Czy miażdżyca występuje tylko u dorosłych?

To mit! Miażdżycę aorty stwierdza się w badaniach autopsyjnych już u małych dzieci, a zgrubienie błony wewnętrznej tętnic wieńcowych aż u 15 proc. osób w wieku 10-20 lat.

Fot. PAP/Tomasz Waszczuk
Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

Miażdżyca - groźna i podstępna choroba - rozwija się już u dzieci, jeśli są niewłaściwie żywione lub cierpią na zaburzenia metaboliczne.

Uwaga rodzice i dziadkowie! Zbyt częste rozpieszczanie dzieci oraz wnuków słodyczami oraz potrawami zawierającymi dużo tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans może im bardzo zaszkodzić. Grozi to nie tylko rozwojem nadwagi i otyłości u dzieci, ale także wielu innych chorób, wśród których jest też miażdżyca (przewlekła choroba zapalna tętnic).

Choć jest ona utożsamiana z ludźmi dorosłymi, jako że jej manifestacją są np. zawały serca czy udary mózgu, to jednak jest to choroba, która rozwija się niezwykle długo – można powiedzieć, że pracujemy na nią przez całe życie, począwszy już od okresu dziecięcego.

Lekarze ostrzegają, że najwcześniejsze zmiany występujące u dzieci to bezobjawowe nacieczenia tłuszczowe, które mogą się cofać lub nasilać i prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych.

Tymczasem, kliniczne objawy miażdżycy pojawiają się zwykle dopiero w wieku 50-60 lat. Wtedy, kiedy jest już za późno, aby uniknąć przykrych konsekwencji. Wcześniej rozwija się więc ona w utajeniu, usypiając naszą czujność.

Do rozwoju miażdżycy przyczyniają się zarówno czynniki środowiskowe (m.in. niewłaściwy sposób żywienia, niska aktywność fizyczna, stres, palenie), jak i wewnętrzne (m.in. predyspozycje genetyczne, dyslipidemie, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca).

Optymistyczne jest jednak to, że dzięki prozdrowotnym zmianom w stylu życia, w przypadku większości ludzi, możliwe jest znaczne ograniczenie ryzyka rozwoju tej choroby i jej groźnych powikłań.

vik

Źródło: Interna Szczeklika (Podręcznik chorób wewnętrznych).

ZOBACZ PODOBNE

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Adobe

    Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

    Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie na obrzeżach pól, w parkach i w żywopłotach, a jego białe kwiaty i ciemne jagody od dawna trafiają do domowych spiżarni. W ostatnich latach krzew przyciąga również uwagę naukowców, którzy dokładniej opisują zarówno jego wartość odżywczą, jak i toksyczne pułapki. 

  • Adobe

    Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

    Pierwszy bób w sezonie to coś w rodzaju małego święta. Na tę kulinarną przyjemność czeka wielu Polaków. Wystarczy kilka minut, by ziarna wylądowały we wrzątku, a cała kuchnia wypełniła się intensywną, bulionową wonią. Ten charakterystyczny aromat to pierwsza podpowiedź, że bób ma w sobie coś, co nasz mózg koduje jako czystą przyjemność.

  • crevis/Adobe Stock

    Mierz się regularnie

    Diagnostyka w wielu chorobach kuleje. Również w przypadku osteoporozy. Czasem wystarczy regularne mierzenie, by wcześniej ją rozpoznać. Ubytek wzrostu powyżej 4 cm oraz – po 50. roku życia – złamania niskoenergetyczne to sygnały, które powinny zaalarmować nie tylko pacjenta.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

    Śmierć 11-letniego chłopca, który w czerwcu 2025 roku zaraził się Naegleria fowleri podczas szkolnej wizyty w kompleksie termalnym Vadaš, a zmarł trzy dni później w szpitalu w Bratysławie, ponownie skierowała uwagę naszej części Europy na – skrajnie rzadką – „amebę zjadającą mózg”. Rok wcześniej na łamach „Gene” naukowcy opisali eksperymentalną szczepionkę peptydową zaprojektowaną tak, aby blokować inwazję pasożyta na nabłonek węchowy. 

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • Lot w kosmos odbija się na zdrowiu

  • Luki w diagnostyce raka płuca

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP