Tag:
  • Fot. PAP/P. Werewka (z

    Leczenie onkologiczne a zdrowie układu krążenia

    Leczenie onkologiczne może być obarczone działaniami niepożądanymi, także odległymi w czasie. Ważna jest wiedza, jakie problemy zdrowotne mogą się pojawić w trakcie i po leczeniu, by móc odpowiednio zareagować. Duńscy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze Herlev-Gentofte sprawdzili wpływ przebytego leczenia raka piersi na ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych.

    2 minuty czytania
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Działania niepożądane leków - czytaj ulotki, nie fora!

    Na różnych forach znaleźć można wypowiedzi (być może) pacjentów na temat stosowanych przez nich leków, np. dawkowania, wskazań i działań, które wywołują. Eksperci ostrzegają jednak przed korzystaniem z tego typu quasi porad. Podążanie za nimi to proszenie się o kłopoty ze zdrowiem. Są inne źródła wiedzy.

    6 minut czytania
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Leki wchodzą w interakcje. 10 wskazówek, jak ich uniknąć

    Bierzesz leki na nadciśnienie i jednocześnie suplementy z potasem? Uważaj, bo może to być ryzykowne dla zdrowia! Podobnych pułapek związanych z przyjmowaniem leków jest wiele, a ryzyko interakcji z innymi farmaceutykami, ziołami czy suplementami diety jest tym większe, im więcej ich stosujemy. Warto więc radzić się fachowców. W marcu swoją apteczkę możesz skontrolować w oddziałach NFZ na specjalnych dyżurach farmaceutów. 

    7 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP