taki schemat może prowadzić do nietrzymania moczu albo obniżenia narządu rodnego.  Nie wykonujmy też żadnych ćwiczeń w czasie sikania. To mit, że właśnie powinno się ćwiczyć w czasie mikcji. Absolutnie tak nie robimy. Sikanie powinno być jednostajną fizjologiczną czynnością – mózg dostaje od pęcherza sygnał, że jest pełny, więc idziemy siku. To całe wydarzenie. Natomiast zaciskając i rozluźniając mięśnie dna miednicy w czasie sikania, wysyłamy do mózgu sprzeczne sygnały. Pęcherz zaczyna źle pracować, uczymy go złych nawyków. Męczymy tym niepotrzebnie mięśnie dna miednicy. Możemy powodować przewlekłe infekcje układu moczowego.

Ekspertka

Archiwum prywatne

Katarzyna Grodzicka - fizjoterapeutka uroginekologiczna, szkoleniowiec. Specjalizuje się w pracy z kobietami i mężczyznami w obszarze zdrowia intymnego oraz okresu okołoporodowego.

ZOBACZ TEKSTY EKSPERTKI

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Adobe

    Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

    Prezydent Donald Trump ogłosił, że Coca-Cola, po rozmowie z nim, zgodziła się używać cukru trzcinowego zamiast syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w swoich napojach sprzedawanych w USA. W Europie producent tego napoju w klasycznej wersji używa cukru, ale HFCS występuje w wielu innych produktach. O to, czy jego ograniczenie może zatrzymać epidemię otyłości i poprawić zdrowotność społeczeństwa, wciąż spierają się naukowcy. 

  • Adobe

    Co warto wiedzieć o antyoksydantach

    Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są powszechnie wychwalane jako cząsteczki chroniące organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Dla wielu osób stały się synonimem zdrowia – w końcu dieta bogata w warzywa i owoce uchodzi za receptę na długowieczność. Jednak naukowy obraz działania antyoksydantów okazuje się znacznie bardziej złożony. 

  • Adobe

    Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

    Piorun to jedno z najpotężniejszych zjawisk przyrodniczych – błyskawica o napięciu sięgającym nawet 10 mln woltów i prądzie liczonym w setkach kiloamperów może osiągnąć temperaturę do kilkudziesięciu tysięcy stopni. Wystarczy ułamek sekundy, by doszło do dramatycznych zaburzeń w organizmie. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Cholera – groźna choroba układu pokarmowego

    Cholera to zakaźna choroba układu pokarmowego wywoływana przez przecinkowca cholery. Nieleczona w ciągu zaledwie kilkunastu godzin może doprowadzić do śmierci. Bakterią zakazić się można, pijąc zanieczyszczoną wodę lub spożywając skażone pożywanie, rzadziej przez kontakt z chorym lub nosicielem.

  • Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

  • Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Adobe Stock

    Nie przedawkuj fluoru w herbacie

    Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Jest źródłem fluoru, który odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości i zębów. W nadmiernej ilości bywa jednak toksyczny. Jego stężenie zależy od kilku niuansów, które przeanalizowali naukowcy z Wrocławia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

Serwisy ogólnodostępne PAP