Osoby pijące kawę żyją dłużej?

To FAKT! Picie dwóch-trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 18 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu sześciu groźnych chorób

Naukowcy z University of Southern California przeanalizowali dane dotyczące stylu życia i stanu zdrowia ponad 180 tys. osób, aby zbadać wpływ spożycia kawy na śmiertelność i ryzyko zachorowania na różnego rodzaju choroby. Z analizy tej wynika, że regularne picie kawy wiąże się z mniejszą śmiertelnością z powodu chorób serca, raka, udarów, cukrzycy, chorób układu oddechowego oraz chorób nerek.

Badanie wykazało, że picie dwóch-trzech filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu wymienionych sześciu rodzajów chorób aż o 18 proc., a picie jednej filiżanki dziennie o 12 proc., w porównaniu do osób niepijących kawy.

V.Wendy Setiawan, jedna z głównych autorek badania, podkreśla, że dłuższe życie i mniejsze ryzyko wystąpienia wymienionych chorób wiąże się zarówno z piciem kawy kofeinowej jak i bezkofeinowej. To nie kofeina odpowiada bowiem za jej prozdrowotny efekt, ale zawarte w niej antyoksydanty i związki fenolowe.

Na koniec warto dodać, że opublikowane niedawno wyniki innego badania dotyczącego wpływu kawy na zdrowie (zrealizowanego na populacji europejskiej przez International Agency for Research on Cancer oraz Imperial College London) są bardzo podobne. Naukowcy wykazali w tej analizie, że picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego.

vik

Źródła:

Setiawan,V.Wendy, „Association of coffee consumption with total and cause-specific mortality among nonwhite populations”, Annals of Internal Medicine.

Marc J. Gunter , "Coffee drinking and mortality in 10 European countries: a multinational cohort study", Annals of Internal Medicine.

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe Stock

    Ryby – ile i które jeść?

    Ryby to nieocenione źródło makroskładników, szczególnie kwasów omega-3 i pełnowartościowego białka. Ich spożycie buduje, uodparnia, usprawnia nie tylko ciało, ale też umysł. Jakie są zalecane porcje i dlaczego trzeba uważać, by nie zjadać ich w nadmiarze, szczególnie będąc w ciąży.

  • Adobe Stock

    Dieta dziecka z chorobą onkologiczną

    Dieta w chorobie onkologicznej jest szczególnie ważna, by układ immunologiczny miał siłę przejść terapię, która potrafi trwać miesiącami. Mali pacjenci nie dość, że mają swoje upodobania kulinarne, to pobyt w szpitalu najczęściej odbiera apetyt i trzeba przestrzegać pewnych zasad. Jak sprawić, by dziecko z ochotą zjadało wartościowe posiłki – radzi Katarzyna Stankow, dietetyczka kliniczna, której doświadczenie z chorobą onkologiczną córki podpowiedziało wiele przepisów, które znalazły się w dwóch częściach książeczki pt. „JedzONKO”.

  • Od opiatów do makowca

    Wigilijny makowiec to symbol świąt i nieodłączny element rodzinnych spotkań, ale makowa masa skrywa tajemnicę, która może zaskoczyć – spożycie większej porcji nasion maku bywa przyczyną fałszywie dodatnich wyników testów na opioidy. Mak jest bowiem niezwykłą rośliną. To z jego soku wyizolowano jedne z najważniejszych leków przeciwbólowych, a jednocześnie to on odpowiada za jeden z najpoważniejszych problemów zdrowia publicznego - epidemię uzależnień.

  • Adobe Stock

    Odżywianie a indeks studencki

    Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Marzenie o lataniu

    Dziś, aby zostać pilotem nie trzeba już spełniać tak rygorystycznych wymagań zdrowotnych, jak kiedyś. Można np. nosić okulary, co jeszcze kilka lat temu już na wstępie dyskwalifikowało kandydata. Chyba, że chce się zostać pilotem odrzutowca, wtedy w grę nie wchodzą żadne zdrowotne kompromisy.

  • NFZ: gdzie się leczyć podczas świąt

  • Ryby – ile i które jeść?

  • Dieta dziecka z chorobą onkologiczną

  • Od opiatów do makowca

  • Adobe Stock

    Cud narodzin

    Rozmnażanie człowieka często bywa przedstawiane jako naturalny, oczywisty element biologii. Naukowcy od dawna jednak podkreślają, że to narracja uproszczona. W rzeczywistości jest to proces niepewny, obarczony ogromnym ryzykiem błędu i porażki na każdym etapie. Jak mówią embriolodzy, biologia ludzkiej płodności jest taka, że zamiast gwarantować sukces – raczej balansuje na granicy prawdopodobieństwa. I każde narodziny – z tego punktu widzenia – to cud.

  • Czatboty mogą zaszkodzić – szczególnie młodym

  • Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał

Serwisy ogólnodostępne PAP