Bądź zawsze na bieżąco
z Serwisem Zdrowie!

Zapisz się na nasze powiadomienia, a nie ominie Cię nic, co ważne i intrygujące w tematyce zdrowia.

Justyna Wojteczek
redaktor naczelna zdrowie.pap.pl

Zapisz się na newsletter Pobierz powiadomienia
Do góry

Serwis zdrowie.pap.pl



09.06.2022 , 15:11 Aktualizacja: 10.06.2022, 15:15

Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 

Monika Wysocka

Choć zbliżają się wakacje i pandemia nieco odpuściła, wiele osób, które przechorowały COVID-19, do dziś boryka się z jego skutkami. Okazuje się, że pomóc w odbudowaniu osłabionej odporności mogą… owoce jagodowe i są na to dowody naukowe!  

zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zdj: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą zawalczyć z przeciwnikiem, który zdominował nasze życie przez ostatnie dwa lata.

 
- Substancje odżywcze, oprócz pełnienia ważnej roli w utrzymaniu prawidłowej fizjologii naszego organizmu, czyli jego zdrowia, są również niezbędne do wzmocnienia naszej odporności i mogą być przez to niezwykle pomocne w walce z infekcjami wirusowymi. Mogą one wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez wchodzenie w mechanizm obronny bezpośrednio poprzez ingerencję w docelowe wirusy, albo pośrednio poprzez aktywację komórek związanych z naszym adaptacyjnym układem odpornościowym –   mówi dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW.

- W obecnej sytuacji, tuż po pandemii COVID-19 przy braku skutecznego leku leczącego wirusy, wzmocnienie odporności organizmu poprzez zaproponowanie odpowiedniej diety bogatej w owoce jagodowe (np. minikiwi, jagoda kamczacka, borówka wysoka, rokitnik), które są bogatym źródłem składników bioaktywnych jak witaminy, związki fenolowe – szczególnie flawonoidy czy makro- i mikroelementy, jest jednym z nielicznych praktycznych środków zapobiegawczych dostępnych w walce przeciwko wirusom, w tym koronawirusom zagrażającym naszemu zdrowiu” – uważa specjalista.


Owoce kontra koronawirus

Okazuje się, że owoce jagodowe pomagają nie tylko w zdobywaniu odporności, ale także w walce z samym wirusem. Zdaniem Joanny Jagły z Laboratorium Mikrorozmnażania i Hodowli Truskawek - Niwa Brzezna, „regularne spożywanie antocyjanówowoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2”.
Wykazano bowiem, że gdy po zakażeniu zmniejszymy miana wirusa, złagodzeniu ulegają objawy. Pomaga to także zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby do dolnych dróg oddechowych oraz przeniesieniu na inną osobę. Pomocne w tym mogą okazać się niektóre owoce i warzywa. 

W badaniu opublikowanym w styczniu 2021 r. w Egyptian Journal of Petroleum algierscy naukowcy wykazali, że związki antocyjanów, które w największym stężeniu występują w owocach jagodowych, wykazują wysokie podobieństwo do leków i w konsekwencji mogą przykładać się do zapobiegania infekcji wirusowej. 

- Biorąc pod uwagę uzyskane wyniki, regularne spożywanie owoców jagodowych powinno mieć kluczowe znaczenie dla zahamowania i kontroli choroby COVID-19 poprzez zahamowanie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – uważają naukowcy.
Bezpośrednie działanie przeciwwirusowe i łagodzące objawy infekcji dróg oddechowych mają m.in. aronia czarna, borówki, agrest, czarna porzeczka, maliny i truskawki. 

Niedoceniania aronia

Aronia znana ze swych właściwości wspomagających leczenie nadciśnienia i regulujących poziom cukru we krwi, działa także przeciwzapalnie i może być zalecana także w diecie osób zmagających się z objawami long- COVID.
Badania wykazały bowiem, że sok z aronii i granatu oraz zielona herbata zmniejszają miana SARS-CoV-2 i IAV o ≥80 proc. lub ≥99 proc. 
Prof. Iwona Wawer kierownik Zakładu Zielarstwa Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas wykładu nt. prozdrowotnych właściwości aronii, przygotowanego w ramach projektu „Czas na polskie superowoce!” zrealizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, mówiła, że w obecnej, covidowej rzeczywistości aronia nabiera nowego znaczenia. 

Infografika Krajowy Związek Producentów

– Jest ogromna grupa osób, które przeszły COVID-19, mają przeciwciała, nie wykazują objawów choroby, ale ich organizmy nie funkcjonują w pełni, są zmęczeni, mają różne dolegliwości kardiologiczne, neurologiczne, oddechowe. Dlaczego? Ponieważ COVID to przewlekły stan zapalny i długotrwałe niedotlenienie, na skutek czego powstają zmiany neurologiczne i kardiologiczne, które ustępują bardzo powoli – wyjaśnia prof. Wawer. To wystarczający powód, by aronia jako owoc bogaty w polifenole, o działaniu przeciwzapalnym, była włączana do diety ozdrowieńców. 


Wielka moc maliny

Ale aronia to nie jedyny superowoc, który ma udowodnione działanie wspomagające regenerację po COVID-19. Chroniczne zmęczenie po przebytym zakażeniu koronawirusem wynika z zaburzeń systemu odpornościowego oraz nadal toczącego się lekkiego stanu zapalnego, dlatego wskazane jest dostarczanie z codziennym menu produktów modulujących układ immunologiczny oraz działających przeciwzapalnie. Do takich z całą pewnością należą owoce jagodowe, a wśród nich maliny, które cenione są przede wszystkim ze względu na ich wysoki potencjał antyoksydacyjny i wspomagający naturalne systemy chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników. W badaniach wykazano także, że związki obecne w owocach maliny wykazują właściwości przeciwzapalne.


Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Wykorzystaj wiosnę, by odbudować odporność
 
Według badań Kantar najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie, jest dla Polaków jedzenie warzyw i owoców. 

„Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Ponad połowa z nas, aby zapewnić sobie witaminy polega jedynie na warzywach i owocach (51 proc.). Ale nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy – czytamy w komunikacie.
Także eksperci w kontekście budowania odporności stawiają na owoce jagodowe przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. 
- One stymulują układ immunologiczny, np. fagocyty, czyli komórki żerne, a także różne szlaki sygnałowe. Owoce jagodowe są dlatego tak cenne, gdyż mają bardzo wysokie stężenie związków bioaktywnych, jak na swoją małą objętość. Dlatego nazywamy je superjagodami i superowocami – podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer.

Infografika: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Pamiętajmy, że na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, a jednym z nich jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety stymulujących układ odpornościowy mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia i odwrotnie - odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Trudno o lepszy moment na odbudowanie odporności po zimie i długim czasie pandemii, wykorzystajmy możliwości jakie teraz tak obficie daje nami natura.

Monika Wysocka zdrowie.pap.pl

Materiał przygotowany we współpracy z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Źródła:
- Bizzoca M.E. i in. 2022. Natural compounds may contribute in preventing SARS-CoV-2 infection: a narrative review. Food Science and Human Wellness, 11(5): 1134-1142. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2022.04.005
- Liskova A., i in. 2021. Flavonoids against the SARS-CoV-2 induced inflammatory storm. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111430. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.111430
- Augusti P.A. i in. 2021. Bioactivity, bioavailability, and gut microbiota transformations of dietary phenolic compounds: implications for COVID-19. Journal of Nutritional Biochemistry, 97, 108787. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2021.108787
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9111003/
- Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

 
    

Id materiału: 2438

Najnowsze

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Co tydzień dostaniesz: najciekawsze artykuły, wywiady i filmy z Serwisu Zdrowie, a także zapowiedzi - materiałów na następny tydzień, konferencji i wydarzeń.

Postaw na wiedzę!

Regulamin

Ta strona korzysta z plików cookie. Sprawdź naszą politykę prywatności, żeby dowiedzieć się więcej.