Mrówki mogą rozpoznać nowotwór u człowieka?

Okazuje się, że to PRAWDA!. Wynika to z tego, że produkty metabolizmu komórek nowotworowych charakteryzują się określonym zapachem. O ile dla człowieka jest on niewystarczająco intensywny, to zwierzęta go wyczuwają. Dotychczas korzystano w tej sprawie z umiejętności psów i myszy, okazuje się jednak, że dysponują nią także mrówki, które w dodatku uczą się tego zdecydowanie najszybciej.

Pierwsza analiza możliwości wykrywania przez psy raka za pomocą węchu pojawiła się w 1989. Opublikowało ją brytyjskie czasopismo “The Lancet”. Niestety uczą się powoli (kilka miesięcy do roku) i zanim będą gotowe do odróżnienia próbek raka od zdrowych, wymagają intensywnego protokołu uczenia się. Dlatego wciąż poszukuje się innych możliwości.

Francuscy badacze z Narodowego Centrum Badań Naukowych (Centre National de la Recherche Scientifique) postanowili sprawdzić, czy taką umiejętność posiadają również mrówki. Wyniki ich badań opisało czasopismo naukowe „iScience”.

Jako trening, kolonii mrówek z gatunku Formica fusca zaprezentowano zdrowe komórki i komórki raka piersi. Szalka z komórkami nowotworowymi zawierała dodatkowo cukier, aby skojarzyć zapach raka z nagrodą. Po zakończeniu szkolenia przeprowadzano test. Mrówkom prezentowano komórki nowotworu i nową, dotychczas nieznaną zdrową tkankę. Szkolone owady spędzały zdecydowanie więcej czasu w pobliżu znanego zapachu, wskazując na raka piersi. 

Choć naukowcy studzą emocje w sprawie szybkiego zastosowania tej metody w praktyce podkreślając, że jej skuteczność należy jeszcze ocenić na podstawie badań klinicznych na ludziach, to jednocześnie ich zdaniem mrówki mają duży potencjał, są zdolne do bardzo szybkiego uczenia się, przy niższych kosztach i są wydajne. W przypadku mrówek F. Fusca wystarczyły tylko 3 treningi. Zdaniem francuskich naukowców metoda mogłaby stanowić mniej inwazyjną i tańszą alternatywę dla obecnych sposobów wykrywania raka.

mw

Źródło: 
https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(22)00229-2
 

ZOBACZ PODOBNE

  • Fot. PAP - kadr z filmu

    Sanofi: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki ocaliły ponad 150 milionów ludzi

    Materiał promocyjny

    „Kluczowe jest przyjęcie proaktywnego podejścia w ramach systemu opieki zdrowotnej, koncentrując się na zapobieganiu chorobom, a nie czekaniu na leczenie po ich wystąpieniu. ” - powiedziała Goze Umurhan, General Manager Vaccines, Central & South Europe MCO, Sanofi.

  • zdj.AdobeStock

    Świat wspiera Afrykę w walce z małpią ospą

    Epidemia mpox w Afryce to stan zagrożenia zdrowia publicznego o znaczeniu międzynarodowym (PHEIC) – ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To najwyższy poziom alarmu zgodnie z Międzynarodowymi Przepisami Zdrowotnymi (IHR). Aby wesprzeć kraje afrykańskie w walce z epidemią, Komisja Europejska koordynuje zakup i darowiznę 215 tys. dawek szczepionki.

  • zdj. pexels

    Co może oznaczać ból żeber przy dotyku?

    Materiał promocyjny

    Żebra to istotna część układu szkieletowego człowieka. Ich głównym zadaniem jest ochrona narządów klatki piersiowej, takich jak serce i płuca. Odgrywają też rolę w procesie oddychania – stanowią miejsce przyczepu mięśni odpowiedzialnych za ruchy oddechowe, a także umożliwiają zmiany objętości klatki piersiowej.

  • zdj.P.Werewka

    Techniki wspomaganego rozrodu nie wywołują raka u dzieci

    Wokół technik wspomaganego rozrodu (assisted reproductive technology, ART) narosło wiele mitów. Z jednym z nich, dotyczącym zwiększonej zapadalności na nowotwory dzieci urodzonych z ich pomocą, rozprawili się francuscy badacze. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP