-
Zawód lekarz – weryfikacja kompetencji dopiero przy łóżku pacjenta?
Medycyna zawsze kojarzona była z ciężkimi i wymagającymi studiami. W tej chwili dostać się na nią jest łatwiej niż kiedykolwiek. Jak wyglądają studia oraz pierwsze kroki w zawodzie i dlaczego pewien egzamin lekarski można porównać do tego na prawo jazdy? – Serwisowi Zdrowie opowiada Jakub Kosikowski, lekarz w trakcie specjalizacji z onkologii klinicznej w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli, rzecznik prasowy Naczelnej Izby Lekarskiej.
12 minut czytania -
Szykują się zmiany w nauczaniu medycyny. Będzie szybszy kontakt z pacjentem.
Od października szykują się zmiany w kształceniu przyszłych medyków. Ma być więcej praktyki, mniej teorii, by student nie został zamęczony nauką i nie stracił zapału, z którym przyszedł na uczelnię. Do tej pory przez pierwsze dwa lata nie widział nawet paznokcia pacjenta. Chcemy to zmienić. Położyć nacisk też na skuteczną komunikację nie tylko z pacjentem, ale też z jego rodziną i członkami całego zespołu terapeutycznego - wyjaśnia prof. dr hab. Marcin Gruchała, rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
2 minuty czytania -
Rekrutacja na kierunek lekarski na Uczelni Łazarskiego zakończona (komunikat)
Uczelnie kształcące w Polsce przyszłych lekarzy na brak kandydatów na studia nie narzekają. Z danych rekrutacyjnych wynika, że medycyna jest wciąż w czołówce najbardziej obleganych kierunków studiów na polskich uczelniach. Nie inaczej jest także na Uczelni Łazarskiego - niepublicznej uczelni wyższej, kształcącej przyszłych lekarzy od 2017 roku.
2 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Dieta planetarna wydłuża życie
Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.
-
Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?
-
Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy
-
Lot w kosmos odbija się na zdrowiu
-
Luki w diagnostyce raka płuca