dr Katarzyna Becker

zdj. Archiwum prywatne

Absolwentka Śląskiej Akademii Medycznej. Uzyskała niemiecką aprobację lekarsko-dentystyczną. Ukończyła pierwszy stopień specjalizacji ze stomatologii ogólnej, a drugi stopień z ortodoncji. Jest członkiem-założycielem Polskiej Akademii Alignerowej, a także aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Ortodontycznego, WFO, AAO, DGFAO. Dr Becker jest wykładowcą na Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej od 2011 r. Już w 2014 r. rozpoczęła pracę z systemem Invisalign, będąc jedną z pierwszych specjalistek w Polsce, a od 2019 r. pełni rolę wykładowcy w firmie Align Technology. Jej obszary zainteresowań zawodowych obejmują różnorodne dziedziny ortodoncji, takie jak sterowanie zakotwieniem, w tym miniimplanty oraz chirurgiczne metody akceleracyjne. Specjalizuje się także w technikach cyfrowych w ortodoncji. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu ortodoncji, stomatologii interdyscyplinarnej oraz logopedii. Jej wiedza i doświadczenie zostały docenione na polskich i międzynarodowych konferencjach naukowych, gdzie również pełni rolę wykładowcy.

Materiały Ekspertki

  • Przezroczyste nakładki zamiast aparatu

    Alignery, czyli przezroczyste nakładki na zęby, to alternatywa dla tradycyjnych aparatów ortodontycznych. Nie mają zamków ani drutów, które mogą powodować dyskomfort i rany w jamie ustnej. Przede wszystkim jednak są dyskretne – mówi dr n. med. Katarzyna Becker, specjalista ortodonta.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Paraliżujący strach przed lataniem

    Zbliża się majówka, a niedługo potem wakacje – to czas, kiedy wiele osób decyduje się na podróże. Niektóre z nich wymagają lotu samolotem. Ale co zrobić, jeśli boimy się latać?

  • Opieka paliatywna – by uśmierzyć ból

  • Senior Café – filiżanka kawy zmieniająca opiekę długoterminową

    Materiał partnerski
  • Sąd uznał „metodę pulsacyjną” w leczeniu boreliozy za nieskuteczną

  • Przełom w leczeniu cytomegalii wrodzonej

  • Adobe

    Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna

    Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.

  • Przeszczep mikrobioty w chorobie alkoholowej

  • Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy