Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 

Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  

zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą zawalczyć z przeciwnikiem, który zdominował nasze życie przez ostatnie dwa lata.

 
- Substancje odżywcze, oprócz pełnienia ważnej roli w utrzymaniu prawidłowej fizjologii naszego organizmu, czyli jego zdrowia, są również niezbędne do wzmocnienia naszej odporności i mogą być przez to niezwykle pomocne w walce z infekcjami wirusowymi. Mogą one wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez wchodzenie w mechanizm obronny bezpośrednio poprzez ingerencję w docelowe wirusy, albo pośrednio poprzez aktywację komórek związanych z naszym adaptacyjnym układem odpornościowym –   mówi dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW.

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Jak zwiększyć odporność na infekcje

Sezon przeziębień ruszył z kopyta. Infekcję złapie większość dorosłych i niemal wszystkie dzieci. Co robić aby uniknąć zachorowania?

- W obecnej sytuacji, tuż po pandemii COVID-19 przy braku skutecznego leku leczącego wirusy, wzmocnienie odporności organizmu poprzez zaproponowanie odpowiedniej diety bogatej w owoce jagodowe (np. minikiwi, jagoda kamczacka, borówka wysoka, rokitnik), które są bogatym źródłem składników bioaktywnych jak witaminy, związki fenolowe – szczególnie flawonoidy czy makro- i mikroelementy, jest jednym z nielicznych praktycznych środków zapobiegawczych dostępnych w walce przeciwko wirusom, w tym koronawirusom zagrażającym naszemu zdrowiu” – uważa specjalista.


Owoce kontra koronawirus

Okazuje się, że owoce jagodowe pomagają nie tylko w zdobywaniu odporności, ale także w walce z samym wirusem. Zdaniem Joanny Jagły z Laboratorium Mikrorozmnażania i Hodowli Truskawek - Niwa Brzezna, „regularne spożywanie antocyjanówowoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2”.
Wykazano bowiem, że gdy po zakażeniu zmniejszymy miana wirusa, złagodzeniu ulegają objawy. Pomaga to także zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby do dolnych dróg oddechowych oraz przeniesieniu na inną osobę. Pomocne w tym mogą okazać się niektóre owoce i warzywa. 

Fot. Materiały projektu "Czas na polskie superowoce!"

Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo długa. Ważne miejsce zajmują na niej warzywa i owoce, w tym m.in. owoce jagodowe. Dowiedz się dlaczego!

W badaniu opublikowanym w styczniu 2021 r. w Egyptian Journal of Petroleum algierscy naukowcy wykazali, że związki antocyjanów, które w największym stężeniu występują w owocach jagodowych, wykazują wysokie podobieństwo do leków i w konsekwencji mogą przykładać się do zapobiegania infekcji wirusowej. 

- Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki, regularne spożywanie owoców jagodowych powinno mieć kluczowe znaczenie dla zahamowania i kontroli choroby COVID-19 poprzez zahamowanie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – uważają naukowcy.
Bezpośrednie działanie przeciwwirusowe i łagodzące objawy infekcji dróg oddechowych mają m.in. aronia czarna, borówki, agrest, czarna porzeczka, maliny i truskawki. 

Niedoceniania aronia

Aronia znana ze swych właściwości wspomagających leczenie nadciśnienia i regulujących poziom cukru we krwi, działa także przeciwzapalnie i może być zalecana także w diecie osób zmagających się z objawami long- COVID.
Badania wykazały bowiem, że sok z aronii i granatu oraz zielona herbata zmniejszają miana SARS-CoV-2 i IAV o ≥80 proc. lub ≥99 proc. 
Prof. Iwona Wawer kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas wykładu nt. prozdrowotnych właściwości aronii, przygotowanego w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zrealizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, mówiła, że w obecnej, covidowej rzeczywistości aronia nabiera nowego znaczenia. 

Infografika Krajowy Związek Producentów

– Jest ogromna grupa osób, które przeszły COVID-19, mają przeciwciała, nie wykazują objawów choroby, ale ich organizmy nie funkcjonują w pełni, są zmęczeni, mają różne dolegliwości kardiologiczne, neurologiczne, oddechowe. Dlaczego? Ponieważ COVID to przewlekły stan zapalny i długotrwałe niedotlenienie, na skutek czego powstają zmiany neurologiczne i kardiologiczne, które ustępują bardzo powoli – wyjaśnia prof. Wawer. To wystarczający powód, by aronia jako owoc bogaty w polifenole, o działaniu przeciwzapalnym, była włączana do diety ozdrowieńców. 


Wielka moc maliny

Ale aronia to nie jedyny superowoc, który ma udowodnione działanie wspomagające regenerację po COVID-19. Chroniczne zmęczenie po przebytym zakażeniu koronawirusem wynika z zaburzeń systemu odpornościowego oraz nadal toczącego się lekkiego stanu zapalnego, dlatego wskazane jest dostarczanie z codziennym menu produktów modulujących układ immunologiczny oraz działających przeciwzapalnie. Do takich z całą pewnością należą owoce jagodowe, a wśród nich maliny, które cenione są przede wszystkim ze względu na ich wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomagający naturalne systemy chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników. W badaniach wykazano także, że związki obecne w owocach maliny wykazują właściwości przeciwzapalne.


Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Wykorzystaj wiosnę, by odbudować odporność
 
Według badań Kantar najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie, jest dla Polaków jedzenie warzyw i owoców. 

Fot.PAP

Jak świadomy konsument kupuje warzywa i owoce

Wybierając owoce i warzywa warto sprawdzać ich oznaczenia - są źródłem informacji m.in. o warunkach uprawy.

„Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Ponad połowa z nas, aby zapewnić sobie witaminy polega jedynie na warzywach i owocach (51 proc.). Ale nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – czytamy w komunikacie.
Także eksperci w kontekście budowania odporności stawiają na owoce jagodowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. 
- One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami – podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer.

Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Pamiętajmy, że na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, a jednym z nich jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety stymulujących układ odpornościowy mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia i odwrotnie - odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Trudno o lepszy moment na odbudowanie odporności po zimie i długim czasie pandemii, wykorzystajmy możliwości jakie teraz tak obficie daje nami natura.

Monika Wysocka zdrowie.pap.pl

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Źródła:
- Bizzoca M.E. i in. 2022. Natural compounds may contribute in preventing SARS-CoV-2 infection: a narrative review. Food Science and Human Wellness, 11(5): 1134-1142. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2022.04.005
- Liskova A., i in. 2021. Flavonoids against the SARS-CoV-2 induced inflammatory storm. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111430. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111430
- Augusti P.A. i in. 2021. Bioactivity, bioavailability, and gut microbiota transformations of dietary phenolic compounds: implications for COVID-19. Journal of Nutritional Biochemistry, 97, 108787. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9111003/
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • M.Kmieciński/PAP

    Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

    Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to jedna z najważniejszych chorób, z którymi boryka się okulistyka i najczęstsza przyczyną utraty wzroku w krajach rozwiniętych. Dla lekarzy to wyzwanie, bo pacjenci często zgłaszają się zbyt późno, a wystarczy wykonać prosty test – podkreśla prof. dr hab. n. med. Sławomir Teper, okulista, chirurg witreoretinalny ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    "Niepełnosprawny" czy "osoba z niepełnosprawnością"?

    Język jest materią żywą. Słowo potrafi z jednej strony krzywdzić i ranić, z drugiej uskrzydlać i wspierać. Niektóre zwroty czy pojedyncze słowa odchodzą do lamusa, nabierają innego znaczenia lub są zastępowane innymi, bo wydają nam się stygmatyzujące. Czy dlatego coraz częściej słyszymy wyrażenie: „osoba z niepełnosprawnością” zamiast: „osoba niepełnosprawna”?

  • Fot. PetitNuage/Adobe Stock

    Nikt nie odda wzroku skradzionego przez jaskrę

    Jaskry nie można wyleczyć. Kradnie nam wzrok i wcale nie jest przypisana starości. Nowe okulary na nosie, po badaniu jedynie ostrości widzenia, nie świadczą o tym, że na dnie oka nie czai się ta podstępna choroba, którą ma około milion Polaków, a połowa z nich o tym nie wie. O diagnostyce i leczeniu jaskry opowiada prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego.

  • AdobeStock

    Jąkanie – gdy mowa nie nadąża za myślami

    Nawet aktorzy czy politycy się jąkają, ale przypadłość ta potrafi mocno utrudniać życie. Pojawia się zwykle w dzieciństwie. Szczęśliwie w większości przypadków ustępuje samoczynnie. Czasami potrzebna jest jednak pomoc specjalistów, więc trzeba być czujnym.

NAJNOWSZE

  • PAP/P. Werewka

    Uzależnienia u dzieci i młodzieży – na co należy zwrócić uwagę?

    Za występowanie uzależnień wśród dzieci i młodzieży w dużej mierze odpowiadają czynniki środowiskowe, czyli to, co dzieje się w najbliższym otoczeniu tych dzieci. Nastolatki przyznają, że sięgają po substancje psychoaktywne albo z ciekawości albo dlatego, że nie radzą sobie ze stresem, z wyzwaniami, że czują się samotni, przeciążeni presją wywieraną przez osoby dorosłe. O tym jakie są objawy uzależnienia u dziecka czy nastolatka - wyjaśnia dr n. med. Aleksandra Lewandowska, ordynator oddziału psychiatrycznego dla dzieci w Specjalistycznym Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej w Łodzi, konsultant krajowa w dziedzinie psychiatrii dzieci i młodzieży.

  • Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

  • Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

  • Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

  • HIV: kiedyś drżeliśmy, dziś ignorujemy

  • Adobe Stock

    CRM – zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny. Nowe spojrzenie na szereg schorzeń

    Na każdego pacjenta z problemami sercowo-naczyniowymi należy spojrzeć szeroko i badać go także pod kątem cukrzycy i choroby nerek – przestrzegają specjaliści. Jak tłumaczą, mechanizmy leżące u podstaw tych chorób są ze sobą powiązane i wzajemnie się napędzają. W efekcie jedna choroba przyczynia się do rozwoju kolejnej.

  • Kobiety żyją dłużej – zwłaszcza w Hiszpanii

  • Badania: pozytywne nastawienie do starości wiąże się z lepszym zdrowiem w późnym wieku