Ile pije statystyczny Polak

Najwięcej w Polsce alkoholu wypijają mężczyźni w wieku 40-59 lat, a im gorsza sytuacja materialna, tym większe spożycie alkoholu. Od lat w tendencjach i strukturze picia się niewiele się zmienia. Polak średnio w ciągu ostatnich lat wypijał nawet 200 kufli piwa rocznie, 6 butelek wina i 3 butelki litrowe wyrobów spirytusowych.

AdobeStock
AdobeStock

Spożywanie alkoholu to jeden z behawioralnych czynników ryzyka dla zdrowia, a więc takich które możemy modyfikować. 

„W Polsce spożycie alkoholu od kilkunastu lat w bardzo niewielkim stopniu zmienia się. Pijemy podobnie od lat. Mężczyźni piją dużo więcej niż kobiety. Spożycie alkoholu spada z wiekiem, choć najwięcej piją mężczyźni w wieku 40-59 lat” – odniósł się dr Daniel Rabczenko z Zakładu Monitorowania i Analiz Stanu Zdrowia Ludności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PIB do części raportu instytutu dotyczącej behawioralnych czynników ryzyka zdrowotnego.  

Ryzykowne picie oceniono, stawiając respondentom trzy pytania. Pierwsze dotyczyło osobistej oceny nadmiernego spożywania alkoholu i złego samopoczucia z tym związanego. Drugie -  występowania poczucia winy. Trzecie - odczuwanej irytacji z powodu uwag otoczenia dotyczących picia alkoholu przez badaną osobę. Jeśli choć jedna odpowiedź była twierdząca, respondenta kwalifikowano do grupy ryzykownego picia. Okazało się, że ponad 18 proc. mężczyzn i 8 proc. kobiet zadeklarowało spożywanie alkoholu raz w tygodniu lub częściej, co można zakwalifikować jako potencjalnie szkodliwą  konsumpcję alkoholu. 

„Co najmniej jeden wskaźnik ryzykownego picia (niezależnie od deklarowanej częstości spożycia) wystąpił u 29,6 proc. mężczyzn oraz u 18 proc. kobiet” – wynika z badania.
Ilość spożywanego alkoholu jest związana z charakterystykami demograficznymi ankietowanych – w tym położenia ekonomicznego. Największe spożycie dotyczy mężczyzn i kobiet, którzy w badaniu deklarowali złą sytuację ekonomiczną. U mężczyzn może to nie jest aż tak widoczne, bo deklarujący dobrą sytuację ekonomiczną również spożywają więcej alkoholu niż ci w przeciętnej sytuacji materialnej. 

Fot. PAP/Jacek Turczyk

Uważaj na triki browarów – piwo to też alkohol!

Polacy coraz częściej sięgają po piwo. Browary się cieszą, bo rosną im zyski i wskazują, że piwem trudniej się upić. Nie daj się zwieść – to także alkohol, który w nadmiarze prowadzi do rozbicia życia.

Badanie pokazało, że wśród mężczyzn najwyższy odsetek ryzykownego picia odnotowano w wieku 40–59 lat (37,3 proc.), w grupach z wykształceniem wyższym (31,1 proc.), a także zasadniczym zawodowym (30 proc.) oraz deklarujących złą sytuację ekonomiczną (44,8 proc.). 

Jeśli chodzi o kobiety, to co piąta kobieta w wieku 20-59 lat zadeklarowała ryzykowne picie, w grupach z wykształceniem wyższym oraz średnim/policealnym po blisko 17 proc. oraz w złej sytuacji ekonomicznej prawie co czwarta (24,1 proc.). 
„Mieszkanki miast o blisko 2/3 częściej piją ryzykownie niż kobiety mieszkające na wsi” – wynika z badania.

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe

    Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

    Prezydent Donald Trump ogłosił, że Coca-Cola, po rozmowie z nim, zgodziła się używać cukru trzcinowego zamiast syropu glukozowo-fruktozowego (HFCS) w swoich napojach sprzedawanych w USA. W Europie producent tego napoju w klasycznej wersji używa cukru, ale HFCS występuje w wielu innych produktach. O to, czy jego ograniczenie może zatrzymać epidemię otyłości i poprawić zdrowotność społeczeństwa, wciąż spierają się naukowcy. 

  • Adobe Stock

    Jak rzucić palenie

    Wychodzenie z nałogu nikotynowego bywa długotrwałe, ponieważ nikotyna silnie uzależnia – pobudza mózgowy układ nagrody, wyzwalając dopaminę, czyli tzw. hormon szczęścia. To sprawia, że organizm zaczyna kojarzyć palenie z przyjemnością i ulgą, a zerwanie z tym mechanizmem wymaga czasu i zmiany nawyków. Trzeba nauczyć się zajmować i mózg, i ręce czymś innym oraz radzić sobie w sytuacjach, które uruchamiają odruch sięgania po nikotynę. O sposobach wychodzenia z nikotynizmu opowiada dr n. med. Magdalena Cedzyńska z Narodowego Instytutu Onkologii – PIB.

  • fot. Łukasz Kamiński

    Potrzeba większej edukacji w sprawie HIV

    Materiał promocyjny

    Polska potrzebuje edukacji, większego zainteresowanie testami w kierunku HIV i szerszego dostępu do profilaktyki przedekspozycyjnej - wnioski z panelu eksperckiego „Profilaktyka skojarzona jako odpowiedź na współczesne wyzwania związane z HIV/AIDS w Polsce”

  • AdobeStock

    Szybka reakcja może uratować życie

    Choć większość osób wie, że anoreksja jest trudna w leczeniu, to już nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest to choroba, która może skończyć się przedwczesną śmiercią. Tymczasem zdaniem specjalistów szybka reakcja na pierwsze sygnały psychiczne - zanim jeszcze pojawią się widoczne objawy fizyczne - może zwiększyć szanse na skuteczne leczenie aż o 50 proc.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Spektrum autyzmu po nitce do kłębka

    Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu ma kilka etapów. Specjaliści mają pewną swobodę w doborze narzędzi, bo „złoty standard” badań przyjęty na świecie wciąż nie jest w Polsce tym obowiązkowym. Jak wygląda droga prowadząca do rozpoznania i terapii, opowiada dr Anna Budzińska, psycholożka, dyrektorka Instytutu Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku.

  • Polacy wciąż boją się wazektomii

  • Ruch zmniejsza ryzyko zgonu w raku jelita grubego

  • Leki i słońce to może być kiepskie połączenie

  • Oczy nie lubią gorąca

  • AdobeStock

    Uwaga – w upał trudniej się myśli

    Zbyt wysokie temperatury pogarszają zdolności poznawcze – wskazują badania. Cierpi m.in. czas reagowania czy prędkość przetwarzania informacji. Najsilniej odczuwają to osoby starsze. Jak sugerują naukowcy, zmiany są na tyle wyraźne, że mogą wpływać na wydolność w pracy.

  • Mózg mniej się starzeje, jeśli ćwiczysz i masz hobby

  • Ile spać, by się wyspać?

Serwisy ogólnodostępne PAP