-
Chcesz mieć dzieci? Zadbaj o powietrze
To fakt – zanieczyszczenie powietrza obniża płodność. Jak wskazują badania, może ono zaburzyć pracę hormonów czy też na różne sposoby uszkadzać komórki płciowe. Negatywne działanie zanieczyszczeń dotyczy także zapłodnienia pozaustrojowego.
4 minuty czytania -
Czyste powietrze dobrem luksusowym
W Polsce zanieczyszczenia skracają życie o ok. 5–8 lat. Serwis monitoringu atmosfery Copernicus (CAMS) opublikował coroczny raport jakości powietrza w Europie (Interim Annual Assessment Report on Air Quality in Europe for 2023 – IAAR).
6 minut czytania -
Pożary lasów groźne dla zdrowia całych społeczeństw
Jak podają eksperci, pożary lasów na świecie stają się coraz powszechniejsze – płonie prawie dwa razy więcej drzew, niż przed 20 laty. Tylko w Polsce w ubiegłym roku straż pożarna odnotowała ponad 900 pożarów. Z ich powodów dwie osoby zginęły, a pięcioro zostało rannych. Jednak poparzenia czy śmierć to niejedyne zagrożenie dla ludzi wynikające z pożaru lasu.
5 minut czytania -
Zanieczyszczone powietrze a zdrowie płodu
Każde dodatkowe 10 µg/m3 cząstek stałych PM 2,5 w powietrzu może zwiększać ryzyko urodzenia martwego dziecka o ponad 10 proc. - wskazuje nowe badanie. Zanieczyszczone powietrze może szkodzić niemal od momentu poczęcia.
5 minut czytania -
Indeks Zdrowych Miast: w Warszawie, Opolu i Chorzowie żyje się najzdrowiej
Warszawiacy mogą być zadowoleni z wyboru miejsca zamieszkania, gdyż stolica jest miastem, w którym żyje się najzdrowiej – wynika z Indeksu Zdrowych Miast 2022. Kolejne miejsca na podium – w rankingu 66 miast na prawach powiatu zapewniających najlepsze warunki do zdrowego życia – zajęły Opole i Chorzów.
3 minuty czytania -
Zanieczyszczone powietrze to więcej infekcji
Obecne w powietrzu cząstki stałe i lotne toksyny uszkadzają układ oddechowy, podnoszą ryzyko miażdżycy, nowotworów, chorób nerek, czy zaburzeń psychicznych, a także sprzyjają chorobom zakaźnym. Dzieje się tak z powodu różnych mechanizmów.
5 minut czytania -
Zanieczyszczenie powietrza bardziej szkodliwe niż wcześniej sądzono
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała nowe, bardziej rygorystyczne od poprzednich rekomendacje dotyczące jakości powietrza. Eksperci WHO przekonują, że gdyby wszędzie na świecie udało się obniżyć poziom skażenia poniżej określonych progów bezpieczeństwa, to dzięki temu można by uratować od przedwczesnej śmierci miliony osób w skali roku. Sprawdź, o jakie poziomy zanieczyszczeń chodzi.
5 minut czytania -
Jak ograniczyć wdychanie spalin w ruchu drogowym
Użytkownicy dróg narażeni są na groźne zanieczyszczenia - ostrzegają naukowcy. Szczególnie niebezpieczne są zatłoczone skrzyżowania i uliczne korki. Podpowiadamy, jak prostymi sposobami można zmniejszyć narażenie na trujące wyziewy z rur wydechowych.
5 minut czytania -
Jak chronić się przed smogiem
Zanieczyszczenie powietrza jest powszechnym problemem. Nie dziwi już chyba nikogo, że mieszkanie w pobliżu głównych dróg i narażenie na spaliny wiąże się z większym zagrożeniem różnymi chorobami. Jeśli więc nie da się wybrać zdrowszego miejsca do mieszkania, dobrze znać środki zaradcze. Choć nie są idealne, to jednak pomagają.
6 minut czytania -
Smog – jak wpływa na zdrowie dzieci
W miejscach z wysokim stężeniem pyłów zawieszonych PM2,5 i PM10 w powietrzu dzieci znacznie częściej chorują, m.in. na alergię wziewną i astmę, w porównaniu do dzieci z miejsc najmniej zanieczyszczonych. To ustalenia najnowszych badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Polsce.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Cukrzyca typu 1 – przyczyny i objawy
Są różne typy cukrzycy. Często jednak wrzuca się je wszystkie do jednego worka, a to ogromny błąd. Czym jest cukrzyca typu 1, która dotyka ok. 10 proc. pacjentów z cukrzycą? Co wiadomo o przyczynach i jakie są jej objawy? – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dzida, diabetolog z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
-
Uzależnienia u dzieci i młodzieży – na co należy zwrócić uwagę?
-
Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test
-
Kiedy zacząć myć zęby dziecku?
-
Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne