Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Do góry
14.06.2022 , 13:04 Aktualizacja: 15.06.2022, 14:23

Jedz codziennie, czyli jagodowa sztafeta 

Cieszmy się pełnią sezonu truskawkowego i już wypatrujmy pierwszych polskich malin. W czerwcu jedzmy także owoce jagody kamczackiej. Sięgajmy po borówki, porzeczki, aronie. Codziennie spożywajmy filiżankę owoców jagodowych, dostępnych w Polsce przez siedem miesięcy w roku. To bardzo wartościowe jedzenie i z tygodnia na tydzień coraz tańsze.

Zdj.:Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw Zdj.:Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

- Polskie superowoce możemy jeść od kwietnia do początku listopada. Od szklarniowych kwietniowych truskawek, po minikiwi i jesienne odmiany malin. Pół roku to jest czas, w którym można skutecznie budować nawyk codziennej konsumpcji. Dietetycy zachęcają do zjedzenia filiżanki tych owoców codziennie. Powinniśmy nazywać to jagodową sztafetą, ponieważ wyzwaniem jest ciągłość.  Świadome, płynne przejście, z sezonu jednego owocu w sezon drugiego - mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Zdj.: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Czas na polskie superowoce

- Sztafeta rozpoczyna się od pięknych, wygrzanych majowymi upałami truskawek. Ciesząc się pełnią sezonu truskawkowego, powinniśmy wypatrywać już pierwszych polskich malin. Są silnie związane z polską tradycją, od pokoleń pijemy sok malinowy przy każdym przeziębieniu. Latem, zamiast soku malinowego, jedzmy świeże maliny. Obok malin pojawia się pierwszy niebieski owoc, jagoda kamczacka. Już w czerwcu można ją jeść i cieszyć się naprawdę wyjątkowymi doznaniami smakowymi. W kamczatce można odnaleźć smak wszystkich owoców jagodowych - mówi dr Paweł Krawiec, naukowiec, praktyk i promotor owoców jagodowych. - Trwa sezon na malinę, do której dołącza niebieska borówka. Świeża - jest esencją słońca, ziemi, smaku i antocyjanów. Jeśli ją zgromadzimy w okresie wegetacji, zimy nie zauważymy - dodaje ekspert.

Wylicza ponadto, że po niebieskiej jagodzie na polskim rynku pojawia się kolor czarny – porzeczka. Ma ona więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Po porzeczce czas na aronię. Picie soku aroniowego zabezpiecza przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Zatem na plażę powinniśmy pójść z butelką soku aroniowego! Tak zbudujemy doskonały filtr przeciwsłoneczny. Obok aronii pojawił się w Polsce nowy gatunek - minikiwi. Śmiesznie wyglądające małe jagody pojawiają jesienią i dostarczą niespotykanych wrażeń smakowych.
Sztafeta jagodowa krąży w Polsce przez ponad pół roku, kończy się malinami uprawianymi do listopada w nowoczesnych konstrukcjach tunelowych. Zimą owoce jagodowe dostępne są w sklepach jako dżemy, konfitury, syropy i soki. Często są to produkty lokalne. 


- Jeśli odwiedzacie Lubelszczyznę, sięgajcie po lubelski sok malinowy, robiony od pokoleń, bardzo często w każdej mniejszej miejscowości, według oryginalnego przepisu. Fantastyczne polskie mrożonki - truskawki, porzeczki, maliny, coraz częściej również borówki - to jest następny element, który pozwoli przetrwać zimę, ciesząc się owocami jagodowymi dostępnymi przez 12 miesięcy. Obok sztafety jagód jest też sztafeta ludzi, którzy przekazują w tych owocach dobrą energię. Korzystajmy z tego, bo nie w każdym miejscu na świecie mamy taką możliwość jak u nas. Jedzmy codziennie polskie superowoce! - zachęca dr Paweł Krawiec.

Polska jagodową potęgą

Mimo że niektóre z owoców jagodowych dostępne są krótko, np. agrest jedynie przez 2 tygodnie, jagoda kamczacka – 2,5 tygodnia, możemy i powinniśmy jeść je każdego dnia. W Polsce bowiem taki mamy klimat, że przez sześć miesięcy w roku, co tydzień dostępne są świeże, coraz ciemniejsze, dobrze wybarwione pod wpływem słońca kuleczki superowoców, pełne antyoksydantów, a więc bardzo zdrowe. Dobremu ich dojrzewaniu sprzyjają duże dobowe amplitudy temperatur: latem zimne noce, upalne dni, ale także duże różnice temperatur między latem a zimą.

Co ciekawe, w słonecznej Hiszpanii na wielkich areałach pod Malagą są uprawiane jedynie trzy gatunki owoców jagodowych. Podobnie rzecz się ma w Peru. W Polsce, mamy kilkanaście gatunków m.in. borówki, jagody kamczackie, aronię, agrest, rokitnik, minikiwi, czarne i czerwone porzeczki, jeżyny, maliny i truskawki. Nasz kraj należy do czołowych producentów owoców jagodowych nie tylko w Europie, ale i na świecie! Rodzime uprawy jagody kamczackiej podziwiają producenci z całego świata. Po co więc przepłacać za importowane z drugiej półkuli egzotyczne superfoods? Sięgajmy po polskie klejnoty! Są zdrowe, smaczne i łatwo dostępne. 

Dlaczego warto codziennie jeść owoce jagodowe?

Dietetycy i lekarze, zarówno polscy, jak i zagraniczni eksperci ds. żywienia z wielu renomowanych ośrodków naukowych, klinicznych i edukacyjnych rekomendują wartościowe odżywianie i stałą – codziennie, w każdym posiłku – obecność owoców, czy szerzej, stosowanie diety z przewagą produktów roślinnych (plant-based diet). Według najnowszych polskich zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy każdego dnia. 
Jak najczęściej, a najlepiej codziennie więc sięgajmy po owoce jagodowe, zgodnie z kalendarzem ich dojrzewania. Naukowcy z Harvard Medical School zapewniają bowiem, że odgrywają dużą rolę w ochronie przed przed rozwojem niektórych nowotworów i chorób jelit. Jest to możliwe pod wpływem składników przeciwutleniających i przeciwzapalnych występujących w nich w dużych ilościach.  
Ponadto skarby z polskich pól mają korzystne działanie na mózg i procesy poznawcze, a także na narząd wzroku czy też na kondycję skóry. Badania naukowe przekonują, że regularne jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie również na płodność i odporność. 
- Regularne spożywanie antocyjanów owoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 - mówi Joanna Jagła z laboratorium mikrorozmnażania i hodowli truskawek, Niwa Brzezna.

Zdj.: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Klejnoty wśród owoców

- Od truskawek i jeżyn do żurawin i borówek, owoce jagodowe są niczym klejnoty wśród owoców, w związku ze szczególnie wysoką zawartością antyoksydantów oraz działaniem przeciwzapalnym. Obok błonnika i witaminy C, owoce jagodowe zawierają różne fitozwiązki nadające im intensywne barwy, takie jak antocyjany czy kwas elagowy, co może mieć kluczowe znaczenie dla ich prozdrowotnego działania. Badania naukowe wykazały, że zwiększona konsumpcja owoców jagodowych wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, choroby Alzheimera i cukrzycy – czytamy na stronie internetowej Harvard Medical School. 
Z kolei eksperci NCEŻ w filmie edukacyjnym na temat superfoods informują, że „bardzo dobrym przykładem polskich superfoods są: borówki, porzeczki, maliny i truskawki. Z uwagi na wysoką zawartość polifenoli i witaminy C, mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wpływają na opóźnienie procesów starzenia. Warto korzystać z tych produktów sezonowych i najlepiej spożywać je w postaci surowej. W okresie zimowym owoce mrożone, liofilizowane czy suszone też będą dobrym rozwiązaniem”. Dietetycy z NCEŻ zastrzegają jednak, że żaden pojedynczy produkt, czy też grupa produktów, nie pokryją zapotrzebowania organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Apelują więc, aby owoce jagodowe traktować jako cenny, prozdrowotny dodatek do diety, a nie jako podstawę całodziennego wyżywienia. 


Moda na jagody

Konsumenci, dietetycy, lekarze, kucharze oraz rozmaite instytucje coraz bardziej dostrzegają potencjał polskich superowoców. Hucznie obchodzone są czerwcowe Dni Otwarte na plantacjach jagody kamczackiej, Dni Truskawki, które w tym roku zaplanowano na weekend 25 – 26 czerwca. Jest także „1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki”. Co ważne, studenci kierunków związanych z żywnością i żywieniem, na Wydziale Nauk o Zdrowiu, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego czy w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczą się o polskich superowocach. W przyszłości ta wiedza zaprocentuje lepszym zdrowiem Polaków.

Beata Igielska, Zdrowie.pap.pl

Więcej szczegółowych informacji na temat walorów zdrowotnych konkretnych owoców jagodowych można znaleźć m.in. na stronach internetowych projektu „Czas na polskie superowoce” http://polskiesuperowoce.pl/ , na stronie serwisu branżowego Dietetycy.org.pl., a także w archiwum naszego portalu – pod wspólnym tagiem „owoce jagodowe”.

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Źródła: 
Harvard Health Publishing: „Eat this fruits for their anti-inflammatory benefits”
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Superfoods - czyli jedzenie o niezwykłych właściwościach”
American Institute for Cancer Research 
Przemysł Spożywczy: „Superowoce”
GQ Magazine: „Are superfoods really all that super?”
Lonely Planet: „Talking superfoods and sustainability with Nandita Iyer”
UC Davies: „What makes superfood so super?”
Journal of Beautiful Business: „Of Superfoods and Superfads”
Strona internetowa SGGW: „Polskie superowoce”
 

Copyright

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w portalu "Serwis Zdrowie" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

Id materiału: 2444

Najnowsze

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.