Co warto wiedzieć o interakcjach leków z żywnością?
Popicie leku sokiem czy kawą, przyjęcie leku razem ze śniadaniem złożonym z jajek i bekonu może skończyć się łagodnymi lub groźnymi powikłaniami. W interakcje wchodzą nie tylko leki między sobą, ale leki i żywność.
Interakcja to wzajemne oddziaływanie składników pokarmowych i leków zarówno na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków, jak i różne przemiany składników pokarmowych w organizmie.
Wskutek połączenia posiłku z lekiem może on mieć mniejsze działanie lub – przeciwnie – spotęgować je, co z kolei zagraża zwiększeniem jego toksyczności.
Szacuje się, że skutki interakcji między żywnością i lekami w co najmniej 30 proc. w istotny sposób zaburzają proces leczenia (np. brak skuteczności) i narażają na poważne powikłania (np. komorowe zaburzenia rytmu serca).
Instytut Żywności i Żywienia podaje, że z 481 losowo wybranych pacjentów przyjmujących co najmniej jeden lek narażenie na interakcję wystąpiło u 300 z nich – czyli ponad 60 proc. Problem jest zatem poważny, zwłaszcza jeśli chory przyjmuje kilka leków.
Zasady przyjmowania leków:
- Zawsze czytaj ulotkę dołączoną do leku. Jeśli czegoś nie rozumiesz, zapytaj lekarza lub farmaceutę.
- Popijaj leki wodą. Kawa, herbata, sok czy mleko mogą zmniejszać wchłanianie leku - nie będzie skuteczny, lub zwiększyć jego toksyczność.
- Nie mieszaj leku w gorącym napoju, gdyż wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność.
- Nie zażywaj preparatów witaminowo-mineralnych w tym samym czasie co leku, bo mogą zaburzać ich wchłanianie, chyba że zalecił to lekarz.
- Nigdy nie zażywaj leków z alkoholem.
- Jeśli nie jest to zalecone przez lekarza, nie przyjmuj leków razem z posiłkiem, bezpośrednio przed lub po nim. Odczekaj co najmniej godzinę z posiłkiem po przyjęciu leku lub zażyj lek dwie godziny po jedzeniu.