-
Śledź to zdrowie, ale...
Śledzie mają w sobie dużo zdrowotnych wartości. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole, tym bardziej, że nadal spożycie ryb w Polsce jest niewystarczające. Wybierając je, warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziły z różnych akwenów, aby uniknąć nadmiernego narażenia na zanieczyszczenia - przypomina dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.
-
Jak dobrze przeżyć święta? Najpierw wyrzućmy słowo „muszę”
Święta nie mogą być przymusem, bo wszystko, co nim jest, jest negatywnie odbierane. Atmosfera świąteczna to nie jest tydzień w kuchni, ale życzliwa rozmowa przy stole, uśmiech, bycie asertywnym. By ten czas mile wspominać, nie przeprowadzajmy rewolucji w relacjach z bliskimi, odłóżmy trudne rozmowy na później, a kontrowersyjne tematy ucinajmy kolędami – radzi psycholog Piotr Mosak.
NAJNOWSZE
-
Muzuem na receptę
Muzeum może stać się ważnym elementem wsparcia psychologicznego i społecznego, jeśli tylko powstające w nim działania będą tworzone wspólnie przez specjalistów różnych dziedzin – powiedziała PAP kuratorka projektów interdyscyplinarnych w Muzeum Śląskim dr Dagmara Stanosz.
-
Męska tarczyca - zjada mięśnie, niszczy płodność
-
Młodzi nie chcą być pionkami w rękach przemysłu tytoniowego
-
W onkologii integracyjnej leczymy też psychikę
-
Chirurdzy bez skalpela