Jak karmić dziecko do lat trzech?

Pierwsze trzy lata życia dzieci to krytyczny czas – od tego, co wtedy jedzą, zależy nie tylko ich aktualny stan zdrowia, ale i to, jak zdrowymi (chorymi) będą dorosłymi. Poznaj dekalog żywienia maluszków.

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne
Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

- Okres 1000 pierwszych dni życia to szczególny czas, w którym poprzez sposób żywienia wywieramy ogromny wpływ na zdrowie dzieci, nie tylko teraz, ale i w przyszłości. Żywienie od poczęcia, w okresie niemowlęcym i w pierwszych latach życia jest tak ważne nie tylko ze względu na konieczność zapewnienia składników odżywczych niezbędnych do optymalnego rozwoju młodego organizmu, ale także zachodzące w tym okresie programowanie metaboliczne oraz kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka – mówi dr hab. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Ekspertka podkreśla, że pierwsze 1000 dni życia to krytyczny czas, w którym poprzez niewłaściwe żywienie można znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych i chorób dietozależnych w dorosłym życiu. Niestety, z badań wynika, że aż 94 proc. dzieci w wieku 13-36 miesięcy nie otrzymuje z pożywieniem wystarczającej ilości witaminy D, a 42 proc. ma niedobór wapnia w diecie. W diecie maluchów brakuje też niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA (z grupy omega-3). Jest w niej za to zbyt dużo cukru i soli.  

Obok niedoborów lub też nadmiernej podaży niektórych składników odżywczych, do najważniejszych czynników związanych z dietą, które wpływają na stan zdrowia dziecka w dłuższej perspektywie czasowej (niosących odległe skutki zdrowotne) należy również spożywanie żywności zawierającej substancje szkodliwe, czyli np. metale ciężkie, azotany czy pestycydy. 

Eksperci podkreślają, że kluczową sprawą w przypadku żywienia dzieci w tym wieku jest kształtowanie preferencji smakowych, które jeśli są niewłaściwe, mogą później wywoływać i utrwalać niezdrowe nawyki żywieniowe, prowadzące do licznych chorób. 

Dekalog żywienia małych dzieci

Fot. PAP

Wapń w diecie dzieci jest ich polisą na zdrowie w dorosłości

Co zatem można z czystym sumieniem dawać maluchom? Eksperci podpowiadają, że najlepszy wyborem jest żywność naturalna, świeża i jak najmniej przetworzona, bez dodatku cukru. W codziennym jadłospisie należy uwzględniać 10 zasad żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia: 

  1. Dziecko ma codziennie jeść warzywa i owoce. 
  2. Dziecko ma codziennie jeść produkty białkowe, takie jak: mleko (lub mleko modyfikowane), maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci powyżej 24. miesiąca życia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu). 
  3. Dziecko ma codziennie jeść pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż. 
  4. Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, a jaja kurze w dni, kiedy nie dajemy dziecku mięsa. 
  5. Mięso drobiowe dziecko ma jeść 2-3 razy w tygodniu – zawsze bez skóry. 
  6. Wskazane jest podawanie dziecku ryb raz lub dwa razy w tygodniu. Najlepiej po sprawdzeniu, czy pochodzą z rejonów bezpiecznych (informację, jak kupić zdrową rybę, znajdziesz m.in. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej). 
  7. Posiłki dla dzieci trzeba przygotowywać z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego. 
  8. Unikaj dodawania cukru oraz soli do potraw i produktów spożywczych, które spożywa maluch.
  9. Optymalnym napojem dla dziecka jest czysta woda. 
  10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie – ćwicząc poprzez zabawę, najlepiej na świeżym powietrzu (przez co najmniej kilkadziesiąt minut). 

Poradnik żywieniowy dla żłobków  

Wkrótce, do wszystkich żłobków w Polsce (zarówno publicznych, jak i prywatnych) dostarczony zostanie bezpłatnie, praktyczny poradnik na temat zdrowego żywienia dzieci w żłobkach (do 3. roku życia). Stanie się tak dzięki wspólnej inicjatywie Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Ilu jest maluszków w żłobkach

Liczbę wszystkich żłobków w kraju szacuje się obecnie na ponad 3,1 tys. W 2017 r. z opieki żłobkowej korzystało w Polsce ponad 150 tys. dzieci. Oznacza to, że do tego typu placówek uczęszcza około 11 proc. maluchów w wieku żłobkowym. To znacznie mniejszy odsetek niż w krajach zachodnich. 

Fot. PAP

Odra i krztusiec wracają! Szczepcie dzieci

Ponad 2,5 tysiąca osób odmówiło zaszczepienia swoich dzieci w 2017 r. w Warszawie - wynika z danych Sanepidu. Liczba nieszczepionych maluchów rośnie, dlatego stołeczny ratusz uruchamia dziś kampanię społeczną namawiającą do szczepień, by nie szerzyły się choroby zakaźne takie jak np.: odra czy krztusiec.

Autorami poradnika pt. „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń”, adresowanego przede wszystkim do osób odpowiedzialnych za organizację żywienia dzieci (intendentów, kucharek, dyrektorów), są uznani eksperci w dziedzinie żywienia niemowląt i małych dzieci – z Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Poradnik ten zawiera nie tylko skrótowe omówienie zasad zdrowego żywienia niemowląt i małych dzieci, ale także przykładowe jadłospisy oraz przepisy dotyczące przyrządzania konkretnych potraw. Został opracowany m.in. w odpowiedzi na płynące z wielu żłobków w kraju prośby o fachową pomoc w interpretacji i wdrożeniu do żłobkowej diety aktualnych norm i zaleceń żywieniowych. Nie jest to wcale proste, bo w większości żłobków w Polsce nie ma zatrudnionych wykwalifikowanych specjalistów ds. żywienia.  

Opracowanie to w wersji elektronicznej jest już dostępne dla wszystkich zainteresowanych na stronie internetowej Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”. Wkrótce będzie można je znaleźć i pobrać również na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS).  

Błędy żywieniowe w diecie maluchów i ich skutki 

Z przytoczonych w poradniku wyników badań, przeprowadzonych w wybranych polskich żłobkach wynika, że w żywieniu uczęszczających do nich dzieci występowały dotąd liczne nieprawidłowości, w tym m.in.: zbyt wysoka kaloryczność potraw, zbyt duża podaż białka, wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niska zawartość niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niedobory witaminy D, jodu, witaminy E i żelaza. 

Zdrowe żywienie w żłobku z mocy prawa

Zgodnie z art. 22 znowelizowanej ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3, obowiązującej od 1 stycznia 2018 r., na organizatorach żywienia zbiorowego w żłobkach spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie małym dzieciom pełnowartościowych posiłków, zgodnie z aktualnymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.  

„Wyniki badań potwierdzają, że konieczna jest edukacja dotycząca zasad komponowania zbilansowanej diety dziecka, zarówno wśród rodziców, jak i personelu odpowiedzialnego za żywienie dzieci w żłobkach” – podkreślają autorzy poradnika. 

Wiktor Szczepaniak (zdrowie.pap.pl)

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Adobe Stock

    Dziecko ze spektrum autyzmu ma inaczej, rodzice jego też

    Dziecko rozwijające się w spektrum autyzmu to wyzwanie dla rodzica. Życie z nim ma wiele odcieni. Zdarzają się wzloty i upadki, jak w życiu każdego, tylko trochę inaczej. Czym jest spektrum autyzmu w czterech ścianach, 24 godziny na dobę?  - Przyciągał uwagę jak magnes metal, pochłaniał mój czas – opisuje jedna z mam już prawie dorosłego syna z zespołem Aspergera.

  • Adobe Stock

    Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

    O higienę jamy ustnej dziecka należy dbać jeszcze przed wyrznięciem się pierwszego zęba, a ze szczoteczką do zębów i pastą zaznajamiać, zanim wyrośnie ono z pieluch. Samodzielność w myciu zębów owszem, ale pod czujnym okiem dorosłego i to dość długo.

  • Adobe Stock

    Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

    Rzadko się nad tym zastanawiamy, ale posiłek to nie tylko smak, ale cała gama doznań sensorycznych wynikających z kolorów, zapachów, konsystencji, kompozycji na talerzu. Dzieci z nadwrażliwością zmysłów mogą czuć się przytłoczone tą kakofonią i w rezultacie jeść bardzo mało i bez urozmaicenia.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Cyfrowe technologie służą seniorom

  • Sarkoidoza – zagadkowa choroba o wielu obliczach

  • Opieka paliatywna – by uśmierzyć ból

  • Przeszczep mikrobioty w chorobie alkoholowej

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Niedoceniane badania laboratoryjne

  • Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy