Tag:
  • Fot. WUM (Na zdj. dr hab. Z. Jabiry-Zieniewicz, prof. Artur Ludwin, dr. J. Witwicki)

    Poród zdrowego dziecka po przeszczepieniu narządu. To możliwe!

    To pierwszy taki poród w Polsce. Pani Patrycja, chora na mukowiscydozę, trzy lata po przeszczepieniu płuc zaszła w ciążę, którą udało się szczęśliwie doprowadzić do rozwiązania przez cesarskie cięcie. Jej córeczka urodziła się 2 grudnia 2022 roku w klinice Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obie czują się dobrze, choć nie zabrakło dramatycznych wydarzeń podczas porodu.

    7 minut czytania
  • Fot. Flywheel

    Światowy Dzień Mukowiscydozy bez obiecanej refundacji

    Prowadzone od wielu miesięcy rozmowy utknęły w martwym punkcie. 8 września obchodzimy w Polsce dziesięciolecie Światowego Dnia Mukowiscydozy. Niestety pacjenci wciąż pozostają bez dostępu do w pełni refundowanej kompleksowej terapii.

    5 minut czytania
  • Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    10 faktów o mukowiscydozie

    Czy wiesz, jaka jest najczęściej występująca choroba genetyczna? To mukowiscydoza. W „Biegu Po Oddech” w Zakopanem 3 września, którego uczestnicy wesprą chorych na mukowiscydozę, pobiegnie Justyna Kowalczyk. Poznaj 10 faktów o tej chorobie.

    3 minuty czytania
  • Rosa

    Mukowiscydoza, kto może odziedziczyć wadliwy gen?

    Mukowiscydoza jest jedną z najczęstszych chorób dziedzicznych, a nosicielem genu z defektem jest, co 25. osoba. Posiadanie go nie przekreśla szansy na zdrowe dziecko.

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Dobre nowoczesne miejsce leczenia mukowiscydozy

    Największy w Polsce ośrodek dla chorych na mukowiscydozę dzieci został otwarty w szpitalu w Dziekanowie Leśnym. Na razie nie możliwości wyleczenia tej choroby, jednak można z powodzeniem łagodzić jej objawy, a przez to zapewnić wysoką jakość życia chorym.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP