Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Do góry
28.05.2018 , 16:09 Aktualizacja: 29.05.2018, 12:00

Jak karmić dziecko do lat trzech?

Pierwsze trzy lata życia dzieci to krytyczny czas – od tego, co wtedy jedzą, zależy nie tylko ich aktualny stan zdrowia, ale i to, jak zdrowymi (chorymi) będą dorosłymi. Poznaj dekalog żywienia maluszków.

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

- Okres 1000 pierwszych dni życia to szczególny czas, w którym poprzez sposób żywienia wywieramy ogromny wpływ na zdrowie dzieci, nie tylko teraz, ale i w przyszłości. Żywienie od poczęcia, w okresie niemowlęcym i w pierwszych latach życia jest tak ważne nie tylko ze względu na konieczność zapewnienia składników odżywczych niezbędnych do optymalnego rozwoju młodego organizmu, ale także zachodzące w tym okresie programowanie metaboliczne oraz kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka – mówi dr hab. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Ekspertka podkreśla, że pierwsze 1000 dni życia to krytyczny czas, w którym poprzez niewłaściwe żywienie można znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych i chorób dietozależnych w dorosłym życiu. Niestety, z badań wynika, że aż 94 proc. dzieci w wieku 13-36 miesięcy nie otrzymuje z pożywieniem wystarczającej ilości witaminy D, a 42 proc. ma niedobór wapnia w diecie. W diecie maluchów brakuje też niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA (z grupy omega-3). Jest w niej za to zbyt dużo cukru i soli.  

Obok niedoborów lub też nadmiernej podaży niektórych składników odżywczych, do najważniejszych czynników związanych z dietą, które wpływają na stan zdrowia dziecka w dłuższej perspektywie czasowej (niosących odległe skutki zdrowotne) należy również spożywanie żywności zawierającej substancje szkodliwe, czyli np. metale ciężkie, azotany czy pestycydy. 

Eksperci podkreślają, że kluczową sprawą w przypadku żywienia dzieci w tym wieku jest kształtowanie preferencji smakowych, które jeśli są niewłaściwe, mogą później wywoływać i utrwalać niezdrowe nawyki żywieniowe, prowadzące do licznych chorób. 

Dekalog żywienia małych dzieci

Co zatem można z czystym sumieniem dawać maluchom? Eksperci podpowiadają, że najlepszy wyborem jest żywność naturalna, świeża i jak najmniej przetworzona, bez dodatku cukru. W codziennym jadłospisie należy uwzględniać 10 zasad żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia: 

  1. Dziecko ma codziennie jeść warzywa i owoce. 
  2. Dziecko ma codziennie jeść produkty białkowe, takie jak: mleko (lub mleko modyfikowane), maślankę, kefir lub jogurt (dla dzieci powyżej 24. miesiąca życia ze zmniejszoną zawartością tłuszczu). 
  3. Dziecko ma codziennie jeść pieczywo i przetwory zbożowe pochodzące z pełnego przemiału zbóż. 
  4. Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, a jaja kurze w dni, kiedy nie dajemy dziecku mięsa. 
  5. Mięso drobiowe dziecko ma jeść 2-3 razy w tygodniu – zawsze bez skóry. 
  6. Wskazane jest podawanie dziecku ryb raz lub dwa razy w tygodniu. Najlepiej po sprawdzeniu, czy pochodzą z rejonów bezpiecznych (informację, jak kupić zdrową rybę, znajdziesz m.in. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej). 
  7. Posiłki dla dzieci trzeba przygotowywać z udziałem tłuszczów roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego. 
  8. Unikaj dodawania cukru oraz soli do potraw i produktów spożywczych, które spożywa maluch.
  9. Optymalnym napojem dla dziecka jest czysta woda. 
  10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie – ćwicząc poprzez zabawę, najlepiej na świeżym powietrzu (przez co najmniej kilkadziesiąt minut). 

Poradnik żywieniowy dla żłobków  

Wkrótce, do wszystkich żłobków w Polsce (zarówno publicznych, jak i prywatnych) dostarczony zostanie bezpłatnie, praktyczny poradnik na temat zdrowego żywienia dzieci w żłobkach (do 3. roku życia). Stanie się tak dzięki wspólnej inicjatywie Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia” oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Ilu jest maluszków w żłobkach

Liczbę wszystkich żłobków w kraju szacuje się obecnie na ponad 3,1 tys. W 2017 r. z opieki żłobkowej korzystało w Polsce ponad 150 tys. dzieci. Oznacza to, że do tego typu placówek uczęszcza około 11 proc. maluchów w wieku żłobkowym. To znacznie mniejszy odsetek niż w krajach zachodnich. 

Autorami poradnika pt. „Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń”, adresowanego przede wszystkim do osób odpowiedzialnych za organizację żywienia dzieci (intendentów, kucharek, dyrektorów), są uznani eksperci w dziedzinie żywienia niemowląt i małych dzieci – z Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

Poradnik ten zawiera nie tylko skrótowe omówienie zasad zdrowego żywienia niemowląt i małych dzieci, ale także przykładowe jadłospisy oraz przepisy dotyczące przyrządzania konkretnych potraw. Został opracowany m.in. w odpowiedzi na płynące z wielu żłobków w kraju prośby o fachową pomoc w interpretacji i wdrożeniu do żłobkowej diety aktualnych norm i zaleceń żywieniowych. Nie jest to wcale proste, bo w większości żłobków w Polsce nie ma zatrudnionych wykwalifikowanych specjalistów ds. żywienia.  

Opracowanie to w wersji elektronicznej jest już dostępne dla wszystkich zainteresowanych na stronie internetowej Stowarzyszenia „Zdrowe Pokolenia”. Wkrótce będzie można je znaleźć i pobrać również na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS).  

Błędy żywieniowe w diecie maluchów i ich skutki 

Z przytoczonych w poradniku wyników badań, przeprowadzonych w wybranych polskich żłobkach wynika, że w żywieniu uczęszczających do nich dzieci występowały dotąd liczne nieprawidłowości, w tym m.in.: zbyt wysoka kaloryczność potraw, zbyt duża podaż białka, wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niska zawartość niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niedobory witaminy D, jodu, witaminy E i żelaza. 

Zdrowe żywienie w żłobku z mocy prawa

Zgodnie z art. 22 znowelizowanej ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3, obowiązującej od 1 stycznia 2018 r., na organizatorach żywienia zbiorowego w żłobkach spoczywa odpowiedzialność za zapewnienie małym dzieciom pełnowartościowych posiłków, zgodnie z aktualnymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.  

„Wyniki badań potwierdzają, że konieczna jest edukacja dotycząca zasad komponowania zbilansowanej diety dziecka, zarówno wśród rodziców, jak i personelu odpowiedzialnego za żywienie dzieci w żłobkach” – podkreślają autorzy poradnika. 

Wiktor Szczepaniak (zdrowie.pap.pl)

Copyright

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w portalu "Serwis Zdrowie" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

Id materiału: 809

Najnowsze

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.