Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 

Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  

zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą zawalczyć z przeciwnikiem, który zdominował nasze życie przez ostatnie dwa lata.

 
- Substancje odżywcze, oprócz pełnienia ważnej roli w utrzymaniu prawidłowej fizjologii naszego organizmu, czyli jego zdrowia, są również niezbędne do wzmocnienia naszej odporności i mogą być przez to niezwykle pomocne w walce z infekcjami wirusowymi. Mogą one wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez wchodzenie w mechanizm obronny bezpośrednio poprzez ingerencję w docelowe wirusy, albo pośrednio poprzez aktywację komórek związanych z naszym adaptacyjnym układem odpornościowym –   mówi dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW.

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Jak zwiększyć odporność na infekcje

Sezon przeziębień ruszył z kopyta. Infekcję złapie większość dorosłych i niemal wszystkie dzieci. Co robić aby uniknąć zachorowania?

- W obecnej sytuacji, tuż po pandemii COVID-19 przy braku skutecznego leku leczącego wirusy, wzmocnienie odporności organizmu poprzez zaproponowanie odpowiedniej diety bogatej w owoce jagodowe (np. minikiwi, jagoda kamczacka, borówka wysoka, rokitnik), które są bogatym źródłem składników bioaktywnych jak witaminy, związki fenolowe – szczególnie flawonoidy czy makro- i mikroelementy, jest jednym z nielicznych praktycznych środków zapobiegawczych dostępnych w walce przeciwko wirusom, w tym koronawirusom zagrażającym naszemu zdrowiu” – uważa specjalista.


Owoce kontra koronawirus

Okazuje się, że owoce jagodowe pomagają nie tylko w zdobywaniu odporności, ale także w walce z samym wirusem. Zdaniem Joanny Jagły z Laboratorium Mikrorozmnażania i Hodowli Truskawek - Niwa Brzezna, „regularne spożywanie antocyjanówowoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2”.
Wykazano bowiem, że gdy po zakażeniu zmniejszymy miana wirusa, złagodzeniu ulegają objawy. Pomaga to także zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby do dolnych dróg oddechowych oraz przeniesieniu na inną osobę. Pomocne w tym mogą okazać się niektóre owoce i warzywa. 

Fot. Materiały projektu "Czas na polskie superowoce!"

Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmują na niej warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe. Dowiedz się dlaczego!

W badaniu opublikowanym w styczniu 2021 r. w Egyptian Journal of Petroleum algierscy naukowcy wykazali, że związki antocyjanów, które w największym stężeniu występują w owocach jagodowych, wykazują wysokie podobieństwo do leków i w konsekwencji mogą przykładać się do zapobiegania infekcji wirusowej. 

- Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki, regularne spożywanie owoców jagodowych powinno mieć kluczowe znaczenie dla zahamowania i kontroli choroby COVID-19 poprzez zahamowanie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – uważają naukowcy.
Bezpośrednie działanie przeciwwirusowe i łagodzące objawy infekcji dróg oddechowych mają m.in. aronia czarna, borówki, agrest, czarna porzeczka, maliny i truskawki. 

Niedoceniania aronia

Aronia znana ze swych właściwości wspomagających leczenie nadciśnienia i regulujących poziom cukru we krwi, działa także przeciwzapalnie i może być zalecana także w diecie osób zmagających się z objawami long- COVID.
Badania wykazały bowiem, że sok z aronii i granatu oraz zielona herbata zmniejszają miana SARS-CoV-2 i IAV o ≥80 proc. lub ≥99 proc. 
Prof. Iwona Wawer kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas wykładu nt. prozdrowotnych właściwości aronii, przygotowanego w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zrealizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, mówiła, że w obecnej, covidowej rzeczywistości aronia nabiera nowego znaczenia. 

Infografika Krajowy Związek Producentów

– Jest ogromna grupa osób, które przeszły COVID-19, mają przeciwciała, nie wykazują objawów choroby, ale ich organizmy nie funkcjonują w pełni, są zmęczeni, mają różne dolegliwości kardiologiczne, neurologiczne, oddechowe. Dlaczego? Ponieważ COVID to przewlekły stan zapalny i długotrwałe niedotlenienie, na skutek czego powstają zmiany neurologiczne i kardiologiczne, które ustępują bardzo powoli – wyjaśnia prof. Wawer. To wystarczający powód, by aronia jako owoc bogaty w polifenole, o działaniu przeciwzapalnym, była włączana do diety ozdrowieńców. 


Wielka moc maliny

Ale aronia to nie jedyny superowoc, który ma udowodnione działanie wspomagające regenerację po COVID-19. Chroniczne zmęczenie po przebytym zakażeniu koronawirusem wynika z zaburzeń systemu odpornościowego oraz nadal toczącego się lekkiego stanu zapalnego, dlatego wskazane jest dostarczanie z codziennym menu produktów modulujących układ immunologiczny oraz działających przeciwzapalnie. Do takich z całą pewnością należą owoce jagodowe, a wśród nich maliny, które cenione są przede wszystkim ze względu na ich wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomagający naturalne systemy chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników. W badaniach wykazano także, że związki obecne w owocach maliny wykazują właściwości przeciwzapalne.


Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Wykorzystaj wiosnę, by odbudować odporność
 
Według badań Kantar najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie, jest dla Polaków jedzenie warzyw i owoców. 

Fot.PAP

Jak świadomy konsument kupuje warzywa i owoce

Wybierając owoce i warzywa warto sprawdzać ich oznaczenia - są źródłem informacji m.in. o warunkach uprawy.

„Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Ponad połowa z nas, aby zapewnić sobie witaminy polega jedynie na warzywach i owocach (51 proc.). Ale nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – czytamy w komunikacie.
Także eksperci w kontekście budowania odporności stawiają na owoce jagodowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. 
- One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami – podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer.

Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Pamiętajmy, że na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, a jednym z nich jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety stymulujących układ odpornościowy mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia i odwrotnie - odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Trudno o lepszy moment na odbudowanie odporności po zimie i długim czasie pandemii, wykorzystajmy możliwości jakie teraz tak obficie daje nami natura.

Monika Wysocka zdrowie.pap.pl

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Źródła:
- Bizzoca M.E. i in. 2022. Natural compounds may contribute in preventing SARS-CoV-2 infection: a narrative review. Food Science and Human Wellness, 11(5): 1134-1142. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2022.04.005
- Liskova A., i in. 2021. Flavonoids against the SARS-CoV-2 induced inflammatory storm. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111430. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111430
- Augusti P.A. i in. 2021. Bioactivity, bioavailability, and gut microbiota transformations of dietary phenolic compounds: implications for COVID-19. Journal of Nutritional Biochemistry, 97, 108787. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9111003/
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Czy dieta wpływa na ADHD?

    Choć nadal brakuje jednoznacznych naukowych dowodów łączących zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) ze sposobem odżywiania, coraz więcej przesłanek skłania badaczy do uważniejszego przyglądania się temu zagadnieniu.

  • Polskie dzieci z szansą na refundację ultranowoczesnego leczenia białaczki

  • Zanim kupisz przeczytaj skład

  • Proste sposoby na upały

  • Kiedy rozpocząć ćwiczenia po porodzie?

  • Adobe Stock

    Jak rzucić palenie

    Wychodzenie z nałogu nikotynowego bywa długotrwałe, ponieważ nikotyna silnie uzależnia – pobudza mózgowy układ nagrody, wyzwalając dopaminę, czyli tzw. hormon szczęścia. To sprawia, że organizm zaczyna kojarzyć palenie z przyjemnością i ulgą, a zerwanie z tym mechanizmem wymaga czasu i zmiany nawyków. Trzeba nauczyć się zajmować i mózg, i ręce czymś innym oraz radzić sobie w sytuacjach, które uruchamiają odruch sięgania po nikotynę. O sposobach wychodzenia z nikotynizmu opowiada dr n. med. Magdalena Cedzyńska z Narodowego Instytutu Onkologii – PIB.

  • Afazja – odbiera język, zostawia rozum

  • Lato z komarami, swędzące lato

Serwisy ogólnodostępne PAP