Tag:
  • zdj.PAP

    Owoce nie wystarczą, by zniszczyć komórki rakowe

    Od jakiegoś czasu w Internecie krążą informacje na temat niezwykłej skuteczności jagód blooshwood w leczeniu raka. Faktycznie naukowcy wzięli pod lupę ten australijski owoc, jednak póki co jest zbyt wcześnie, aby mówić o jej zastosowaniu w leczeniu nowotworów u ludzi. 

    3 minuty czytania
  • Fot. Materiały partnera artykułu

    Owocny dzień zacznij od śniadania

    Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. A trwa przecież sezon na polskie superowoce – borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, niebawem zbiory rokitnika, aronii i minikiwi.

    5 minut czytania
  • Fot. Materiały partnera artykułu

    Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody

    Czy wiecie, że połowę tego, co jemy, powinny stanowić warzywa i owoce? To nie tylko zdrowie fizyczne - mniejsze ryzyko wielu chorób, ale też szczupła sylwetka, dobre samopoczucie i uroda.

    5 minut czytania
  • Zdj.:Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

    Jedz codziennie, czyli jagodowa sztafeta 

    Cieszmy się pełnią sezonu truskawkowego i już wypatrujmy pierwszych polskich malin. W czerwcu jedzmy także owoce jagody kamczackiej. Sięgajmy po borówki, porzeczki, aronie. Codziennie spożywajmy filiżankę owoców jagodowych, dostępnych w Polsce przez siedem miesięcy w roku. To bardzo wartościowe jedzenie i z tygodnia na tydzień coraz tańsze.

    6 minut czytania
  • zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

    Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 

    Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  

    5 minut czytania
  • Fot. polskiesuperowoce.pl

    Dlaczego owoce jagodowe określa się jako superowoce?

    Choć nie ma dziś pełnej zgody co do tego, kto i gdzie pierwszy użył określenia superfood (superżywność), to jednak nie ma wątpliwości, że zrobiło ono zawrotną karierę. Sztandarowym, ikonicznym wręcz przykładem produktów spożywczych z kategorii superfoods – czyli posiadających szczególne walory odżywcze i prozdrowotne – są owoce jagodowe, w produkcji których Polska jest prawdziwym potentatem. Dowiedz się, dlaczego zasługują one na miano „superowoców”. 

    6 minut czytania
  • fot.: materiały prasowe projektu "Czas na polskie superowoce"

    Owoce jagodowe a nowotwory 

    Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też produkty żywnościowe, które pomagają to ryzyko zmniejszać. Szczególnie polecane są wśród nich m.in. warzywa kapustne oraz owoce jagodowe! Dowiedz się dlaczego. 

    7 minut czytania
  • Fot. Materiały prasowe projektu "Czas na polskie superowoce"

    Owoce jagodowe a płodność i ciąża

    Coraz więcej par starających się o dziecko zmaga się z problemem obniżonej płodności lub niepłodności, który może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Choć przyczyny tego bywają różne, to jednak warto wiedzieć, że w zapobieganiu i leczeniu niepłodności istotną rolę odgrywa m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Sprawdź, co powinno się w niej znaleźć, a co jest w niej niepożądane.  

    9 minut czytania
  • Materiały projektu "Czas na polskie superowoce"

    Owoce jagodowe a cukrzyca

    Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do diety „cukrzycowej” oraz w jaki sposób najlepiej to zrobić, aby utrzymać swoją glikemię w ryzach.

    8 minut czytania
  • Fot. Materiały projektu "Czas na polskie superowoce"

    Minikiwi – co warto wiedzieć o jego walorach odżywczych i zdrowotnych

    Choć ten niepozorny owoc jest w naszym kraju wciąż dość mało popularny, to jednak wkrótce może się to zmienić. Nie tylko bowiem jego produkcja w Polsce od kilku lat systematycznie rośnie, ale też przybywa dowodów naukowych, świadczących o jego wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Nieśmiałość można zwalczyć

    Zdarza ci się czerwienić i pocić w obecności innych? Czujesz się niezręcznie w relacjach z innymi? Trzęsą ci się ręce, kiedy musisz coś publicznie powiedzieć? Po prostu jesteś nieśmiały. Choć nieśmiałość może utrudniać życie, to wcale nie jest złą cechą. Zwłaszcza 14 stycznia, gdy odchodzimy Dzień Osób Nieśmiałych.

  • Gdy śliskie chodniki, bądź jak... pingwin

  • Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

  • Karta EKUZ – zdrowotny paszport

  • Hazard jak kokaina

  • Adobe Stock

    Kotlet sojowy kontra schabowy

    Choć czerwone mięso dostarcza wartościowych składników, to warto ograniczyć je w diecie. Czym można je zastąpić i ile czerwonego mięsa i wędlin można jeść tygodniowo – wyjaśnia dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Indeks sytości i gęstość odżywcza – klucze do zdrowego i smacznego odżywiania

  • W styczniu chorujemy na potęgę. Jak dbać o odporność w tym czasie?