Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 

Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  

zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą zawalczyć z przeciwnikiem, który zdominował nasze życie przez ostatnie dwa lata.

 
- Substancje odżywcze, oprócz pełnienia ważnej roli w utrzymaniu prawidłowej fizjologii naszego organizmu, czyli jego zdrowia, są również niezbędne do wzmocnienia naszej odporności i mogą być przez to niezwykle pomocne w walce z infekcjami wirusowymi. Mogą one wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez wchodzenie w mechanizm obronny bezpośrednio poprzez ingerencję w docelowe wirusy, albo pośrednio poprzez aktywację komórek związanych z naszym adaptacyjnym układem odpornościowym –   mówi dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW.

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Jak zwiększyć odporność na infekcje

Sezon przeziębień ruszył z kopyta. Infekcję złapie większość dorosłych i niemal wszystkie dzieci. Co robić aby uniknąć zachorowania?

- W obecnej sytuacji, tuż po pandemii COVID-19 przy braku skutecznego leku leczącego wirusy, wzmocnienie odporności organizmu poprzez zaproponowanie odpowiedniej diety bogatej w owoce jagodowe (np. minikiwi, jagoda kamczacka, borówka wysoka, rokitnik), które są bogatym źródłem składników bioaktywnych jak witaminy, związki fenolowe – szczególnie flawonoidy czy makro- i mikroelementy, jest jednym z nielicznych praktycznych środków zapobiegawczych dostępnych w walce przeciwko wirusom, w tym koronawirusom zagrażającym naszemu zdrowiu” – uważa specjalista.


Owoce kontra koronawirus

Okazuje się, że owoce jagodowe pomagają nie tylko w zdobywaniu odporności, ale także w walce z samym wirusem. Zdaniem Joanny Jagły z Laboratorium Mikrorozmnażania i Hodowli Truskawek - Niwa Brzezna, „regularne spożywanie antocyjanówowoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2”.
Wykazano bowiem, że gdy po zakażeniu zmniejszymy miana wirusa, złagodzeniu ulegają objawy. Pomaga to także zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby do dolnych dróg oddechowych oraz przeniesieniu na inną osobę. Pomocne w tym mogą okazać się niektóre owoce i warzywa. 

Fot. Materiały projektu "Czas na polskie superowoce!"

Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmują na niej warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe. Dowiedz się dlaczego!

W badaniu opublikowanym w styczniu 2021 r. w Egyptian Journal of Petroleum algierscy naukowcy wykazali, że związki antocyjanów, które w największym stężeniu występują w owocach jagodowych, wykazują wysokie podobieństwo do leków i w konsekwencji mogą przykładać się do zapobiegania infekcji wirusowej. 

- Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki, regularne spożywanie owoców jagodowych powinno mieć kluczowe znaczenie dla zahamowania i kontroli choroby COVID-19 poprzez zahamowanie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – uważają naukowcy.
Bezpośrednie działanie przeciwwirusowe i łagodzące objawy infekcji dróg oddechowych mają m.in. aronia czarna, borówki, agrest, czarna porzeczka, maliny i truskawki. 

Niedoceniania aronia

Aronia znana ze swych właściwości wspomagających leczenie nadciśnienia i regulujących poziom cukru we krwi, działa także przeciwzapalnie i może być zalecana także w diecie osób zmagających się z objawami long- COVID.
Badania wykazały bowiem, że sok z aronii i granatu oraz zielona herbata zmniejszają miana SARS-CoV-2 i IAV o ≥80 proc. lub ≥99 proc. 
Prof. Iwona Wawer kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas wykładu nt. prozdrowotnych właściwości aronii, przygotowanego w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zrealizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, mówiła, że w obecnej, covidowej rzeczywistości aronia nabiera nowego znaczenia. 

Infografika Krajowy Związek Producentów

– Jest ogromna grupa osób, które przeszły COVID-19, mają przeciwciała, nie wykazują objawów choroby, ale ich organizmy nie funkcjonują w pełni, są zmęczeni, mają różne dolegliwości kardiologiczne, neurologiczne, oddechowe. Dlaczego? Ponieważ COVID to przewlekły stan zapalny i długotrwałe niedotlenienie, na skutek czego powstają zmiany neurologiczne i kardiologiczne, które ustępują bardzo powoli – wyjaśnia prof. Wawer. To wystarczający powód, by aronia jako owoc bogaty w polifenole, o działaniu przeciwzapalnym, była włączana do diety ozdrowieńców. 


Wielka moc maliny

Ale aronia to nie jedyny superowoc, który ma udowodnione działanie wspomagające regenerację po COVID-19. Chroniczne zmęczenie po przebytym zakażeniu koronawirusem wynika z zaburzeń systemu odpornościowego oraz nadal toczącego się lekkiego stanu zapalnego, dlatego wskazane jest dostarczanie z codziennym menu produktów modulujących układ immunologiczny oraz działających przeciwzapalnie. Do takich z całą pewnością należą owoce jagodowe, a wśród nich maliny, które cenione są przede wszystkim ze względu na ich wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomagający naturalne systemy chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników. W badaniach wykazano także, że związki obecne w owocach maliny wykazują właściwości przeciwzapalne.


Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Wykorzystaj wiosnę, by odbudować odporność
 
Według badań Kantar najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie, jest dla Polaków jedzenie warzyw i owoców. 

Fot.PAP

Jak świadomy konsument kupuje warzywa i owoce

Wybierając owoce i warzywa warto sprawdzać ich oznaczenia - są źródłem informacji m.in. o warunkach uprawy.

„Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Ponad połowa z nas, aby zapewnić sobie witaminy polega jedynie na warzywach i owocach (51 proc.). Ale nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – czytamy w komunikacie.
Także eksperci w kontekście budowania odporności stawiają na owoce jagodowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. 
- One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami – podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer.

Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Pamiętajmy, że na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, a jednym z nich jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety stymulujących układ odpornościowy mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia i odwrotnie - odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Trudno o lepszy moment na odbudowanie odporności po zimie i długim czasie pandemii, wykorzystajmy możliwości jakie teraz tak obficie daje nami natura.

Monika Wysocka zdrowie.pap.pl

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Źródła:
- Bizzoca M.E. i in. 2022. Natural compounds may contribute in preventing SARS-CoV-2 infection: a narrative review. Food Science and Human Wellness, 11(5): 1134-1142. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2022.04.005
- Liskova A., i in. 2021. Flavonoids against the SARS-CoV-2 induced inflammatory storm. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111430. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111430
- Augusti P.A. i in. 2021. Bioactivity, bioavailability, and gut microbiota transformations of dietary phenolic compounds: implications for COVID-19. Journal of Nutritional Biochemistry, 97, 108787. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9111003/
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja – klucz do zdrowego serca

    W kardiologii nie potrzebujemy rewolucji, ale poprawy istniejących rozwiązań. Kluczem do zdrowego serca jest profilaktyka i edukacja zdrowotna. Tymczasem w szkołach nie będzie obowiązkowa, co oznacza, że za chwilę może zniknąć. Jako środowisko lekarskie jesteśmy tym faktem zaniepokojeni – zaznacza prof. Maciej Banach, kardiolog, prezydent Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.

  • Stawianie baniek – metoda stara jak świat

  • Zakochanie – hormonalny doping

  • Złamane i szczęśliwe serca – również w medycynie

  • Chandra się zdarza, ale można jej zaradzić

  • AdobeStock/chayakorn

    Nie tyle grypa, co powikłania są obecnie problemem

    W Polsce wciąż trwa epidemia grypy, mimo że sezon infekcyjny zbliża się ku końcowi. Jednak to nie tyle ona sama jest niebezpieczna, co jej powikłania, których w tym roku jest wyjątkowo dużo.

  • Czy roślinny burger jest zdrowy?

  • Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura