Tag:
  • Fot. Kadr z materiału wideo

    Od COVID-19 nie uciekniemy, pozostawia trwały ślad

    Weszliśmy w czwarty rok z COVID-19 i choć sama choroba być może nie budzi już tylu emocji, to pozostawia w wielu przypadkach trwały ślad. Z danych epidemiologicznych wynika, że co drugi pacjent, który trafił do szpitala i co trzeci leczony ambulatoryjnie dotknięty będzie post-COVID. Czym jest ten zespół, dla kogo szczególnie jest niebezpieczny i jak zmienia się wraz z kolejnymi wariantami wirusa? – to jedne z pytań, na które odpowiedzieli eksperci w ramach „Rozmów eksperckich PAP”.

    5 minut czytania
  • Infografika PAP

    COVID 19: Profilaktyka, leczenie, konsekwencje – 2. odcinek w środę 12 lipca

    Jak wygląda obecnie przebieg COVID-19? Z jakimi objawami zgłaszają się do przychodni pacjenci? Czy najgorsze mamy już za sobą? I dlaczego post-COVID stał się ogromnym wyzwaniem dla ochrony zdrowia?  -  z tymi m.in. pytaniami zmierzą się w najbliższą środę zaroszeni eksperci: prof. Andrzej M. Fal, prezes Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego i dr Michał Sutkowski z Kolegium Lekarzy Rodzinnych. Start o godz. 10.00.

    1 minuta czytania
  • Fot. PAP

    COVID już nie ekscytuje, ale post-covid ma się nieźle

    Przestaliśmy się przejmować covidem, bo zachorowania są, ale łagodne. Nie zniknęło jednak ryzyko post-covid – dokuczliwych objawów, które mogą się pojawić w następstwie infekcji. O tym, co to jest post-covid, jakie są jego dominujące objawy, i jak ryzyko jego rozwoju można zmniejszyć, mówili w studio PAP eksperci: lekarz prof. Andrzej M. Fal z Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego i biolog prof. Piotr Rzymski z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

    4 minuty czytania
  • Infografika PAP

    COVID-19: profilaktyka, leczenie, konsekwencje – cykl trzech webinarów

    Co kryje się pod pojęciem post-COVID? Kto narażony jest najbardziej na ryzyko wystąpienia tego zespołu? Czy ciężki przebieg choroby zwiększa ryzyko wystąpienia tych dolegliwości? Jakie dysfunkcje organizmu powoduje i jakie objawy mogą o nim świadczyć? To jedne z wielu pytań, z którymi zmierzą się specjaliści w cyklu „Eksperckich rozmów PAP”.

    1 minuta czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP