A może tak placek z mąki... ze świerszczy?

Już nie tylko żytnia, pszenna, ziemniaczana -  Komisja Europejska wydała zgodę, aby  mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Na rynku europejskim pojawić się może jeszcze w tym miesiącu.

Rys.Krzysztof "Rosa" Rosiecki
Rys.Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Do krajów Unii Europejskiej trafią produkty na bazie sproszkowanych owadów Acheta domesticus. Mąki takiej możemy spodziewać się w chlebach, cieście do pizzy oraz przekąskach.

Przepis z 3 stycznia 2023 roku wejdzie w życie 24 stycznia. Właśnie wtedy jedna firma, z siedzibą w Wietnamie, która otrzymała unijne pozwolenie na pięć lat, będzie mogła zacząć wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do wyrobu żywności i wprowadzać produkty spożywcze (ciastka, chleby) na jej bazie na rynek w całej Unii Europejskiej. Firma czekała 3,5 roku na wydanie zgody na stosowanie specjalnej mąki i otrzymała prawo wyłączności danych na 5 lat, a zatem na tyle, na ile opiewa zgoda KE na stosowanie przez nią mąki ze świerszczy w produktach spożywczych. KE dopuszcza możliwość wydania zgód dla innych firm, ale nie mogą one korzystać z danych naukowych uzyskanych przez firmę wietnamską.

Możliwość stosowania mąki ze świerszczy zostało bowiem zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy dokumentów dokonał, na wniosek Komisji Europejskiej, unijny urząd zajmujący się bezpieczeństwem zdrowotnym żywności EFSA (European Food Safety Authority). 

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Suplementy diety – argumenty za i przeciw

Stosowanie suplementów diety jest coraz bardziej popularne: według ostatnich szacunków, statystyczny Polak wydaje na ich zakup już prawie 12 zł miesięcznie. Tymczasem eksperci przypominają, że z niewłaściwym stosowaniem suplementów diety wiąże się istotne ryzyko dla zdrowia. Dowiedz się, co o zasadności ich stosowania piszą autorzy najnowszej edycji norm żywienia dla polskiej populacji.

Oceniając, że nowy produkt spełnia - w świetle dostępnej wiedzy naukowej - kryteria dopuszczenia do użytku w żywności jako żywność nowatorska (ang. novel food), EFSA zwróciła uwagę na potencjalne ryzyko alergii, które mogą wywołać białka mąki ze świerszczy i wezwała do prowadzenia badań w tym kierunku.

Rzut oka na specyfikację zawartości makro- i mikroskładników pozwala na wniosek, że nowa mąka to produkt o wysokiej zawartości białka (powyżej 70 proc.).

Lista wybranych produktów, które mogą być wytwarzane na bazie mąki ze świerszczy:

  • wieloziarniste chleby, bułki,
  • paluszki chlebowe, krakersy,
  • batony zbożowe,
  • suche mieszanki do wypieków,
  • ciasteczka, herbatniki,
  • suche produkty makaronowe,
  • sosy,
  • przetworzone produkty ziemniaczane,
  • dania warzywne,
  • pizza,
  • analogi mięsne,
  • zupy i koncentraty zup, także w proszku,
  • przekąski z mąki kukurydzianej,
  • napoje podobne do piwa,
  • wyroby czekoladowe,
  • przekąski inne niż chipsy,
  • przetwory mięsne.

Przy czym mąka ze świerszczy ma być dodatkiem do powyższych produktów. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.

Wszelka żywność z dodatkiem świerszczy musi oczywiście zawierać odpowiednią informację o tym na etykiecie oraz ostrzeżenie, że u niektórych osób, zwłaszcza tych uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego, produkt może wywołać reakcję alergiczną.

Czy polubimy mąkę ze świerszczy?

Biorąc pod uwagę to, że obecnie na planecie żyje 8 miliardów ludzi, kierunek takich zmian w żywieniu może okazać się słuszny. Tym bardziej, że owady hoduje się bezproblemowo, w szczelnym pojemniku o właściwej wilgotności, wentylacji i ogrzewaniu.

Do tej pory świerszcze hodowlane były w Europie pokarmem dla zwierząt. Od tego roku staną się pokarmem dla ludzi.

Beata Igielska, zdrowie.pap.pl

Źródło: KE
Rozporządzenie z 03. 01. 2023
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005
 

Autorka

Beata Igielska

Beata Igielska - Dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem w mediach ogólnopolskich, gdzie zajmowała się tematyką społeczną. Pisała publicystykę, wywiady, reportaże - za jeden z nich została nagrodzona w 2007 r. W Serwisie Zdrowie publikuje od roku 2022. Laureatka nagród dziennikarskich w kategorii medycyna. Prywatnie wielbicielka dobrej literatury, muzyki, sztuki. Jej konikiem jest teatr – ukończyła oprócz polonistyki, także teatrologię.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP - kadr z filmu

    Sanofi: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki ocaliły ponad 150 milionów ludzi

    Materiał promocyjny

    „Kluczowe jest przyjęcie proaktywnego podejścia w ramach systemu opieki zdrowotnej, koncentrując się na zapobieganiu chorobom, a nie czekaniu na leczenie po ich wystąpieniu. ” - powiedziała Goze Umurhan, General Manager Vaccines, Central & South Europe MCO, Sanofi.

  • zdj.AdobeStock

    Świat wspiera Afrykę w walce z małpią ospą

    Epidemia mpox w Afryce to stan zagrożenia zdrowia publicznego o znaczeniu międzynarodowym (PHEIC) – ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To najwyższy poziom alarmu zgodnie z Międzynarodowymi Przepisami Zdrowotnymi (IHR). Aby wesprzeć kraje afrykańskie w walce z epidemią, Komisja Europejska koordynuje zakup i darowiznę 215 tys. dawek szczepionki.

  • zdj. pexels

    Co może oznaczać ból żeber przy dotyku?

    Materiał promocyjny

    Żebra to istotna część układu szkieletowego człowieka. Ich głównym zadaniem jest ochrona narządów klatki piersiowej, takich jak serce i płuca. Odgrywają też rolę w procesie oddychania – stanowią miejsce przyczepu mięśni odpowiedzialnych za ruchy oddechowe, a także umożliwiają zmiany objętości klatki piersiowej.

  • zdj.P.Werewka

    Techniki wspomaganego rozrodu nie wywołują raka u dzieci

    Wokół technik wspomaganego rozrodu (assisted reproductive technology, ART) narosło wiele mitów. Z jednym z nich, dotyczącym zwiększonej zapadalności na nowotwory dzieci urodzonych z ich pomocą, rozprawili się francuscy badacze. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja – klucz do zdrowego serca

    W kardiologii nie potrzebujemy rewolucji, ale poprawy istniejących rozwiązań. Kluczem do zdrowego serca jest profilaktyka i edukacja zdrowotna. Tymczasem w szkołach nie będzie obowiązkowa, co oznacza, że za chwilę może zniknąć. Jako środowisko lekarskie jesteśmy tym faktem zaniepokojeni – zaznacza prof. Maciej Banach, kardiolog, prezydent Międzynarodowego Panelu Ekspertów Lipidowych.

  • Stawianie baniek – metoda stara jak świat

  • Zakochanie – hormonalny doping

  • Złamane i szczęśliwe serca – również w medycynie

  • Chandra się zdarza, ale można jej zaradzić

  • AdobeStock/chayakorn

    Nie tyle grypa, co powikłania są obecnie problemem

    W Polsce wciąż trwa epidemia grypy, mimo że sezon infekcyjny zbliża się ku końcowi. Jednak to nie tyle ona sama jest niebezpieczna, co jej powikłania, których w tym roku jest wyjątkowo dużo.

  • Czy roślinny burger jest zdrowy?

  • Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura