Bezlaktozowa moda

Produkty mleczne i mleko zawierają dwucukier – laktozę. Nie wszyscy jednak posiadają enzym do jej trawienia lub jego aktywność jest ograniczona. Wtedy mówimy o nietolerancji laktozy. Wskazana jest dieta eliminacyjna, choć niekoniecznie pełne wykluczenie produktów mlecznych. Wiele osób robi to jednak na własną rękę, po prostu myśląc, że produkty bez laktozy to zdrowsza opcja. Czy słusznie?

Adobe Stock
Adobe Stock

Enzym konieczny do rozkładu dwucukru (disacharydu) laktozy na galaktozę i glukozę nie u wszystkich osób jest obecny albo wytwarzany w wystarczającym stopniu. Mówimy wtedy o nietolerancji laktozy. Jej objawy występują u 5-15 proc. Europejczyków i są związane ze stopniem aktywności enzymu – laktazy, która jest wytwarzana w jelicie cienkim (dokładnie na granicy pędzla jelita cienkiego, czyli błonie śluzowej znajdującej się na jego powierzchni). Nietolerancję laktozy można rozpoznać wykonując wodorowy test oddechowy. Czasem jednak może nie dać wiarygodnych wyników (np. podczas przyjmowania antybiotyków – w takim wypadku test trzeba powtórzyć), stąd wynik powinien zinterpretować gastrolog.

Brak laktazy lub zmniejszenie jej aktywności

Organizm może wcale nie produkować laktazy, co ma podłoże genetyczne (niedobór laktazy) albo ta produkcja z różnych przyczyn może być niewystarczająca (hipolaktazja). Przyczyną może być np. uszkodzenie powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego czy choroba (celiakia, choroba Crohna, biegunka infekcyjna, zespół rozrostu bakteryjnego). Dodatkowo wraz z wiekiem u wielu osób dochodzi do upośledzenia wytwarzania tego enzymu. 

Nietolerancja laktozy – objawy

Objawy mają różne nasilenie i zależą od stopnia aktywności laktazy. Niektóre choroby mogą dolegliwość nasilać, np. choroby jelit. Do symptomów nietolerancji tego cukru mlekowego zaliczyć można:


•    gazy;
•    biegunki;
•    wzdęcia;
•    ból brzucha;
•    uczucie pełności; 
•    bulgotanie w brzuchu (ruchy perystaltyczne jelit).

Adobe Stock

Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

Nietolerancja laktozy – postępowanie

Przy nietolerancji laktozy wskazana jest dieta eliminacyjna, choć nie musi to być bezwzględne wykluczenie laktozy. 

„Większość pacjentów toleruje produkty mleczne, takie jak kefir czy jogurt, oraz sery dojrzewające, dlatego rzadko kiedy konieczna jest całkowita eliminacja laktozy z diety” – zaznacza dr hab. n. med. Andrea Horvath, specjalista pediatra, gastroenterolog, gastroenterolog dziecięcy z Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w „Medycynie Praktycznej”.

Aleksandra Wedziuk-Reszka, dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzi, by najpierw wykluczyć produkty o największej zawartości laktozy, czyli mleko krowie i mleko innych ssaków, mleko w proszku, mleko zagęszczone, śmietany i śmietanki oraz ser twarogowy. 

„Produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka, mogą być lepiej tolerowane niż te wyżej wymienione, ze względu na obecność bakterii mlekowych, które rozkładają laktozę do lepiej przyswajalnej formy. Podczas fermentacji dochodzi do zmniejszenia ilości laktozy w produkcie o 25-50 proc.” – wyjaśnia.

Wylicza, że z produktów mlecznych najmniej laktozy zawierają sery podpuszczkowe, czyli pleśniowe (camembert, brie, roquefort) oraz sery twarde (parmezan, ementaler, cheddar, gouda, edamski, mozzarella czy ser tylżycki).

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Niemal każdy człowiek rodzi się ze zdolnością trawienia laktozy?

Eksperci podkreślają, że całkowite wykluczenie laktozy z diety może być konieczne jedynie w przypadku wrodzonego niedoboru laktazy. Poza tym nie jest to zalecane, tym bardziej, że laktoza ma korzystny wpływa na organizm – pobudza motorykę jelit i regeneruje nabłonek jelitowy. Mleko i przetwory mleczne dostarczają również wapń. Dlatego przy diecie ograniczającej lub zupełnie wykluczającej powinno się dostarczać go z innych produktów. Czyli jeść fasolę, migdały, suszone morele i figi, ciecierzycę, tofu, komosę ryżową, mak. 

Jeśli jednak dieta bezlaktozowa nie przynosi efektów, można jeszcze dostarczyć enzym rozkładający ten dwucukier w suplementach. 

„W przypadku braku efektów w zmianie sposobu żywienia polegającej na ograniczeniu lub eliminacji spożycia laktozy, można rozważyć wprowadzenie suplementów zawierających laktazę przed posiłkami zawierającymi laktozę, która zniweluje objawy nietolerancji. Inną opcją jest zastosowanie β-galaktozydazy w formie tabletek” – podkreśla dietetyczka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. 
 

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Muchomor sromotnikowy – zabójca z polskich lasów

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • AdobeStock/airborne77

    Omega-3 - co warto wiedzieć?

    O kwasach omega-3 napisano już nie mało. To zasługa głównie ich dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Jednak kolejne badania wskazują na możliwe, różnorodne korzyści z dbania o odpowiedni poziom tych składników. Substancje te działają bowiem na organizm na różne sposoby, a przy tym wcale nie trzeba sięgać po suplementy.

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

NAJNOWSZE

  • Muchomor sromotnikowy – zabójca z polskich lasów

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Dermatoskop w aplikacji i u lekarza POZ?

  • Jak radzić sobie z niepokojem wywołanym działaniami wojennymi

  • Ostra białaczka szpikowa – przeszczep szpiku dał mi drugie życie

  • Stop przemocy w sieci

  • Zakażenie paciorkowcem może być groźne dla dzieci

    Kiedy po przebytej infekcji zauważasz u dziecka nagły regres w rozwoju, a do tego zaburzenia neurologiczne: tiki, napady lękowe czy nerwicę natręctw, warto sprawdzić, czy to nie PANDAS – rzadkie, autoimmunologiczne schorzenie, które pojawia się po zakażeniu paciorkowcem grupy A – radzi Paulina Swoboda, która w oparciu o doświadczenia z własnym synem założyła Fundację „Dzieciom z Zespołem PANS i PANDAS oraz ich rodzinom”, by wspierać rodziców dzieci z zaburzeniami neurobehawioralnymi.

  • Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

  • Omega-3 - co warto wiedzieć?

Serwisy ogólnodostępne PAP